Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Hezký den, Jsem půl roku po artroskopii kolene, koleno stále mírně nateklé, neudělám dřep ani si nekleknu, bolesti žádné, jen to stálé táhne, ortoped zkusil udělat punkci, vše stejné. Dával si někdo injekci Synolis VA? Pomůžou rehabilitace na mírný otok a vrácení pohyblivosti? Děkuji mnohokrát ![]()
Rehabilitovat jsem začala asi měsíc (?) po operaci, cvičila jsem několik týdnů 4× denně, a dobrý, koleno sice i po dvanácti letech občas cítím, ale můžu chodit, sportovat (lyžování a běh už mi moc nesedí, ale jinak dobrý), a neměla jsem žádné větší potíže. Tobě ortoped neřekl kdy máš začít rehabilitovat? Já měla štestí že moje mamka je fyzio, ale už v nemocnici mi kladli na srdce ať se hned někam objednám, že po zahojení je potřeba okamžitě začít…
@Vendy18817 píše:
Jsem půl roku po artroskopii kolene, koleno stále mírně nateklé …
Protože zdravotní potíže mají svůj důvod, a ten se artroskopickým zásahem neodstranil.
„Artroskopie kolena se běžně používá pro částečnou meniscektomii (oříznutí natrženého menisku) u dospělých ve středním až starším věku s bolestí kolene, zdá se, že proklamované pozitivní výsledky postrádají vědecké důkazy. Mnoho studií ukázalo, že výsledky artroskopické operace kolenního kloubu pro osteoartrózu a degenerativní trhliny menisku nejsou o nic lepší než výsledky placeba (falešné operace) …“
Wikipedia
Pomůžou rehabilitace na mírný otok a vrácení pohyblivosti?
Pokud je poškozena chrupavka degenerativním procesem, pak rehabilitace pouze urychlí zkázu kolenního kloubu.
Příspěvek upraven 17.12.23 v 13:30
Ono hodně záleží na tom co bylo operováno. Potom se podle toho liší délka hojení a celkový stav. Jinak
mně rehabilitace zacaly brzy. Ale na celkovém mém stavu uz to stejně nic nezměnilo.
@Lily Evans Ortoped řekl, že jediná a účinná rehabilitace je rotoped, který jsem tedy pořídila. Doporučil v lednu injekci cca za 4 tisíce a zkusím ty rehabilitace ![]()
Já mám zoperovaná obě kolena, obě sportovní úrazy, vazy. Hned po příchodu z nemocnice a po svolení lékařů jsem začala doma jezdit na rotopedu a super. To levý koleno mi teda hůř drží, ale dokupy jsem se po každým zákroku dala hned.
Příspěvek upraven 17.12.23 v 15:48
@Betty MacDonald jezdím rotoped, jinak žádné cviky nedělám, mám tam tedy ten mírný otok a punkce nepomohla, snad pomůžou rehabilitace ![]()
@Lily Evans Mírně nateklé jste ho neměla? Dřep jste udělala po jaké době?
@Vendy18817 mírně nateklé průběžně bývalo ještě asi po dvou letech, zejména po námaze, dřep stabilně a bez bolesti asi po půl roce si myslím.
@Lily Evans Děkuji za informaci
tu drahou injekci výživu jste neměla?
@Vendy18817 píše:
@Lily Evans Děkuji za informacitu drahou injekci výživu jste neměla?
Nene, ortoped říkal že to existuje ale je to k ničemu, že je potřeba rehabilitovat a posílit stehna, ať to držej pohromadě. Tak to dělám, a dobrý, takhle po dvanácti letech dělám běžně dřepy s osou, chodím dlouhé trasy, a drží ![]()
Ahoj, 10.11. artroskopie kolene, utržená chrupavka. Za dva týdny vyndané stehy, punkce a píchnutí kyseliny hyaluronové. Po dvou týdnech klidu a ledování opět punkce. Po dvou dnech jen ležení začalo koleno znova natékat. Po třetí jsem na punkci už opravdu jít nechtěla a začala jsem zkoušet kde co, tvaroh, obklady z kořene kostivalu na noc, ledování. Nic nepomohlo. Všude jsem četla, že vody se dá zbavit jen vytažením. Není to pravda. Po pěti týdnech po operaci jsem začala chodit na rehabilitace a sestra mi poradila Priznitzův zábal. Na 3 - 4 hodiny koleno zabalit, zapařit a opakovat třeba třikrát denně. Opravdu to pomohlo, voda se vstřebala a dneska už v pohodě chodím, ale stále rehabilituji. Není pravda, že při artróze se nemá rehabilitovat. Lehké cvičení, plavání, chůze a jízda na kole, ale vše samozřejmě bez zátěže.
Já mám po, v listopadu jsem měla operaci kolene + rehabilitovala jsem doma + rotoped a trvalo cca 3 měsíce a už nohu ohnu v pořádku. Bylo ale potřeba hodně rehabilitovat (měla jsem chrupavku operovanou + pliky)
Rotoped nemám, ale minimálně dvakrát denně doma cvičím. Na kolena si opatrně kleknu, ale dřep ještě neudělám. Asi i díky druhému koleni. V lednu po rentgenu mi doktor zjistil artrózu, takže chrupavka v háji. Dostala jsem na tři měsíce Condrosulf 800 a čekají mě injekce do kolen. Nemáte s nima někdo zkušenost? Už jsem taky přečetla kde co.