Alzheimer - jak začít řešit

Anonymní
12.5.23 15:20

Alzheimer - jak začít řešit

Chtěla bych se zeptat těch z Vás, kteří mají zkušenost s blízkými, kterým byl diagnistikován Alzheimer. Mám tatínka, kterému ještě není ani 70 let, a poslední cca rok u něj pozorujeme věci jako zapomínání, roztržitost, neschpnost řešit problémy, a spousta dalších věcí, které ukazují na Alzheimera.
Byly jsme se sestrou poradně, kde to s námi probrali. Ale my stejně nevíme jak začít, jak ho přesvědčit k vyšetření, když on si svůj problém neuvědomuje.
Prosím vás o vaše zkušenosti, zda jste třeba nejprv řešili přes praktika nebo rovnou psychiatra/neurologa.
 Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
589
12.5.23 16:04

Tohle je opravdu těžké. Zažila jsem tuto situaci v době kdy jsem jako dospělá ještě bydlela u rodičů ( dvougeneracni bydlení) a babi nam zacala takhle zapomínat. Vůbec si své problémy nepripoustela. Ještě pred 70 narozeninama s ni byla jeji dcera ( moje mamka) poprvé na psychiatrii. Doporučení dostala od praktického lékaře.
Brala pak spoustu let léky které mely nemoc zbrzdit. Pak uz jen utlumovaci léky ať není agresivní na své okolí.
Doporučuji od začátku se zajímat a zjistit si kde v okolí máte odlehčovací služby. Jsou i denní stacionáře. Odvezes dementního starouška jako do školky. Můžeš jit do práce. A večer vyzvedneš. :nevim: Zarezervovat domov se zvláštním režimem ( čeká se dlouho) a to i v případě že se rozhodnete pečovat doma. Protože nemoc je nevyzpytatelné a síly a nervy pecujicim vypoví kdykoliv. Moje maminka se o babi starala celou dobu doma, az do úplného konce, ale odneslo to jeji zdraví a psychika.

Je to hrozná nemoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7956
12.5.23 21:03
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat těch z Vás, kteří mají zkušenost s blízkými, kterým byl diagnistikován Alzheimer. Mám tatínka, kterému ještě není ani 70 let, a poslední cca rok u něj pozorujeme věci jako zapomínání, roztržitost, neschpnost řešit problémy, a spousta dalších věcí, které ukazují na Alzheimera.
Byly jsme se sestrou poradně, kde to s námi probrali. Ale my stejně nevíme jak začít, jak ho přesvědčit k vyšetření, když on si svůj problém neuvědomuje.
Prosím vás o vaše zkušenosti, zda jste třeba nejprv řešili přes praktika nebo rovnou psychiatra/neurologa.
Díky

jestli nebyl dlouho nikde vyšetřený tak by bylo potřeba udělat základní odběry, nabrat i štítnou žlázu, vit B12. Takže já bych jako první zašla k praktickému lékaři aby se vyloučila jiná příčina toho zapomínání. Když bude všechno v normě, tak pak psychiatrické vyšetření. Bylo by i dobré nějaké zobrazovací vyšetření mozku - CT nebo MR, opět hlavně k vyloučení jiného onemocnění. Na Alzheimerovu demenci existují léky, které mohou nemoc zpomalit, praktický lékař může některé napsat, ale některé může jen psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí