Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@Anonymní píše:
Hmm, jenom ho skubej. Hysterko. Prectete si tohle. Hlavne ze si umite jenom stezovat a rozbit rodinu kvuli blbostem a potom skubat otce. Ale asi mate priklad ze svejch matinek a kamaradek, ktery jsou podobny co… Ono by to chtelo vam zase omezit volebni pravo a celkove vetsinu „svepravnych“ vysad. Co jste za poslednich par desitek let dostali. Jak je videt nicemu to neprospiva, aneb kdyz se vam moc povoli uzdicka, splasite se jako divoky opice…
Naucte se I a Y pisateli.Je to tak zavadejici clanek. Ze se v nem nepise o otcich, co stale nekde pracuji, nejsou doma a najdou si milenku. Zatimco zena se doma stara o deti a take pracuje…ach jo.
@jkra píše:
Naucte se I a Y pisateli.Je to tak zavadejici clanek. Ze se v nem nepise o otcich, co stale nekde pracuji, nejsou doma a najdou si milenku. Zatimco zena se doma stara o deti a take pracuje…ach jo.
On každý vidí ten svůj případ jako typický a jediný. Ano, chtělo by to i druhý pohled, kdy otec se s kamarády zapomíná u piva, na děti kašle, pak ani alimenty neplatí a vydělává načerno. Případy jsou různé, svině jsou mezi ženskými i chlapy. Nicméně ten scénář, který onen zhrzený tatínek popsal, je opravdu dost běžný.
Mimochodem, nechápu, proč soudy nenařizují podíl na výchově (s povinným časem péče o dítě obou rodičů a trestním stíháním za zanedbání výchovy), když totéž umí z hlediska výživy. To je systémová deformace, která je prapříčinou tohoto strašného stavu výchovy a výživy po rozpadu vztahů. A často i příčinou těch rozpadů, protože kdyby matka věděla, že po rozpadu bude otci nařízeno se starat půl času o dítě (tedy o půl času s dětmi přijde), tak by si rozchod rozmýšlela trochu déle. Stejně tak otec, který by věděl, že když odejde za milenkou, že si na půlku času s sebou bude muset vzít všechny předchozí děti, tak by asi taky byl opatrnější v rozbíjení rodiny, a milenky by byly opatrnější v otěhotnění s ženáčem s více dětmi, protože spolu s ženáčem by dostaly bonus cizích harantů. Není to tak?
@Anonymní píše:
Hmm, jenom ho skubej. Hysterko. Prectete si tohle. Hlavne ze si umite jenom stezovat a rozbit rodinu kvuli blbostem a potom skubat otce. Ale asi mate priklad ze svejch matinek a kamaradek, ktery jsou podobny co… Ono by to chtelo vam zase omezit volebni pravo a celkove vetsinu „svepravnych“ vysad. Co jste za poslednich par desitek let dostali. Jak je videt nicemu to neprospiva, aneb kdyz se vam moc povoli uzdicka, splasite se jako divoky opice…
Já to přečetla. Nemám kolem sebe jedinou kamarádku, která by takto k manželství - partnerství přistupovala. Právě naopak. Snaží ho se udržet zuby nehty, až do poslední chvíle.
Zřejmě jste životem - ženou zrazený, tak se holt držte článku, na který jste tu dal odkaz, už při výběru partnerky.
Obrovské nebezpečí v manželství hrozí zejména střední a střední vyšší třídě, pokud si dotyčný muž vzal manželku:
Hodně štěstí v dalším vztahu ![]()
@Anonymní píše:
Ja jsem zadnou rodinu nerozbila!!! Kdyz jsem se s pritelem seznamila, tak s ex uz dva roky nezil. Po dvou letech jsme se spolecne rozhodli a zavali snazit o miminko a kdyz se zadarilo, tak pritel nejfriv mel radost a pak najednou
obratil, tak nevidim duvod proc by nemel ma maleho prispivat a jeste k tomu by si mel prilepsit dlevou na dani kdyz by z toho maly nic nemel ![]()
@Anonymní píše:
Ja jsem zadnou rodinu nerozbila!!! Kdyz jsem se s pritelem seznamila, tak s ex uz dva roky nezil. Po dvou letech jsme se spolecne rozhodli a zavali snazit o miminko a kdyz se zadarilo, tak pritel nejfriv mel radost a pak najednouobratil, tak nevidim duvod proc by nemel ma maleho prispivat a jeste k tomu by si mel prilepsit dlevou na dani kdyz by z toho maly nic nemel
a pritom
ve styku s maly vubec nebranim, naopak bych byla velmi rada kdyby to fungoval mezi nima dobre, ale z navstev 1 x za mesic ani mnmuze vzniknout zadny vztah mezi nima. Pritom bydli nedaleko. V soucasne dobe to vypada tak, ze dal prednost synovi z predchoziho vztahu za ktery bez problemu jezdi kazdy tyden 100km tam se financene podili ma vsem a na naseho syna by si chtel tak akorat dodecist tu slevu ![]()
@Padre Paolo píše:
On každý vidí ten svůj případ jako typický a jediný. Ano, chtělo by to i druhý pohled, kdy otec se s kamarády zapomíná u piva, na děti kašle, pak ani alimenty neplatí a vydělává načerno. Případy jsou různé, svině jsou mezi ženskými i chlapy. Nicméně ten scénář, který onen zhrzený tatínek popsal, je opravdu dost běžný.
Mimochodem, nechápu, proč soudy nenařizují podíl na výchově (s povinným časem péče o dítě obou rodičů a trestním stíháním za zanedbání výchovy), když totéž umí z hlediska výživy. To je systémová deformace, která je prapříčinou tohoto strašného stavu výchovy a výživy po rozpadu vztahů. A často i příčinou těch rozpadů, protože kdyby matka věděla, že po rozpadu bude otci nařízeno se starat půl času o dítě (tedy o půl času s dětmi přijde), tak by si rozchod rozmýšlela trochu déle. Stejně tak otec, který by věděl, že když odejde za milenkou, že si na půlku času s sebou bude muset vzít všechny předchozí děti, tak by asi taky byl opatrnější v rozbíjení rodiny, a milenky by byly opatrnější v otěhotnění s ženáčem s více dětmi, protože spolu s ženáčem by dostaly bonus cizích harantů. Není to tak?
Je to tak. Cely system je divny. Ja nevim, zadna mama, co znam, a je sama s detma, neskube otce ( hrozne slovo.) Vetsina holek pracuje a vazne se snazi. Par je na materske, moje velmi blizka kamaradka ani alimenty nechce. Ale ten odkaz na clanek je dost urazejici. Hlavne ta cast o nevzdelane zene ze spatne rodiny. Oslovovani hysterko atd…Zmena celeho systemu by asi neuskodila. Ale to my nevyresime:)
@Padre Paolo píše:
Ale v běžné rodině se čas také nedělí na 50% matka a 50% otec. I když je matka již pracující, stejně tráví s dítětem více času jak chlap, který je většinou v práci déle, v dnešní době není neobvyklá práce o víkendech a tu většinou zastávají muži. Jak by pak pracovali, kdyby měli nařízeno soudem starat se o dítě z 50%.
Třeba u nás doma - chlap pracuje na směny. V době, až já budu v práci, bude naše malá ve školce a když bude mít chlap odpolední, tak malou neuvidí déle, jak 10 minut ráno u snídaně. Do toho pracuje i víkendy, občas musí odjed v noci. Neumím si představit, že by někdy strávil 50% z měsíce s malou… A takto to funguje ve většině rodin, co znám.
@maritimka píše:
Ale v běžné rodině se čas také nedělí na 50% matka a 50% otec. I když je matka již pracující, stejně tráví s dítětem více času jak chlap, který je většinou v práci déle, v dnešní době není neobvyklá práce o víkendech a tu většinou zastávají muži. Jak by pak pracovali, kdyby měli nařízeno soudem starat se o dítě z 50%.
Třeba u nás doma - chlap pracuje na směny. V době, až já budu v práci, bude naše malá ve školce a když bude mít chlap odpolední, tak malou neuvidí déle, jak 10 minut ráno u snídaně. Do toho pracuje i víkendy, občas musí odjed v noci. Neumím si představit, že by někdy strávil 50% z měsíce s malou… A takto to funguje ve většině rodin, co znám.
No a není to právě ta genderová diskriminace, která tohle všechno způsobuje? Jednou z příčin současného marasmu je zneužívání mužů zaměstnavateli, kdy se od nich očekává 100% flexibilita a nasazení, čímž jsou uměle vyřazováni z péče o vlastní děti a domácnost. Teď ponechme stranou lemply a nenormální případy. Ženy volají po rovnosti (ale jen v lukrativních pozicích, viz úsilí o kvóty žen ve vedení nadnárodních firem), ale nějak se nederou o kvóty pracovních pozic, kde se musí chlap ohánět od nevidím do nevidím, víkendy. Jaký je podíl žen na takových časově náročných zaměstnáních, případně nočních šichtách?
