Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kdy se u vasich deti poprve projevilo astma? a maji to vsechny vase deti? (v pripade dedicne dispozice od rodice nebo obou rodicu)
ja mam astma, projevilo se mi v 10 mesicich.
muj syn, 3 roky, ho ma taky, projevilo se ve 14 mesicich.
ted mam 1 mesicni mimi a sipa… tak zacinam trochu plasit, tak brzo? jak poznam astmaticky projev od laryngytidy nebo jine podobne „radosti“? (laringitidu jsem jeste nevidela)
zitra hned samozrejme kluseme k doktorce, at malou poslechne, ale proste si chci precist nejake zkusenosti… diky predem
Celá ženská odnož mojí rodiny má astma. Sestra, máma, babička..k tomu jsou silné alergičky. Syn(11) začal někdy kolem tří let, potvrdilo se v pěti.
Já nealergička, vždy v pohodě, začala vloni, v 35 letech
Mladší(4) vypadá v pohodě, zatím moc nemarodí, snad bude zdravý.
Laryngitidy ani sípání jsme nikdy moc neměli, spíš od podzimu do jara kašel, který přecházel do zvracení
Sama to asi nepoznáš, musí těsně po „záchvatu“ poslechnout dr.
U mě na něj přišli ve školce, když jsem se jim tam z ničeho nic začala dusit a pak se to se mnou táhlo až do teď prakticky. Takže taky tak kolem těch třech let ![]()
Ahoj, mohl byste někdo popsat dopodrobna jak vypadá astma u dítěte nám je 22 měsíců, už měsíc bojujeme s hrozným kašlem který se vyskytuje převážně v noci a ráno, ale přes den občas také. Před měsícem jsme prodělali angýnu a od té doby to tak nějak máme, minulý týden jsme byly trochu teda přistydlí to byli i teploty ale nejdříve to šlo ale poslední 3 dny se to strašně zhoršilo, už jsme byly u mudr snad každý týden a na poslech je dobrá, a na alergologii čekáme na testy a do té doby se snad zbláznim strachy co s ní je jak ji pomoci. V noci když jí to zbudí tak pak strašně pláče a nedaří se mi ji uklidnit už nevíme co je porádný spánek, přijde mi že má strach jít spinkat ![]()
A na alergu nám dala singulair že máme zkusit dala jsem jí ho 3 krát a noci byly ještě horší šílený řev od té doby a že nebude dělat hají ani u mámi ani v postýlce a spát při světlu tak nevim jestli to k tomu přikládat že to má na ni vliv ten singulair
@žížalína 12 To asi ne, singulair asi ani nezabírá hned, ne? Ten ej preventivní a to většinou trvá alespoň týden až dva, než to začne mít nějaký účinek.
Ahojte holky, mam 15ti mesicni holcicku a cca pred mesicem jsme byly v nemocnici s dusnosti a sipanim, davali ji dychnout ventolin tri dny a pak se dolecovala sirupem. Samozrejme kaslat neprestala dodnes, tak jsem si byla rict o dychatko a ventolin, to ji zabira hned. Ted vetsinou 2× denne kasle a neprestava tak ji dam dychnout a je klid…jen nevim jestli je to spravne reseni, aby si na to nezvykla..rekli nam ze astma a alergie se daji zjistit az ve trech letech…nevim jak mam postupovat..mate nekdo zkusenosti?
Na ventolin navyk neni, neboj. naopak, kdybys ji to nedala, prudusky budou porad stazenejsi a stazenejsi, az se muze vyvinout chronicky zanet a zhorsit astma… ventolin muzes dat dychnout az 8× denne. ale jestli to potrebuje kazdy den, tak asi casem bude treba nejaky dychatko, ktere se fouka pravidelne - udrzovaci lecba
Děkuji, docela si mě uklidnila
ve čtvrtek to proberu s pediatrem… ![]()
@Nicolleetka u dětí se to těžko posuzuje, protože se to u dětí neustále mění!
ani alergoložky, pediatři apod. nemohou z jistotou říct, že je to vždy astma, ve 3 letech můýže mít astma a za rok to bude úplně bez příznaků…taky se s tím potýkáme, ale zbytečně prášky do dcery necpu, jsme na homeopatikách - doporučuju!! Jinak ventolín při obtížích. držím palce
@Nicolleetka no hele to ja na doktorce, jestli dělá tvoje Mudr. i homeopatickou léčbu, tak bych do toho určitě šla…ona ti řekne a jestli ne, tak zkus nějakou vyhledat…kdybys byla z Prahy, doporučím tu naší…my střídáme…Thuja, Silicea, Dulcamaris, Cannabis, Homeogene atd…je to na různé věci…
Jsem z Aše, tady je to celkem bída s doktorama :-/ zkusím se tu poptat, díky za tipy ![]()
Nicolletka - s dítětem s astmatem můžete jet do lázní - nejblíž máte lázně Kynžvart, ty berou děti už od 1,5 roku. Dále lázně Luhačovice berou děti od 1,5 roku a léčebna Cvikov od jednoho roku.