Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, dnes jsem dostali antibiotika na průdušky a máme zatím 7 pupínků neštovic, mám se nějak strachovat o horší průběh? Můžu mu nějak pomoc víc k léčbě, krom ATB, pudru, fenis. kapek, sirupu na kašel, probiotik? To je strašný ![]()
Nepatlej nestovice pudrem, pod tou krustou se to max sekundarne infikuje. Tupkej pupinky betadinkou treba.
At je to brzo za vama.
@peta.nohejlova Ta antibiotika mě docela zaráží. Rýma a kašel, prostě příznaky nachlazení, bývají průvodním jevem neštovic (ač to tak vůbec být nemusí, jsou děti, které se jen osypou a nic jiného jim není) a neštovice jsou virového původu a na viry ATB nezabírají
Každopádně názory na způsob léčení neštovic se různí. Já nasadila fenistil kapky a jinak sem tam máznu sudocrémem, ten taky vysušuje. Je to spíš, když dítko nějaký pupínek hodně svědí
Nakonec jsem večer i rychle opláchla vodou s troškou hypermanganu jako desinfekci a osprchla a pak jemně usušila. Malá je hned opruzená, takže se nedá nic dělat, mýt se musí. Tady jde hlavně o to, aby se ty pupínky nestrhly, stačí, že má tendence si to strhávat sama
Pořád volá, že ty pupínky nechce a že jí nejdou sundat, holčička moje malá ![]()
@BellinkaX Na betadinku se chystám, ale neměl kdo skočit koupit, tak snad zítra. Ještě se doporučuje violeť. Nevíš, co je lepší? Hlavně malé se zřejmě neštovičky začínají dělat v puse, tak moc nevím, co s tím, zvlášť, když začíná víkend a ještě prodloužený ![]()
@Amys Byli jsme u dr. minulý čtvrtek to kašlal a měl rýmu, dnes ho znovu poslouchal a říkal, že to má už na průduškách tak proto ty antibiotika ![]()
@peta.nohejlova Aha, ale i tak to nemusí být bakteriálního původu. Syn takhle prodělal zápal plic a měl CRP jen 10, takže evidentně virového původu
Mně prostě přijde blbé, když se to těm mrňouskům takhle potká. Ono stačí, že některé děti při neštovicích bolí i bříško (kupříkladu to naše) a do toho ještě antibiotika. Jsem ráda, že nemusím v noci nijak budit, když už usne, takže ještě budit na ATB by mě zabilo. Malá buzení nese dost špatně
Tak držím palce, ať to nějak rozumně překonáte a má mírný průběh
U nás doufám v to samé ![]()
Na průdušky dej atb, na obnovení střevní mikroflory probiotika. Ale neštovice neřeš, max srážet hodně vysokou horečku (dle zkušeností s dítětem, já přes den dávám až při 39 stupních). Neštovice neřeš. Já nemazala ani jednu holku, každý večer sprcha, opatrně osušit a do pyžámka. Takže pravý opak doporučení - mazat a nekoupat. A zvládly to perfektně, ani jedna si nestěžovala na svědění. Prý to víc svědí s pudrem, jak to nedýchá.
Ono je to těžké…my aktuálně neštovice od úterý…včera se začali dělat boláky v puse a dneska už jsme museli mastit k dr. protože nemohl polykat nic, takže máme ATB na tu infekci v puse, fakt hodně hnusný…asi je to případ od případu, já čekala hladký průběh a máme toto…každopádně s tím mazáním nebo nemazáním je to asi na každém…u nás Tanno Hermal nebo Betadine a Fenistil kapičky, ty jsou super proti škrábání
Ahoj, malej měl vloni to samé. ATB na průdušky a do dvou dnů se osypal. Měl horečky 40, hodně zhubnul, ale za tři dny bylo líp. Bohužel moje zkušenost nebyla dobrá, neštovice by měly proběhnout samy a nejlepší je prý i silný výsev. Jak měl k tomu zánět průdušek s ATB, tak to všechno neproběhlo, tak jak má. S kašlem bojujeme doteď-takže rok…Ať je u vás lépe.
Ahoj! Tak nakonec u nás došlo taky na Tanno Hermal, na sliznice dávám fialovou vodu a do očí opthal septonex. A jinak kapky fenistilu. Má to fakt hodně a fakt všude, několik nocí probrečela, dneska byla první noc klidnější, ale já už jsem fakt hotová. Když si představím, že mě to za 14 dní čeká znova ve chlapském vydání (takže ještě ukňučenější dítě), tak mě omejvá
![]()
Ahoj tak neštovice má vážně ošklivé, a teď dva dny horečky :/ je to vážně síla… no už aby to odeznělo
:/