Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tady je jedna diskuze mohlo by to pomoct http://diskuse.doktorka.cz/…tidepresiva/ tam pisou, ze AD a HA na sebe nemaji vliv, nicmene nic moc pro organismus - jatra, to neni.
@janulle721 Na antikoncepci by to žádný vliv mít nemělo. Pro jistotu si přečti příbalový leták.
Dobrý den, musím vám napsat. Od dětství beru antidepresiva. dnes je mi 30 let. Mam úzkostou poruchu a panický strach. O miminko jsme se snažili a dvakrát jsem potratila. pak už jsem myslela, že nebudu moct mít děti. brala jsem serlift a rivotril. Potom jsem teda začala brát calybrum baby plan a kyselinu listovou dva měsíce před plánovaným těhu. Moje psychiatrička řekla že je lepší v těhu nic nebrat, že si příroda poradí sama. léky jsem vysazovala ten serlift už jsem byla asi 5tt těhu. rivotril jsem nebrala už jsem tušila, že čekám mimi a rivotril je pro mimi jeho vývoj nebezpečný. Takže úplné vysazení asi od 8tt jsem byla úplně bez antidepresiv. Po těch letech jsem si to nedokazala představit. Ale příroda si to opravdu uměla zařídit. Měla jsem teda ranní nevolnosti do 4 měsíce ale zvládla jsem to i když jsem kolikrát brečela že to nezvládnu. Zvládla. Nevolnosti ustoupili a pak už bylo fajn. Po porodu taky super. Až potom malá začala trpět na koliky a pak měla bronchitidu tak jsme byli v jejích třech měsících v nemocnici. a to už stres udělal své a já měla slabé mléko a už jsem byla vyčerpaná i z těch prdíků. Takže po poradě s pediatrem jsem opět začala brát antidepresiva a přestala teda kojit. ze dne na den. Malá to vzala v pohodě. Já byla hnedka v klidu a malá taky. Beru je stále. malé jsou dva a je to krásná zdravá a šikovná holčička. Už zvažuji druhé těhu. Ale zase řeším vysazení antidepresiv. Upozornuji že těhu bylo rizikové,. Nemohla jsem nic dělat těžkého tak jsem chodila na procházky a ke konci jsem musela doma dva měsíce ležet. tak jsem koukala na televizi a těšila se na mimi. To zvládnete. Musim říct, že se člověk s miminkem do budoucna docela obrní. Co zvládám ted bych nikdy před těhotenstvím nezvládla. a to nemam hlídání ani na chvilku. jedu nonstop. Takže se držte vše bude dobré. Je dobré to nahlásit v porodnici při príjmu, že jste se léčila. oni tím pádem vás budou hlídat i po psychické stránce. a napíší to pro dětského pediatra a ten bude sledovat jak dítko tak i vás. Vše bude dobré. Hlavně myslete pozitivně. já vím, že to je těžké. Vím to moc dobře. No napsala jsem román ale snad vám to nevadí.
Ahoj, beru cca 5 týdnů antidepresiva Sertralin na úzkostnou poruchu, od této soboty jsem navýšila na 75 mg - dnes v noci jsem se vzbudila s pocitem, že nemůžu dýchat, návaly horka, brnění rtů, prstů na rukách, pocity na zvracení, no začala jsem lítat po bytě, snažila se to „rozchodit“, což se mi celkem povedlo, ale i tak jsem brala jeden neurol 0,25 - pak už jsem spala naprosto v klidu…máte někdo taky zkušenost, že i když delší dobu berete AD, tak jsou ještě takové výkyvy? ještě ke všemu mám MS, tak jestli mi to taky nepřidalo
teď jsem z toho samozřejmě vyplašená, protože ještě včera jsem byla relativně v pohodě a najednou taková „ataka“
ještě mě napadla krční páteř, když blbě ležím nebo ji mám jinak bloknutou, tak se úzkosti zvyšují.
@Anonymní píše:
Ahoj, beru cca 5 týdnů antidepresiva Sertralin na úzkostnou poruchu, od této soboty jsem navýšila na 75 mg - dnes v noci jsem se vzbudila s pocitem, že nemůžu dýchat, návaly horka, brnění rtů, prstů na rukách, pocity na zvracení, no začala jsem lítat po bytě, snažila se to „rozchodit“, což se mi celkem povedlo, ale i tak jsem brala jeden neurol 0,25 - pak už jsem spala naprosto v klidu…máte někdo taky zkušenost, že i když delší dobu berete AD, tak jsou ještě takové výkyvy? ještě ke všemu mám MS, tak jestli mi to taky nepřidaloteď jsem z toho samozřejmě vyplašená, protože ještě včera jsem byla relativně v pohodě a najednou taková „ataka“
ještě mě napadla krční páteř, když blbě ležím nebo ji mám jinak bloknutou, tak se úzkosti zvyšují.
Ano ataky jsem měla delší dobu i po tom, co jsem je brala, zlepší se to, neboj
Děkuji za zkušenost, já jsem z toho fakt špatná, protože mi bylo relativně dobře, byla jsem schopna si sama zajít do obchodu, jet MHD atd. bez nějakých „komatozních“ stavů jak tomu říkám, kdy jsem úplně mimo a najednou bum
a vrátilo mě to hodně zpátky
![]()
Ahuj holky. přidám se taky na chvilku. Vy co máte uzkostnou poruchu, máte taky problémy s motáním hlavy?-jakoby pocit nejistoty?? Děkuju za odpověd.. ![]()
@Zanet26 ano, i motání hlavy, pocit, že omdlím, slabost v nohách…někdy menší, někdy větší, záleží, jak moc tu úzkost nechám „rozjet“ nebo jestli ji potlačím hned v začátku…ale dnes v noci třeba šílený stav z ničeho nic ![]()
@Anonymní píše:
@Zanet26 ano, i motání hlavy, pocit, že omdlím, slabost v nohách…někdy menší, někdy větší, záleží, jak moc tu úzkost nechám „rozjet“ nebo jestli ji potlačím hned v začátku…ale dnes v noci třeba šílený stav z ničeho nic
A motáky jen občas nebo jakoby silnějšíslabší pořád??..já to mám furt..už 5let ![]()
@Zanet26 tak pořád ne, jen když mám tu „ataku“ úzkosti
když jsem v pohodě, tak ne..nemáš to od krční páteře nebo nízkým tlakem?
Po kterých AD se nekontrolovatelně usíná?
@DAMIELKA Já tak usínala po Mirtazapinu. Jinak na spaní je ještě Trittico, Lerivon a Prothiaden z AD.
Ahoj ženy, tak já beru týden Seropram a pořád se ptám sama sebe a čtu různý diskuze jestli ho brát musím. Neměla jsem ani deprese ani úzkost jen stres. Máme tři a půl roku chlapečka a rok a půl a naši kluci hrozně málo spí. Někdy se budí na střídačku a i když mi manžel pomáhá jak může i když má dvě práce tak spím i čtyři hodiny někdy pět hodin tak jsem byla dooost protivná, litostivá, plačtivá. A když ten starší dostal na zadek tak jsem toho hrozně litovala, že jsem se vytočila kvůli kravině. Chci být mamka úplně v pohodě tak proto AD, ale zase je tolik maminek a né všechny berou AD. Já se za to trošku stydím.