Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosim, jaké železo berete na anemii? Byl mi předepsán Sorbifer, ale ten nesnesu (zvracím, je mi zle). Líbil se mi přírodní Ferrotone, ale ten zase obsahuje málo železa. Navíc mam těhotenskou cukrovku, takže nejsou vhodný ani Maltofer a podobně. Už vážně nevím co vybrat a lékař neporadí.. Nemáte vy nějaký tip? Co berete a pomáhá to?
Brala jsem Globifer, je dražší, ale nežádoucí vedlejší účinky jsem po něm neměla.
Měla jsem tardyferon a po tom jsem zvracela, tak mi doktorka doporučila globifer. Po tom mi bylo sice trochu šoufl, ale už jsem v sobě jídlo udržela
(na druhou stranu, bylo mi zle celé těhotenství nezávisle na železu, jen ten tardyferon to ještě zhoršoval)
Pro zakladatelku,
mela jsem extremni anemii, ( hrozili, ze mi daji transfuzi). Brala jsem nejdrive Globifer, ale zadny vysledek. Vyhozene penize. Predepsali Maltofer Fol ( je lepsi nez klasicky Maltofer), navic obsahuje kyselinu listovou, ktera je take potrebna v tehotenstvi. Muze se polknout nebo nechat rozpustit na jazyku. Brala jsem 3× denne od 26 tt do konce. A beru ho do ted. Jsem proste anemicka a zrejme uz to tak zustane. Gynekolog rikal, ze mozna se to zmeni v dobe menopauzy takze jeste nejaky ten rok ho budu muset brat. Zadne vedlejsi ucinky krome tmave stolice. Ostatni druhy zeleza, ktere jsem vyzkousela mi nedelaly dobre. Netusim, ale jak to je s cukrovkou.
Jeste je dobre si koupit B12, ktery je taky dobry na podporu cervenych krvinech. Pouzivam znacku Favea. Taky se to rozpousti na jazyku. Ale opet, nevim jak to jde dohromady s cukrovkou.
Stále beru Ferrotone a výsledky se zlepšily, musí se brát dva sáčky denně. V záloze mám Globifer, ale tam se mi moc nelíbí, protože obsahuje některé diskutabilní látky, plus je to v základu prostě sušená hovězí krev plus projímadlo, proto nezpůsobuje zácpy a je dobře snášen.
Mela jsem Maltofer. A tehotenskou cukrovku. Predepsano v nemocnici na rizikovce a nikdo tam nevhodnost neresil.
Jinak mne dela zle uplne kazdy doplnek stravy s zelezem, zkousela jsem se poradit s pani v lekarne v nemocnici, ale ta nic nevykoumala. Pry ten Maltofer je to nejsetrnejsi, co existuje.
Dekuju moc holky za rady. Ten Maltofer se mi taky libil i slozenim. Ale bohuzel by mi tim vyskakoval cukr pry.
@Nefesh ferrotone jsem brala ted asi dva mesice. Cena teda zabijacka, ale to slozeni k nezaplaceni. Ale ani nevim, jestli mi to pomohlo, kontrolni nabery se uz nedelaly. Navic diky ty cukrovce to nemuzu s pomeranc. dzusem, tak taky nevim, jestli se mi to hur nevstrebava. A ted se mi zase strasne blbe dejcha, tak predpokladam, ze proste uz je to mala davka na me.
Nezkouseli jste nekdo zelezo od medpharma? Vypada taky setrneji… ale ono muze vypadat jak chce, otazka je, jestli zabira. ![]()
@Emmara aha, tak to by mohlo byt fajn. A vam to nemavalo s cukrem?
@NikolaKNM píše:
Dekuju moc holky za rady. Ten Maltofer se mi taky libil i slozenim. Ale bohuzel by mi tim vyskakoval cukr pry.@Nefesh ferrotone jsem brala ted asi dva mesice. Cena teda zabijacka, ale to slozeni k nezaplaceni. Ale ani nevim, jestli mi to pomohlo, kontrolni nabery se uz nedelaly. Navic diky ty cukrovce to nemuzu s pomeranc. dzusem, tak taky nevim, jestli se mi to hur nevstrebava. A ted se mi zase strasne blbe dejcha, tak predpokladam, ze proste uz je to mala davka na me.
Prosím tě, ty to máš vyzkoušené, že když se ti blbě dejcha, tak ti chybí železo??
Já mám právě stejný problém s dychanim plus se mi motá hlava, když dlouho stojim, hlavně po ránu.. Mám málo železa a málo červených krvinek, nízký tlak.
Podle dr. to tím není, já naopak myslím, že jo.
![]()
@rejžička nene, heleď jistá si tim nejsem, že je to tou anemií. Jsem i bledší, ale to už asi půlku těhotenství. A špatně se mi dejchá taky hodně dlouho. K tomu mám taky nízký tlak a ještě tachykardii. Také se mi dělá zle, když dýl stojim, ale po ránu mi je většinou dobře. To motání hlavy po ránu bych hodně přisuzovala tomu nízkému tlaku. Že by ta dušnost mohla být z nedostatku železa jsem usoudila z toho, že když jsem začala doplňovat železo (ferrotone), tak se mi zdálo, že se mi to dost zlepšilo. Jinak já jsem schopná ležet a fuňet jako když někam běžim. Mam takovej ten pocit, jako když si přes hlavu hodíš peřinu a vydejchá se tam vzduch. To se mi na chvilku uklidnilo, ale teď dejcham zase špatně - a tak nevím, jestli je prostě jen mimčo už velké a tlačí na bránici a nebo mam horší tu anemii a to ferrotone už mi nestačí. U tý anemie, co jsem pochopila, by se měly dělat kontrolní odběry, aby se vědělo, zda léčba funguje. Ale taky mi je nikdo nedělal.
Teď jsem si koupila jiné železo, tak uvidíme.