Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky, uz 3 tydny me trapi silene stavy, uzkosti, strach, vse to zacalo kdyz me odvezla sanitka a porad se to nabaluje a nejsem schopna niceho, jenom lezim, nic me nebavi, spatne se soustredim, jsem porad unavena, do toho mam tetanii, dr me dneska napsala cipralex, mam brat pul tabletky, ale ja se hrozne bojim to brat, ze se na tom stanu nejak zavisla, nebo tech vedlejsich ucinku, mate nekdo zkusenosti?
@Anonymní píše:
Ahojte holky, uz 3 tydny me trapi silene stavy, uzkosti, strach, vse to zacalo kdyz me odvezla sanitka a porad se to nabaluje a nejsem schopna niceho, jenom lezim, nic me nebavi, spatne se soustredim, jsem porad unavena, do toho mam tetanii, dr me dneska napsala cipralex, mam brat pul tabletky, ale ja se hrozne bojim to brat, ze se na tom stanu nejak zavisla, nebo tech vedlejsich ucinku, mate nekdo zkusenosti?
Neboj se, kdo je opravdu potřebuje, závislý se nestane. Až se dáš trochu do pohody, začneš pomalu snižovat dávku. Lepší brát nějakou dobu prášky než žít v takových stavech, věř mi, že vím, co píšu.
Ahoj, z toho se zrejme bohuzel sama nedostanes. Byla jsem na tom podobne. Ad pro me byla velkym vysvobozenim. A to jsem hodne “prirodni zena” resici vse bylinkama. Ale tohle nejde. Nic si nevycitej. Neznamena to, ze je budes brat naporad.
Dekuji holky, no ono to podle me uz zacalo kdyz jsme se zacli snazit o druhe mimco a to nam uz pul roku neslo, brala jsem ruzne hormony atd… Do toho me lital sile tlak az me odvezli s 170/140 a tresem tela a mrtvenim obliceje, no a od te doby se to smenou veze, brni me hlava, jsem bez nalady, bolest za ocima a proste dalsi a dalsi priznaky a uz jsen z toho hotova a desim se nejake vazne nemoci, jsou chvile kdyz to je v pohode, to hlavne vecer, jak jsme vsichni doma a v noci… Jak zacne rano, zacina to nanovo a tak uz se to tahne 3 tydny, ted me prave videla babka ktera taky bere AD a rikala, ze to jsou urcite ty uzkostne stavy a strach ze umru, tak jsme zasli k doktorce a ta me to napsala… Chlap neni moc rad a rika at to neberu, ale ja se bojim, ze se z toho proste nedostanu… ![]()
@Anonymní píše:
Dekuji holky, no ono to podle me uz zacalo kdyz jsme se zacli snazit o druhe mimco a to nam uz pul roku neslo, brala jsem ruzne hormony atd… Do toho me lital sile tlak az me odvezli s 170/140 a tresem tela a mrtvenim obliceje, no a od te doby se to smenou veze, brni me hlava, jsem bez nalady, bolest za ocima a proste dalsi a dalsi priznaky a uz jsen z toho hotova a desim se nejake vazne nemoci, jsou chvile kdyz to je v pohode, to hlavne vecer, jak jsme vsichni doma a v noci… Jak zacne rano, zacina to nanovo a tak uz se to tahne 3 tydny, ted me prave videla babka ktera taky bere AD a rikala, ze to jsou urcite ty uzkostne stavy a strach ze umru, tak jsme zasli k doktorce a ta me to napsala… Chlap neni moc rad a rika at to neberu, ale ja se bojim, ze se z toho proste nedostanu…
Ber je, pomůže ti to. Ale trvá to nějakou dobu, než zaberou a navíc ti nemusí sedět, já mela asi čtyři druhy ad, než jsem našla něco, co jsem snesla. A díky bohu za to, měla jsem hrozné úzkosti, deprese, sebevražedné myšlenky. Ad mě z toho nejhoršího dostaly. Zatím můžeš zkusit kousek neurolu nebo lexaurinu, nez zaberou ad, prekonas tak ty akutní stavy
@Anonymní píše:
Ber je, pomůže ti to. Ale trvá to nějakou dobu, než zaberou a navíc ti nemusí sedět, já mela asi čtyři druhy ad, než jsem našla něco, co jsem snesla. A díky bohu za to, měla jsem hrozné úzkosti, deprese, sebevražedné myšlenky. Ad mě z toho nejhoršího dostaly. Zatím můžeš zkusit kousek neurolu nebo lexaurinu, nez zaberou ad, prekonas tak ty akutní stavy
Aha a jake ti delali problemy? Toho se desim aby se me to jeste nezhorsilo… ![]()
@Anonymní píše:
Aha a jake ti delali problemy? Toho se desim aby se me to jeste nezhorsilo…
Koukni na to se vykašli, co dělaly prašky ostatním. Ty jsi v krizi, potřebuješ ji řešit, tak je začni brát s vědomím, že je to něco, co ti má pomoct a ne uškodit. Tímhle si jen škodíš, hledáním negativních věcí na antidepresivech.
@Anonymní píše:
Dekuji holky, no ono to podle me uz zacalo kdyz jsme se zacli snazit o druhe mimco a to nam uz pul roku neslo, brala jsem ruzne hormony atd… Do toho me lital sile tlak az me odvezli s 170/140 a tresem tela a mrtvenim obliceje, no a od te doby se to smenou veze, brni me hlava, jsem bez nalady, bolest za ocima a proste dalsi a dalsi priznaky a uz jsen z toho hotova a desim se nejake vazne nemoci, jsou chvile kdyz to je v pohode, to hlavne vecer, jak jsme vsichni doma a v noci… Jak zacne rano, zacina to nanovo a tak uz se to tahne 3 tydny, ted me prave videla babka ktera taky bere AD a rikala, ze to jsou urcite ty uzkostne stavy a strach ze umru, tak jsme zasli k doktorce a ta me to napsala… Chlap neni moc rad a rika at to neberu, ale ja se bojim, ze se z toho proste nedostanu…
Na cipralexu a ssri obecne zadna zavislost nevznika. Mne po nem bylo chvili spatne od zaludku a do tydne se to spravilo. Ucinkuje na depresi pekne. Bohuzel tlumi chut na sex. Nebrat AD pri depresi ci podobnych stavech je riziko. Ono se to totiz samo nevyresi. Drzim palce! ![]()
@Anonymní píše:
Aha a jake ti delali problemy? Toho se desim aby se me to jeste nezhorsilo…
Po jedněch mi bylo špatně od žaludku a neměla jsem vůbec chuť k jídlu, po těch ostatních jsem byla šíleně ospalá. Ale to je hrozně individuální, co jednomu sedne, druhý nesnese. Navíc já mám obecně dost špatnou toleranci k lékům. Ale nepodceň to, dr ti ty prášky z nějakého důvodu napsala, takže asi usoudila, že je potřebuješ. Moc ti držím palce, ať je všechno lepší ![]()
@Anonymní píše:
Po jedněch mi bylo špatně od žaludku a neměla jsem vůbec chuť k jídlu, po těch ostatních jsem byla šíleně ospalá. Ale to je hrozně individuální, co jednomu sedne, druhý nesnese. Navíc já mám obecně dost špatnou toleranci k lékům. Ale nepodceň to, dr ti ty prášky z nějakého důvodu napsala, takže asi usoudila, že je potřebuješ. Moc ti držím palce, ať je všechno lepší
Aha tak nejim uz 3 tydny poradne, zvracim rano taky a do toho prujem, no asi to zkusim, lepsi nez se trapit
dekuji ![]()
@adelka543 aha, no prave, taky jsem to odkladala a branila se tomu 3 tydny, ale proste je to jak na kolotoci, jednou super a pak me je zase zle. Byla jsem prave i na neurologii, 2× na pohotovosti a krev a vse ok, tak snad to bude jenom ty uzkostne stavy, ale podle me to vsechno na me padlo, bylo toho uz moc…
Holky dneska jsem ae odhodlala a vzala prvni pul tabletky asi v 11 a ted na me padla silena unava a takove zvlastni stavy, myslite, ze to prejde?
Ahoj holky,
beru už rok Mirtazapin Sandoz 22,5 mg na spaní a Sertralin Vipharm 100 mg přes den. Za tu dobu, co léky beru, jsem přibrala 11 kg!!! Taky se mi rozhodla menstruace. Bez AD neusnu, ale chtěla bych přejít na jiné, po kterých se hubne. Normálně se hýbu, cvičím, jím zdravě…
K psychiatričce jdu až kdoví kdy, protože mám lázně, tak se musím přeobjednat… Nevíte, po jakých AD se hubne? Měřím 156 cm a vážím skoro 60 kilo. Budu ráda za jakékoliv informace… ![]()
@Sad_Sheena Ahoj, no po Mirtazapinu se hold přibírá většinou a to jsi ještě nepřibrala tolik, já znám lidi, kteří po něm přibrali 30 kg a sama jsem jednou přibrala po lécích (ne tedy Mirtazapinu, i když ten jsme taky brala) 20 kg za asi 3-4 měsíce. Ale chápu, že i tak tě to štve. Z AD se mohlo hubnout po Wellbutrinu, ten měl ale teď nějaký výpadek, možná je místo něho Elontril, ale rozhodně bych ho nedoporučovala, pokud máš problémy se spaním, protože aktivizuje a bere se naopak ráno. Pak někdo hubne po venlafaxinu, ale to samé, často může aktivizovat. A co zkusit na spaní Trittico? To sice není na hubnutí, ale nemělo by se po něm snad ani přibírat a pokud budeš dodržovat zdravý životní styl, který uvádíš, tak bys mohla hubnout.
Jinak ale stejně se určitě budeš muset poradit se svoji Dr., i když píšeš, že k ní půjdeš až za delší dobu. Držím palce, vím, jak je to nepříjemné po lécích přibírat i z vody.
Ne, napsali mi ho az tenhle rok po vysledcich hormonalniho profilu. Obecne se jeho brani v teh.doporucuje, kdyz ho bylo nutne brat i pred tim.