Hydrocefalus v 34 tt máte někdo zkušenost?

17.10.22 16:18

Hydrocefalus v 34 tt máte někdo zkušenost?

Zdravím máte prosím někdo zkušenost, že byl zjištěn u mimi v 34 tt hydrocefalus? Jak to případně dopadlo? My jdeme zítra na magnetickou rezonanci.. ma to jednostranne 28 mm zatim..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
168
18.10.22 12:46
@Hydrocefalus píše:
Zdravím máte prosím někdo zkušenost, že byl zjištěn u mimi v 34 tt hydrocefalus? Jak to případně dopadlo? My jdeme zítra na magnetickou rezonanci.. ma to jednostranne 28 mm zatim..

Asi neposkytnu úplně odpověď, kterou chcete… Ale, je mi 28 let. Když byla mamka v 32. tt, zjištěna stejná diagnoza, 10. den po porodu mi byl zaveden shunt. Cvičila se mnou Vojtovu metodu, motoricky jsem byla pomalejší, ale po mentální stránce úplně v pořádku. Mám i VŠ vzdělání, diagnóza zní děsivě, ale s dnešními zobrazovacími technikami a operačními možnostmi se nebojte. :) Předpokládám, že budete rodit sekcí, ve které nemocnici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.10.22 13:40

@Ralzinka88
Děkuji moc je to povzbuzujici :srdce: ja jsem v podoli a dnes jdu na rezonanci do motola..kde mi reknou vice.. je to supr, ze je z Vas takova sikovna malada dama :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.22 15:00

Rovnez nemohu poskytnout uplne odpoved na vasi otazku. Nicmene mohu vam poskytnout prakticke info castecne ohledne diagnozy. Pracovala jsem na detske neurochirurgii v Motole jako sestra. Hydrocefalus je tam na dennim poradku at jiz prenatalne zjisten ci urazem/nemoci vznikly hydrocefalus. Doktori jdou zde tedy velmi zbehli ohledne tero diagnozy. Detem se zavadi shunt a zadne omezeni vesmes nemaji (dnes se jiz davaji materialy se kterymi muze normalne napr. jit na MRI, projit ramem pri odbaveni na letisti, letat apod..). V detstvi se pravidelne (cca 1-2 za rok se dela kontrolni MRI mozku v detstvi k posouzeni, zda je vse ok (tusim ze v dospelosti to tak caste jiz neni protoze hlava jiz neroste). U vas by se shunt zrejme zavedl hned po narozeni. Pak se ev. reoperuje kdyz dite vyroste (jako nactileti zpravidla kdyz napr vyrostou a ta hadicka shuntu jiz je kratka a treba nedosahuje az do briska kde se mok volne vstreba anebo taky ne) nebo kdyz by doslo k infekci/ucpani zkratu /je to proste cizi teleso v tele, ale s tim maji obecne problem vsichni lide, co maji do tela neco dano zvenku pr. kardiostimulator, endoprotezy apod.). Deti nemyvaji kvuli tomu horsi intelekt (samozdrejme pokud je hydrocefalus kompenzovan tj. lecen chirurgicky) Leky jako takove se jenom k hydrocefalu se nedavaji). V praxi to vypada tak, ze za ouskem je hmatny ventil shuntu, ale nijak to na prvni pohled u holek neni vubec znat pod vlasama a u kluku jenom kdyby chodili bud hodne nakratko za usima ci uplne vyholen… Pri reoperaci se pak pristupuje pouze k oholeni kolem shuntu… Drzim palce. Detska neurochirurgie v motole je centrum, kam se deti sjizdeji zdaleka. Budete v dobrych rukou. Drzim palce! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
168
18.10.22 17:10
@Anonymní píše:
Rovnez nemohu poskytnout uplne odpoved na vasi otazku. Nicmene mohu vam poskytnout prakticke info castecne ohledne diagnozy. Pracovala jsem na detske neurochirurgii v Motole jako sestra. Hydrocefalus je tam na dennim poradku at jiz prenatalne zjisten ci urazem/nemoci vznikly hydrocefalus. Doktori jdou zde tedy velmi zbehli ohledne tero diagnozy. Detem se zavadi shunt a zadne omezeni vesmes nemaji (dnes se jiz davaji materialy se kterymi muze normalne napr. jit na MRI, projit ramem pri odbaveni na letisti, letat apod..). V detstvi se pravidelne (cca 1-2 za rok se dela kontrolni MRI mozku v detstvi k posouzeni, zda je vse ok (tusim ze v dospelosti to tak caste jiz neni protoze hlava jiz neroste). U vas by se shunt zrejme zavedl hned po narozeni. Pak se ev. reoperuje kdyz dite vyroste (jako nactileti zpravidla kdyz napr vyrostou a ta hadicka shuntu jiz je kratka a treba nedosahuje az do briska kde se mok volne vstreba anebo taky ne) nebo kdyz by doslo k infekci/ucpani zkratu /je to proste cizi teleso v tele, ale s tim maji obecne problem vsichni lide, co maji do tela neco dano zvenku pr. kardiostimulator, endoprotezy apod.). Deti nemyvaji kvuli tomu horsi intelekt (samozdrejme pokud je hydrocefalus kompenzovan tj. lecen chirurgicky) Leky jako takove se jenom k hydrocefalu se nedavaji). V praxi to vypada tak, ze za ouskem je hmatny ventil shuntu, ale nijak to na prvni pohled u holek neni vubec znat pod vlasama a u kluku jenom kdyby chodili bud hodne nakratko za usima ci uplne vyholen… Pri reoperaci se pak pristupuje pouze k oholeni kolem shuntu… Drzim palce. Detska neurochirurgie v motole je centrum, kam se deti sjizdeji zdaleka. Budete v dobrych rukou. Drzim palce! :srdce:

Přesně tak, Motol je super. :palec: Osobně mám špatnou zkušenost jen s Libercem (příliš zbrklé a nedbalé řešení), v Brně mi pak dokonce provedli ventrikulostomii a zbavili mě shuntu úplně. :potlesk: Jediné, co jsem se shuntem nemohla, byly kotouly, hrozilo, že se při tom prudkém pohybu rozpojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.10.22 07:43
@Anonymní píše:
Rovnez nemohu poskytnout uplne odpoved na vasi otazku. Nicmene mohu vam poskytnout prakticke info castecne ohledne diagnozy. Pracovala jsem na detske neurochirurgii v Motole jako sestra. Hydrocefalus je tam na dennim poradku at jiz prenatalne zjisten ci urazem/nemoci vznikly hydrocefalus. Doktori jdou zde tedy velmi zbehli ohledne tero diagnozy. Detem se zavadi shunt a zadne omezeni vesmes nemaji (dnes se jiz davaji materialy se kterymi muze normalne napr. jit na MRI, projit ramem pri odbaveni na letisti, letat apod..). V detstvi se pravidelne (cca 1-2 za rok se dela kontrolni MRI mozku v detstvi k posouzeni, zda je vse ok (tusim ze v dospelosti to tak caste jiz neni protoze hlava jiz neroste). U vas by se shunt zrejme zavedl hned po narozeni. Pak se ev. reoperuje kdyz dite vyroste (jako nactileti zpravidla kdyz napr vyrostou a ta hadicka shuntu jiz je kratka a treba nedosahuje az do briska kde se mok volne vstreba anebo taky ne) nebo kdyz by doslo k infekci/ucpani zkratu /je to proste cizi teleso v tele, ale s tim maji obecne problem vsichni lide, co maji do tela neco dano zvenku pr. kardiostimulator, endoprotezy apod.). Deti nemyvaji kvuli tomu horsi intelekt (samozdrejme pokud je hydrocefalus kompenzovan tj. lecen chirurgicky) Leky jako takove se jenom k hydrocefalu se nedavaji). V praxi to vypada tak, ze za ouskem je hmatny ventil shuntu, ale nijak to na prvni pohled u holek neni vubec znat pod vlasama a u kluku jenom kdyby chodili bud hodne nakratko za usima ci uplne vyholen… Pri reoperaci se pak pristupuje pouze k oholeni kolem shuntu… Drzim palce. Detska neurochirurgie v motole je centrum, kam se deti sjizdeji zdaleka. Budete v dobrych rukou. Drzim palce! :srdce:

Dobry den, dekuji moc za Vas prispevek, je to velmi povzbuzujici :srdce: jste super, ze jste se podelila o informace :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
19.10.22 10:17

Syn má hydrocephalus jako následek porodu. Nevím, možná pokud už teď vám lékaři řekli, že dítě ho má už teď, mohou hned jednat, voperuji mu shunt a může být bez následků. Nabízejí taky V3Stomii, ovšem většinou pak stejně děti končí se shuntem. My máme bohužel i jiné komplikace, ale jak říkám, pokud se všechno udělá včas, je velká pravděpodobnost, že dítě bude bez následků. Někdy se stane, že postupem času ten shunt pak nebude vůbec potřebovat. Držte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.10.22 14:26

