Antidepresiva a přibírání

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3.10.25 19:39
@takamine píše: Více

Paroxetin má přibírání mezi častými vedlejšími účinky, ne že bych o tom dřív neslyšel, ale prostě mě nenapadlo, že by se to mohlo stát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.5.26 17:27

honza

Dobrý den,
opravdu jsme každý jiní. Takže po netu radit moc nejde. Pro mě je osobně bupropion lék volby, pokud samotná SSRI nestačí. Ta působí sice dobře na uzkosti i deprese, ale mají časté nežádoucí učinky, jako je anhedonie a sexuální problémy.
Bupropion je inhibior zpětného vychytávání noradrenalinu a i dopaminu. Je chemicky podobný amfetaminu. Je lehce aktivizující. Což je super při problémech s energií, prožíváním radosti a poruchami libida. Adekvátní cílová denní dávka je 300 mg. V nižší dávce je jeho vliv na dopamin zanedbatelný. Prvotní stimulační fáze odeznívá do dvou týdnů. Mozek si zvyká na vyšší hladinu dopaminu a noradrenalinu a dochází k downregulaci receptorů. Až potom se může začít projevovat pomalu samotný antidepresivní učinek. Má i mnoho dalších indikací. At je to odvykání z tabáku, marihuany, dokonce amfetaminů. Je parciálně učinný u ADHD, dokáže snížit hmotnost, resp. většinou se nepřibírá. (kontraindikace je právě anorexie např). Je super lék, lék volby, na anhedonii a sexuální problémy způsobené užíváním SSRi antidepresiv.
Zkušenost? Osobně jsem bral 9 let sertralin. Ten se vysadil, já prošel sezením na psylocibinu v NUDZ. 11 týdnů beru Coaxil (podpora neuroplasticity) a druhý týden bupropion právě na anhedonii a sexuální „impotenci“. Prvotní stimulační učinky postupně odeznívají. Pro mě osobně byly velice příjemné. Ta energie byla příjemná. Ale je to nutné, aby mohl působit opravdu „zevnitř“. Jde o moderní antidepresivum, u něhož se idnikace rozrostly docela podstatně v roce 2026 :) začíná se 150 mg na den. Při snášenlivosti se zvadá na 300 mg. Většina lidí větší dávky nepotřebuje. Maximální přípustná je pro mě 450 mg denně. V téhle dávce už vyžaduji interní vyšetření. Ale zabírá u všech věkových skupin a jediná opravdová kontraindikace je právě anorexie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9231
10.5.26 22:01
@Junn píše: Více

Ahoj, bupropion beru, ale u mě to zázrak není. Beru ho už podruhé ale, protože už jsem brala prakticky vše, co existuje, tak už mi jen točí stejné léky v jiných kombinacích. Ovšem není pravda, že anorexie je jeho jediná kontraindikace. Kontraindikací má 8 (dle SPC) a z PPP to není jen anorexie, ale i bulimie (i v anamnéze). Já ho brala v době, kdy jsem bulimii měla (anorexii v minulosti), ale vůbec mi nesnižoval chuť k jídlu a nehubla jsem na něm. Ale je fakt, že kvůli tomu jsem ho brát neměla, ale mojí bývalé Dr. to bylo jedno. A žádný příliv energie se u mě taky nekonal. Ale každý jsme jiný, je dobře, že tobě sedl, v mém okolí ho bere několik lidí a úplně jim taky nezabral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí