Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím, kolik jsou podle vás „akorát“ alimenty pro 2leté a 2měsíční dítě?? Díky(otec má plat cca 20tis. a bydlí v domě svého otce, kde jen přispívá na energie).
A jaký má podíl na péči? Jaký je tvůj příjem?
@Padre Paolo píše:
A jaký má podíl na péči? Jaký je tvůj příjem?
Můj příjem je jen rodičák (6100,–) podíl na péči = na naší dohodě, dvakrát v měsíci na víkend (staršího) a jinak podle dohody. (soudně jsme nic neřešili, zatím je to jen mezi námi… Proto se i ptám, jaká částka je adekvátní ![]()
Předpokládejme, že otec má 20tis. čistého, ty 7600, on uplatňuje slevu na dani na dítě, podíl péče 15% otec. V takovém nastavení by měl na každé dávat 3800 Kč měsíčně. Pokud neplatí nic tobě formou nákladů neprovdané matce.
@Anonymní píše:
Můj příjem je jen rodičák (6100,–) podíl na péči = na naší dohodě, dvakrát v měsíci na víkend (staršího) a jinak podle dohody. (soudně jsme nic neřešili, zatím je to jen mezi námi… Proto se i ptám, jaká částka je adekvátní
Tak jsem to skoro trefil… Soud by mu asi dal po 2000 a 3000, ale je to málo při tomhle podílu péče. Dost záleží na té slevě na dani, ta dělá 1117 měsíčně, tu by měl přesunout skoro celou k tobě, alimenty by měly tedy tuto částku obsahovat automaticky. Podle zákona by si ale správně tu slevu neměl uplatňovat, pokud s dětmi nežije ve společné domácnosti… Což je prasárna ze zákona.
Pokud jste manželé, tak je to trochu jiné, to by měl i tobě zajišťovat stejný příjem, jako má on. Takže by cca 2,5 tis. měl ještě dávat na tebe.
Dobrý den.
Můžu se zeptat. S přítelem mám pětiměsíčního syna, nebydleli jsme spolu o malého neprojevoval téměř zájem - cca vídal malého od porodu max. 2× za měsíc, když měl malý dva měsíce, tak jsme se rozešli, v současné době přijede za malým cca 1× za měsíc minule zde byl cca 1 hodinu. Ve styku s ním mu vůbec nebráním naopak bych byla ráda aby se stýkali co nejčastěji, o Vánocích jsem byla s malým navštívit matku přítele aby vůbec viděla vnuka při té příležilosti malého jeho tatínek také viděl.
v jaké výši bych mohla žádat alimenty, otec dítěte vydělává cca 13 - 14 000 bydlí ve svém domě se svojí matkou, a má z předchozího vztahu šestiletého syna na kterého také platí, ale nevím kolik. Já mám příjem 7100 rodičovský příspěvek
@Anonymní píše:
Dobrý den.
Můžu se zeptat. S přítelem mám pětiměsíčního syna, nebydleli jsme spolu o malého neprojevoval téměř zájem - cca vídal malého od porodu max. 2× za měsíc, když měl malý dva měsíce, tak jsme se rozešli, v současné době přijede za malým cca 1× za měsíc minule zde byl cca 1 hodinu. Ve styku s ním mu vůbec nebráním naopak bych byla ráda aby se stýkali co nejčastěji, o Vánocích jsem byla s malým navštívit matku přítele aby vůbec viděla vnuka při té příležilosti malého jeho tatínek také viděl.
v jaké výši bych mohla žádat alimenty, otec dítěte vydělává cca 13 - 14 000 bydlí ve svém domě se svojí matkou, a má z předchozího vztahu šestiletého syna na kterého také platí, ale nevím kolik. Já mám příjem 7100 rodičovský příspěvek
Pokud uplatňuje slevu na dítě, tak 2,5-3,0 tis., pokud ne, tak o tisíc méně. Ale soud bude asi schovívavější…
@Padre Paolo
myslela jsem, že pokud nežije s dítětem ve společné domácnosti, tak slevu na dani uplatňovat nemůže
@Anonymní píše:
@Padre Paolo
myslela jsem, že pokud nežije s dítětem ve společné domácnosti, tak slevu na dani uplatňovat nemůže
No neměl by. Ale v situaci, kdy je matka na mateřské, je to ze strany státu pěkná sviňárna. A zatím nemám informaci o tom, že by zrovna tohle někdo nějak kontroloval.
@Padre Paolo aha, mám opravněné obavy, že tatínek si malého odečte slevu na daň a penízky z toho žádné malý neuvidí
@Anonymní píše:
@Padre Paolo aha, mám opravněné obavy, že tatínek si malého odečte slevu na daň a penízky z toho žádné malý neuvidí
Pokud je nevyužije ani na osobní péči o dítě, pak je to podvůdek.
By mě zajímalo jak je využije, když malého vídá max.2× měsíčně na hodinu, za celou dobu co je malý, tak mu přinesl jedny tepláčky toť vše, ani na výbavičku nepřispěl ![]()
@Anonymní píše:
By mě zajímalo jak je využije, když malého vídá max.2× měsíčně na hodinu, za celou dobu co je malý, tak mu přinesl jedny tepláčky toť vše, ani na výbavičku nepřispěl
Hmm, jenom ho skubej. Hysterko. Prectete si tohle.
http://www.tatove.info/…cenar-1.html
Hlavne ze si umite jenom stezovat a rozbit rodinu kvuli blbostem a potom skubat otce. Ale asi mate priklad ze svejch matinek a kamaradek, ktery jsou podobny co… Ono by to chtelo vam zase omezit volebni pravo a celkove vetsinu „svepravnych“ vysad. Co jste za poslednich par desitek let dostali. Jak je videt nicemu to neprospiva, aneb kdyz se vam moc povoli uzdicka, splasite se jako divoky opice…
Ahoj, prosím, kolik jsou podle vás „akorát“ alimenty pro 2leté a 2měsíční dítě?? Díky
(otec má plat cca 20tis. a bydlí v domě svého otce, kde jen přispívá na energie).