Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@takamine píše: Více
Paroxetin má přibírání mezi častými vedlejšími účinky, ne že bych o tom dřív neslyšel, ale prostě mě nenapadlo, že by se to mohlo stát.
Dobrý den,
opravdu jsme každý jiní. Takže po netu radit moc nejde. Pro mě je osobně bupropion lék volby, pokud samotná SSRI nestačí. Ta působí sice dobře na uzkosti i deprese, ale mají časté nežádoucí učinky, jako je anhedonie a sexuální problémy.
Bupropion je inhibior zpětného vychytávání noradrenalinu a i dopaminu. Je chemicky podobný amfetaminu. Je lehce aktivizující. Což je super při problémech s energií, prožíváním radosti a poruchami libida. Adekvátní cílová denní dávka je 300 mg. V nižší dávce je jeho vliv na dopamin zanedbatelný. Prvotní stimulační fáze odeznívá do dvou týdnů. Mozek si zvyká na vyšší hladinu dopaminu a noradrenalinu a dochází k downregulaci receptorů. Až potom se může začít projevovat pomalu samotný antidepresivní učinek. Má i mnoho dalších indikací. At je to odvykání z tabáku, marihuany, dokonce amfetaminů. Je parciálně učinný u ADHD, dokáže snížit hmotnost, resp. většinou se nepřibírá. (kontraindikace je právě anorexie např). Je super lék, lék volby, na anhedonii a sexuální problémy způsobené užíváním SSRi antidepresiv.
Zkušenost? Osobně jsem bral 9 let sertralin. Ten se vysadil, já prošel sezením na psylocibinu v NUDZ. 11 týdnů beru Coaxil (podpora neuroplasticity) a druhý týden bupropion právě na anhedonii a sexuální „impotenci“. Prvotní stimulační učinky postupně odeznívají. Pro mě osobně byly velice příjemné. Ta energie byla příjemná. Ale je to nutné, aby mohl působit opravdu „zevnitř“. Jde o moderní antidepresivum, u něhož se idnikace rozrostly docela podstatně v roce 2026
začíná se 150 mg na den. Při snášenlivosti se zvadá na 300 mg. Většina lidí větší dávky nepotřebuje. Maximální přípustná je pro mě 450 mg denně. V téhle dávce už vyžaduji interní vyšetření. Ale zabírá u všech věkových skupin a jediná opravdová kontraindikace je právě anorexie.
@Junn píše: Více
Ahoj, bupropion beru, ale u mě to zázrak není. Beru ho už podruhé ale, protože už jsem brala prakticky vše, co existuje, tak už mi jen točí stejné léky v jiných kombinacích. Ovšem není pravda, že anorexie je jeho jediná kontraindikace. Kontraindikací má 8 (dle SPC) a z PPP to není jen anorexie, ale i bulimie (i v anamnéze). Já ho brala v době, kdy jsem bulimii měla (anorexii v minulosti), ale vůbec mi nesnižoval chuť k jídlu a nehubla jsem na něm. Ale je fakt, že kvůli tomu jsem ho brát neměla, ale mojí bývalé Dr. to bylo jedno. A žádný příliv energie se u mě taky nekonal. Ale každý jsme jiný, je dobře, že tobě sedl, v mém okolí ho bere několik lidí a úplně jim taky nezabral.