@xavierka
Aha aha děkuji za příspěvek, clověk doufa, ze by to mohlo byt ten lepsi pripad a pujde to resit a bude moci zit pekny zivot..🙏 je mi lito co se stalo Vasemu mimi pri porodu..je to smutne..ale jste skvela, ze o tom napisete a ze jste to nevzdala ❤️️🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
19.10.22 19:28
@Hydrocefalus píše:
@xavierka
Aha aha děkuji za příspěvek, clověk doufa, ze by to mohlo byt ten lepsi pripad a pujde to resit a bude moci zit pekny zivot..🙏 je mi lito co se stalo Vasemu mimi pri porodu..je to smutne..ale jste skvela, ze o tom napisete a ze jste to nevzdala ❤️️🙂
:srdce: věřím, že vaše mimi bude v pořádku, možná je to ta lepší varianta, když to lékaři ví dopředu a budou hned připraveni po porodu co nejdříve jednat. My to měli prostě komplikované jinak, předčasný porod, následně krvácení do mozku…je to na samotný příběh, který najdete zde na emiminu s názvem Matyášek bojovnik. Nebo klidně můžete kd, kolik napsat. Sice jsme trochu jiný pripsd než vy, ale ohledně shuntu vám mohu svým laickym rozumem poradit. Držte se a hodně sil. Nejste v tom sama. :srdce: opravdu
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
911
19.10.22 21:35
@Hydrocefalus píše:

Můj bratr na to zemřel v 15letech. Vytvořila se mu cysta v hlavě a ucpala mu shunt který mu odváděl prebytecny mozkomisni mok.Je to 10let. Předpokládám že medicína už je dal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.22 09:02

@xavierka
Děkuji moc, stale cekam na vysledky v ut jsem byla na te rezonanci..a pry dnes mi reknou..jsem ted v Podoli a oni komunikuji s Motolem pry.. tak snad se uz neco dozvim..a pak bych se Vas urcite rada optala az budu vedet vic… Dekuji a at chlapec prospiva :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.10.22 09:03

@Cekk
To je mi moc lito…asi ta moznost komplikace je stale..bohuzel…😒

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2535
20.10.22 09:40
@Hydrocefalus píše:
@xavierka
Děkuji moc, stale cekam na vysledky v ut jsem byla na te rezonanci..a pry dnes mi reknou..jsem ted v Podoli a oni komunikuji s Motolem pry.. tak snad se uz neco dozvim..a pak bych se Vas urcite rada optala az budu vedet vic… Dekuji a at chlapec prospiva :srdce:
:srdce: :srdce: děkujeme a ozvěte se :andel:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.22 09:15
@xavierka píše: :srdce: věřím, že vaše mimi bude v pořádku, možná je to ta lepší varianta, když to lékaři ví dopředu a budou hned připraveni po porodu co nejdříve jednat. My to měli prostě komplikované jinak, předčasný porod, následně krvácení do mozku…je to na samotný příběh, který najdete zde na emiminu s názvem Matyášek bojovnik. Nebo klidně můžete kd, kolik napsat. Sice jsme trochu jiný pripsd než vy, ale ohledně shuntu vám mohu svým laickym rozumem poradit. Držte se a hodně sil. Nejste v tom sama. :srdce: opravdu

@xavierka
Dobrý den, tak mimi jsou na svete od patku.. :srdce: :srdce: maly je v motole, musim rict ze je tam spickova pece :srdce: zatim mu odsali tekutinu a cekaji jak se to bude chovat, zda pristoupi k shuntu nebo ne..jinak je stabilizovany, v poradku..chtela jsem se optat, ma zvetsenou hlavicku hlavne celicko..jak to tam tlacilo..vubec nevim jestli to pak jakoby se vrati do puvodni velikosti nebo mu to zustane? Vim ze to je asi malickost oproti tomu nejdůležitějšímu, aby po mentalni a pohybove strance byl v poradku..ale zajima me to…dekuji moc..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.22 09:20
@Anonymní píše:

Dobry den, tak jsou od patku na svete :srdce: :srdce: maly je v Motole a ma skvelou peci :srdce: zatim ma rezervoar a sleduji co se tam bude dit..pak pripadne pristoupi k shuntu..jak je malinkaty tak ma hlavne celicko zvetsene..chtela jsem se optat zda se mu to vrati nejak pak tak jak to bylo nez se ty svy rozestoupily..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí