Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@bbkjn brala jsem HA od 15 let, po 8 letech vysadila a otehotnela jsem prakticky hned
hned druhý cyklus ![]()
Brala jsen ha od 17 do nějakých 28, tehdy třífázovou, netuším, zda je ještě vůbec na trhu. Důvodem byl první chlapec, ale argument o pleti taky padl. Co vím, nikdo mně ani kamarádkám nikdy nedělal jaterní tesry apod., takže bych určitě absolvovala tato vyšetření před případným užíváním! Samotný průběh ok, jen chuť na sex byla u mne dost tlumená a třeba takový premenstruační syndrom jsem si poprvé zažila až po vysazení. První den užívání mi ha hrozně zesílila menstruační bolesti, ale později je už tlumila. U třífázové je pak ještě problém, když si chce žena menses posunout třeba kvůli dovolené, znehodnotí se vlastně 2 řady tabletek, pže bere jen tu třetí, ostatní zůstanou. Jinak problémy s plodností po vysazení nebyly, za klad považuji zvýšené libido i větší porozumění cyklu. Ten po vysazení akorát byl nepravidelný, blbě se počítala ovulace
. Aktuálně čekáme třetí dítě, řešíme i otázku ochrany a za sebe už se k tabletkám moc vracet nechci. Navíc co vím, panuje mezi „mládeží“ názor, že ha je všemocná, ale před pohlavními chorobami neochrání. Prevence nemoci i nechtěného početí je fajn, ale vol ji dle sebe, svého uvážení, toho co potřebuješ
. Pokud neplánuješ aktivní sexuální život už teď a z ha máš obavy, nenechala bych si ji nutit
.
@bbkjn píše:
Dobré ráno, je mi teprve 15 ( vím že bych tu neměla co dělat ), ale pořád mi to vrtá hlavou, rodiče chtějí abych začala brát antikoncepci, ať už kvůli pleti, tak všemu okolo, respektive antikoncepci Minisiston. Dříve jsem si o tom dost zjišťovala, a jsem vůči tomu dost skeptická, jelikož pokud to půjde, bych chtěla dite co nejdříve, klidne i po škole ve 20-ti, bojim se vysazení a následného těhotenství, jestli to vůbec půjde… Na podobných stránkách jsem se dočetla že po vysazení HA má dost žen problémy s otěhotněním a některým se to ani nepodaří… Jake jsou Vaše zkušenosti s HA? A jak dlouho musím vysadit HA před plánovaným otěhotněním?
Brát HA „jen“ na pleť je blbost. Jestli už máš někoho, s kým těhotenství hrozí, zkusila bych jiný typ antikoncepce. Jestli máš MS pravidelnou, netrápí tě cysty nebo jiné neduhy, pravděpodobně budeš schopná otěhotnět i po braní HA. Ale jak píšu, brala bych ji jen u stálého a dlouhotevajícího vztahu. Ne od šestnácti na beďary.
Já jsem brala HA od 15 do 25 tudíž 10 let .. rok předtím než jsem chtěla otěhotnět jsem vysadila HA a pak jsem téměř hned otěhotněla jak jsem chtěla takže na mě to vliv nemělo
ale podle mě je to dost individuální ![]()
Brala jsem HA 8 let a byla jsem silný kuřák, měsíc po vysazeni byl pozitivní test, otěhotněla jsem doslova hned
No mě zase říkala kamarádka co je porodní asistentka že jim říkali na nějaké přednášce že největší šance otěhotnět je hned po vysazení HA a nebo pak až tak rok po vysazení HA ale nejhorší je to meziobdobí třeba 3,4 měsíce po vysazení ![]()
brala jsem od 15 asi 8 let v kuse, otehotnela jsem cca po 5 mesicich po vysazeni, to nedopadlo a pak po cca 10 mesicich. s otehotnenim problem neni.