Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Pajik 76 Říkal, že jsou silnější, tak asi proto. Nic mi není, tak asi dobrý. ![]()
Jen ta hořkost byla divná. A jsem taková unavenější, ale jinak ok. Snad odlehnou i ty uši. Říkal, že by měli cca za 3 dny. Už je mám zalehlé skoro 3 týdny. A už je to otravný.
Nástup účinku bys měla začít cítit už po 24h pokud je to čistě bakteriální angína. To znamená, že bys měla začít pociťovat mírnou úlevu už…
Dělal Ti CRP???
@Pajik 76
Nedělal. Tak snad ano. A doufám, že ty uši brzo odlehnou a bude líp. Ani si snad nepamatuju, že bych někdy antb měla.
No tak to je vtipný, pokud Ti nedělal CRP a neuleví se Ti do 48h, máš pravděpodobně jen virózu a ATB Ti absolutně nepomůžou. Bože to zas je ze skupiny praktiků, kteří prsknou makrolidy (to je ten typ ATB co máš Ty) a neudělají ani CRP.
Bez komentáře. Jsem z oboru, vím o čem mluvím.
Můj muž by bez pozitivního CRP nikdy ATB v této indikaci nenasadil.
@Pajik 76 Říkal, že mám angínu. Kouknul do krku (mluvil něco o čepech). Včera jsem nemohla ani polknout, jak to bolelo. Prej když nezaberou, tak mám přijít znovu.
Makrolidy (Fromilid) nejsou lékem volby u angíny. Je možné, že Ti nezaberou a on Ti pak bude muset dát penicilinové ATB.
Makrolidy (Fromilid) se dávají pouze při alergii na penicilin, takto je to v doporučených postupech.
Ach jo, no ![]()
Já se popravdě nedivím, že lidi už přestávají doktorům věřit.
@Pajik 76
Nooo, to mám radost teda. Tak uvidím, kdyby něco naklušu k němu. Díky za info.
@Pajik 76
Taky záleží, co je pro tebe „pozitivní CRP“. Mnohdy to vyjde v takové šedé zóně, takže to ničemu nepomůže.
Když to nezabere, chtěj penicilin a možná změn praktika… Co když Ti někdy něco fakt bude ![]()
Bude Ti možná říkat tisíc důvodů proč Ti dal rovnou makrolidy (a pozor mají i horší nežádoucí účinky než penicilin), ale postupy české lék. společnosti najdeš na google:
„Doporučený postup diagnostiky a léčby bolestí v krku“ a většina lékařů se jimi řídí, protože pokud ne, tak jde o postup non-lege artis a ten je třeba si řádně odůvodnit.
@Pajik 76 píše:
Když to nezabere, chtěj penicilin a možná změn praktika… Co když Ti někdy něco fakt bude![]()
Bude Ti možná říkat tisíc důvodů proč Ti dal rovnou makrolidy (a pozor mají i horší nežádoucí účinky než penicilin), ale postupy české lék. společnosti najdeš na google:
„Doporučený postup diagnostiky a léčby bolestí v krku“ a většina lékařů se jimi řídí, protože pokud ne, tak jde o postup non-lege artis a ten je třeba si řádně odůvodnit.
Byl bych trochu opatrný s tvrzením, že je něco non-lege artis. Nehledě na to, že doporučený postup neurčuje, co je a co není lege artis. Navíc když je to text 19 let starý. Je to ostuda našich odborníků, že nevydávají aktualizované doporučené postupy, které nejsou žádným příkazem, ale jen vodítkem, jak by se mělo na základě důkazů postupovat v léčbě.
Pokud o víkendu skončí s abscesem na operačním stole na ORL a budou to zahraňovat na rychlo nitrožilním penicilinem, buď si jistý že v případě že není alergická na penicilin bude léčba považována za non-lege artis.
Takových případů už bylo dost.
A uvědomte si co za léčbu pak pacienta čeká. Hospotalizace i týdny + rekonvalescence taktéž. To byste nechtěli…
@Pajik 76
Za prvé nevíme, jestli je to vůbec bakteriální angína, kterých je naštěstí malá menšina. A malovat čerta na zeď hned abscesem… nevím, zda je to nejvhodnější.
@Dory22
Jaké jste měla příznaky? ![]()