Kdepak, když už si ženy vybojovaly rovnost, tak ať je v dobrým i zlým. Prostě když jsou rodiče spolu, ať si to dohodnou, jak chtěj. Když jdou od sebe - rovnost, stejné povinnosti děti živit, stejné povinnosti o ně osobně pečovat. Kde mám chybu v úvaze?
Tenhle systém, co tu máme, nejvíce odskáčou emancipovaní muži (tj. ti, kteří mají zájem o děti pečovat), zahnaní prací do izolace od rodiny - čímž je nepřirozeně potlačen jejich prostor pro péči o rodinu a děti (po rozpadu vztahů přicházejí o děti téměř úplně, aniž by přišli i o povinnost je živit), a ženy, které díky snadnosti, s jakou jiní muži opouštějí domácnost, musí zastávat jak ženskou roli pečovatele, tak mužskou roli živitele. Takže živitelé odstrčení od dětí a živitelem opuštěné matky samoživitelky, to jsou nejpostiženější skupiny.
@Padre Paolo píše:
ale nějak se nederou o kvóty pracovních pozic, kde se musí chlap ohánět od nevidím do nevidím, víkendy. Jaký je podíl žen na takových časově náročných zaměstnáních, případně nočních šichtách?
no já nevím, koukal jsi někdy do statistik zaměstnanosti ve zdravotnictví? konkrétně na pozicích zdravotní sestra, zdravotnický asistent, ošetřovatelka… konečně sanitářek nebo lékařek taky není zrovna málo. zdravotního bratra abys lupou pohledal (i když samozřejmě, občas se vyskytují). to je příklad práce od vidím do nevidím, denní, noční, víkendy, spousta přesčasů… a plat obvykle spíš nic než moc. a upřímně to si myslím, že zdravotnictví je na tom ještě dobře oproti sociální sféře, kdy třeba takové pečovatelky v domovech důchodců taky jedou nepřetržité směny, ale řekla bych, že tam mají platy/mzdy ještě menší ![]()
nemluvě tedy o ženských, které jedou noční a víkendové směny doma, protože zároveň s prací se musí postarat o děti (ano, taky jsem to tak mívala… přes den péče o malé děti, přes noc datlování do účetního programu… ale znám i holčiny, kdy přes den normální zaměstnání, přes noc montování jakýchci součástek, například… v zaměstnání směnný provoz, ve dnech mimo směnu přivýdělky, druhé zaměstnání, podnikání).
takže s tebou nesouhlasím, ženy v provozu směny, víkendy, noční, přesčasy pracují v nemalé míře a některé „typicky ženské obory“ jsou založené právě na směnách, víkendech, nočních a přesčasech.
@Padre Paolo píše:
Prostě když jsou rodiče spolu, ať si to dohodnou, jak chtěj. Když jdou od sebe - rovnost, stejné povinnosti děti živit, stejné povinnosti o ně osobně pečovat. Kde mám chybu v úvaze?
no, chybu v úvaze vidím v tom, že člověku, který z nejrůznějších důvodů nemá zájem o dítě pečovat (i kdyby to mělo být jenom proto, že dává přednost své časově náročné práci před prací méně časově náročnou) bych dobrovolně nesvěřila ani psa, natožpak dítě. protože neochota pečovat se na psovi/dítěti/jiné živé bytosti hned projeví pouze tehdy, pokud jde o extrémní případy nepečování. v těch obyčejnějších ovšem škody napáchá taky, jenom buď nejsou vidět na první pohled nebo se projeví až časem.
Vyčůranost je na obou stranách stejná, bez ohledu na pohlaví.
Na jednu stranu chtějí ženy zaopatření pr osebe i děti, pomoc s domácností i dětmi, vlastní volnost, ale stále si stěžují, že jim to a to chybí a když přijde na lámání chleba, dělají vše proto, aby bylo po jejich. Na druhou stranu muži chtějí komfort, naprosté postarání se o děti o domácnost, úplnou poslušnost a bezproblémovost, respekt a loajalitu, ale neposkytují k tomu ženám vše potřebné, přičemž poté o děti zájem ani nemají nebo mají, ale jenom tak, jak se jim hodí. Tak kdo je potom horší, že
Ženy jsou rozmazlené, muži bezohlední.
Je jedno, kdo rodinu zničí, pokud ovšem otec i matka chtějí stejná práva vůči dětem, měli by mít stejné podmínky. Žádné vájimky na obou stranách. Jenomže už vidím otce, který je dva týdny v měsíci s dítětem doma na mateřské nebo si bere paragraf na nemocné dítě, stejně jako žena, co se nadšeně žene do práce, když je přeci doma na mateřské
A proč ne? Proč by měla střídavá péče platit až od 3 nebo vyššího věku dítěte? Proč by matka nechodila do práce na dva týdny v měsíci a otec nebyl dva týdny v měsíci doma s dítětem? Všechny tyhle aspekty přispívají k tomu, že se zákoník nedodržuje a vždy je zvýhodněn/znevýhodněn jeden z rodičů. ![]()
Ono proč by měla žena chtít, aby si muž nadiktoval veškeré podmínky ohledně péče o dítě a bezelstně mu vyjít vstříc, když na ní vždy zbydou ty nepříjemnosti jako je řešení problémů ve škole, starost o dítě při nemoci, starost o dítě do školkovského věku, atd… stejně jako proč by muž měl chtít přijít o děti, pokud je má rád, pečuje a oně a je ochoten o VŠE se podělit?
V mnoha případech myslí OBA rodiče jen na sebe a nikoli především na dítě. ![]()
Co se týče mě osobně, já mám problém jen s jedním - nová maminka a nový tatínek. Strašně se mi příčí představa, že by mi děti vychovával náhradní tatínek - tedy můj případný partner nebo náhradní macecha - přítelova nová partnerka. Sice s tímhle nedojdu k pochopení tady, kde je většina už po druhé či po několikáté v jiném vztahu, ale já to tak prostě mám
Pokud by na to došlo, chtěla bych o své děti pečovat stejnou měrou jako jejich otec, ale za předpokladu, že z toho budou provždy vyškrtnuti cizí lidé. Ti nám nemají co vychovávat děti ![]()
@little-foxi píše:Co se týče mě osobně, já mám problém jen s jedním - nová maminka a nový tatínek. Strašně se mi příčí představa, že by mi děti vychovával náhradní tatínek - tedy můj případný partner nebo náhradní macecha - přítelova nová partnerka. Sice s tímhle nedojdu k pochopení tady, kde je většina už po druhé či po několikáté v jiném vztahu, ale já to tak prostě mámPokud by na to došlo, chtěla bych o své děti pečovat stejnou měrou jako jejich otec, ale za předpokladu, že z toho budou provždy vyškrtnuti cizí lidé. Ti nám nemají co vychovávat děti
To by bylo proveditelné pouze za předpokladu, že se o vaše děti bude otec starat zcela sám bez pomoci své nové přítelkyně. Když jde otec do práce, či kamkoliv jinam a děti zůstanou v přítomnosti nové partnerky, musí jaksi poslouchat i ji.
@little-foxi píše: … ale za předpokladu, že z toho budou provždy vyškrtnuti cizí lidé. Ti nám nemají co vychovávat děti
Jen se zeptám - budeš dávat dítě do školky či školy? Tam totiž bude tvé dítě vychovávat někdo pro tebe zcela cizí…
A další otázka - za předpokladu, že se s partnerem rozejdete, vy si najdete nového přítele, to ho na 14 dní v měsíci (když jste psala, že střídavka je super věc) pustíte k vodě, vystěhujete ze společného bytu či zamknete do skříně?
A ke střídavce - není to super věc. Je to skvělá věc pro rodiče, kteří se cítí, jak vychovávají děti 50:50, ale dítě nemá domov (nemyslím místo, kde má věci, postel a jednoho rodiče, ale „jeho“ svět, pokoj, byt, kde je doma a né jen na pravidelné návštěvě), pendluje od jednoho k druhému jako balík bez místa určení… Pokud se dospělí nedohodnou tak, že dítě má jeden domov a u něho se střídají, což je dost nereálné, co týden či 14 dní si sbalit domácnost a jít jinam, tak je střídavka pro dítě spíše trauma. Ano, dítěti se to zprvu líbí, má dva pokojíčky, co u jednoho má zakázáno, může mít u druhého povoleno, 2 rozdílné režimy atd., ale pokud se takového dítěte někdo zpětně zeptá v jeho dospělosti, většinou řekne, že se dětstvím více méně procestoval od jednoho k druhému.
Ano, je krásné mluvit o tom, že dítě potřebuje oba rodiče, ale model střídavky je dobrý opravdu max pro rodiče, kteří si bijou na prsa, jak jsou dokonalí, že mají střídavku… Znám několik dětí, kteří mají střídavku a ano, jsou šťastni. Ale také znám pár odrostlejších, i ve své rodině, kteří také mají střídavku a nadšeni z toho rozhodně nejdou…
@maritimka píše:
Jen se zeptám - budeš dávat dítě do školky či školy? Tam totiž bude tvé dítě vychovávat někdo pro tebe zcela cizí…
A další otázka - za předpokladu, že se s partnerem rozejdete, vy si najdete nového přítele, to ho na 14 dní v měsíci (když jste psala, že střídavka je super věc) pustíte k vodě, vystěhujete ze společného bytu či zamknete do skříně?A ke střídavce - není to super věc. Je to skvělá věc pro rodiče, kteří se cítí, jak vychovávají děti 50:50, ale dítě nemá domov (nemyslím místo, kde má věci, postel a jednoho rodiče, ale „jeho“ svět, pokoj, byt, kde je doma a né jen na pravidelné návštěvě), pendluje od jednoho k druhému jako balík bez místa určení… Pokud se dospělí nedohodnou tak, že dítě má jeden domov a u něho se střídají, což je dost nereálné, co týden či 14 dní si sbalit domácnost a jít jinam, tak je střídavka pro dítě spíše trauma. Ano, dítěti se to zprvu líbí, má dva pokojíčky, co u jednoho má zakázáno, může mít u druhého povoleno, 2 rozdílné režimy atd., ale pokud se takového dítěte někdo zpětně zeptá v jeho dospělosti, většinou řekne, že se dětstvím více méně procestoval od jednoho k druhému.
Ano, je krásné mluvit o tom, že dítě potřebuje oba rodiče, ale model střídavky je dobrý opravdu max pro rodiče, kteří si bijou na prsa, jak jsou dokonalí, že mají střídavku… Znám několik dětí, kteří mají střídavku a ano, jsou šťastni. Ale také znám pár odrostlejších, i ve své rodině, kteří také mají střídavku a nadšeni z toho rozhodně nejdou…
Nenechte se mýlit, já mám na střídavou péči naprosto stejný názor. Podle mého to dětem ubližuje v tom, že v podstatě nikde nemají domov a necítí se nikde doma. A nejen v tom.
Nicméně když už tu někteří básní o tom, jak je to super, tak bych chtěla vidět v praxi příklady, které jsem uváděla ![]()
A co se týče mého partnera - to je právě v tom, že já bych si žádného nového nehledala, to vím stoprocentně. Už jen z tohoto důvodu.
Porovnávat ale školku a školu s tímto mi přijde trochu absurdní ![]()
@little-foxi Jenomže ve výsledku víc vychovává ta cizí učitelka ve školce, než potencionální macecha, co se času stráveného s vašimi dětmi týče.
A nikdy nemůžete vědět, že si váš nynější partner, otec dětí, nevezme novou ženu a bude chtít, aby děti společné se staly součástí jeho nové rodiny, takže i s macechou. A když řeknete, že nechcete, aby tam u výchovy byla macecha, tak to mu děti nebudete vůbec dávat a nebo jen na hodinu do kina, kde nebude macecha?
Já nevím, kolik vám je let, ale jste si opravdu jistá, kdyby se vaše rodina rozpadla v době vašich dejme tomu 40 let, že dalších 40-50 let budete sama? Ono je rozdíl, objetí od dětí, které většinou po 18-20 roce věku odcházejí z domova a od někoho, komu můžete říct naprosto vše a je to váš rovnocený partner…
@maritimka píše:
@little-foxi Jenomže ve výsledku víc vychovává ta cizí učitelka ve školce, než potencionální macecha, co se času stráveného s vašimi dětmi týče.A nikdy nemůžete vědět, že si váš nynější partner, otec dětí, nevezme novou ženu a bude chtít, aby děti společné se staly součástí jeho nové rodiny, takže i s macechou. A když řeknete, že nechcete, aby tam u výchovy byla macecha, tak to mu děti nebudete vůbec dávat a nebo jen na hodinu do kina, kde nebude macecha?
Já nevím, kolik vám je let, ale jste si opravdu jistá, kdyby se vaše rodina rozpadla v době vašich dejme tomu 40 let, že dalších 40-50 let budete sama? Ono je rozdíl, objetí od dětí, které většinou po 18-20 roce věku odcházejí z domova a od někoho, komu můžete říct naprosto vše a je to váš rovnocený partner…
No to by mě taky zajímalo @little-foxi