Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdeneček píše:Zizalka píše:tak to ti věřím asi se v tom taky tak trochu vyznáš nebo už víš co si dovolit,já jsem ale nechtěla nic roskovat i když si myslím že se vtom orientuju už dost,ale přece jen je to malinký stvoření (mno prý už tak malinký není cca 80cm) a volala jsem si i skrz to jak často mu můžu dát ten ventolin,tak mi řekly že je tak malinký že mi po telefonu nerisknou radit at dojedeme nebo at si zavolam RZP a když jsem ji volala,tak mi na dispečinku řekly že dítě není ohrožena nějak zvlášt na životě tak at si ho odvezeme samyZdeneček píše:Zizalka píše:Ono určitě je Ventolin menší svinstvo než Prednison,ale stím nic nenadělám.Když mu to pomáhá tak mi nic jiného nezbývá,…furt lepší než abych se musela na něj dívat jak se dusí,bo jak strašně kašle,je vyčerpanej a nemůže kvůli kašli ani spát.Mám ho na BabySeance,ale i tak jsem neustále ve střehu když je doma,protože je to přece jenom přístroj
Ale jinak mi Ventolin přijde menší svinstvo než Prednison.To je jasný, když to prostě jinak nejde, tak je to to menší zlo.
U nás jsem prostě tak závažný důvod neviděla, abych mu to dávala.
brutus…nicméně, pokud by nám nešlo opravdu o život, tak mam pocit, že jsme ve špitále sami rychleji
Ale mam teda tu možnost, no…auto mam, od doby, co ho mam, jsem ho dvakrát využila akutně, úleva, nemuset čekat na manžela (do práce 70km přes Phu)…
Gabinka1 píše:
Tak pokud nesmí KM, tak by měli poradit doktoři, ne, co má pít? Nějaké to hypersupernaštěpené mléko?Zdenečku, za sebe - proboha prosím nepodlehni a nezačni kouřit. jen bys to zhoršila:(
Jako na alergu se mě ptali, jestli kouříme. Říkám, ne, nikdo a když ,tak venku. A pak mi došlo, že jsme bydleli na patře se švagrem a ten tam kouřil v pokoji a my na druhém konci, ale kolikrát to bylo až k nám…a mě už u máti doma, ač větrá a nehulí, když máme dorazit, bolí hlava běsně, já to tam cejtim furt…neni mi ani příjemný dát jí pusu
Ctu, že na alergo chodíte (až co jsem napsala:) )…a nějaká vyšetření? Kde vůbec ležíte?
mno eventuelně ještě nechodíme,neměly ho kdy si převzít,ale radí se s alergoložkou v DN v Brně tak tam leží ve Fakultní Dětské nemocnici Černopolní Brno,na interně(69) a jsou tam moc dobří,dělaly mu tam vyšetření na cystickou fibrózu,na gasofageální reflux a dělaly mu i bronchoskopii(odsávaly mu i při tom hlen z plic,prej je měl do půlky plné hlenem) mn oa testují ho pořád na něco,už i oni jsou dost bezradní,ale konečně nám povolily návštěvu(dřív hrozilo i z rozrušení zhoršení stavu)ted si myslí že byto mohl zvládnout
Zdeneček píše:Zizalka píše:tak to ti věřím asi se v tom taky tak trochu vyznáš nebo už víš co si dovolit,já jsem ale nechtěla nic roskovat i když si myslím že se vtom orientuju už dost,ale přece jen je to malinký stvoření (mno prý už tak malinký není cca 80cm) a volala jsem si i skrz to jak často mu můžu dát ten ventolin,tak mi řekly že je tak malinký že mi po telefonu nerisknou radit at dojedeme nebo at si zavolam RZP a když jsem ji volala,tak mi na dispečinku řekly že dítě není ohrožena nějak zvlášt na životě tak at si ho odvezeme samyZdeneček píše:Zizalka píše:Ono určitě je Ventolin menší svinstvo než Prednison,ale stím nic nenadělám.Když mu to pomáhá tak mi nic jiného nezbývá,…furt lepší než abych se musela na něj dívat jak se dusí,bo jak strašně kašle,je vyčerpanej a nemůže kvůli kašli ani spát.Mám ho na BabySeance,ale i tak jsem neustále ve střehu když je doma,protože je to přece jenom přístroj
Ale jinak mi Ventolin přijde menší svinstvo než Prednison.To je jasný, když to prostě jinak nejde, tak je to to menší zlo.
U nás jsem prostě tak závažný důvod neviděla, abych mu to dávala.
Hmm… to je fakt dobry! ![]()
Zizalka píše:
Pije umělé mléko?Můj syn je alergický na BKM, takže samozřejmě jogurty a nic, co obsahuje mléko nejí.
Vápník je i v ovoci…
Pije Nutrilon allergy care.
mno ten NutrilonAleergy Care máme taky ,ale jak mu nahradit ty jogurty nebo mlíko jako všeobecně a z čeho děláš třeba bramborovou kaši pro nej atd, můžeš mi poradit jídelníček por 7měsíční miminko.Moc bych ti byla vděčná
jinak já jsem Karolína
Jinak si myslím, že to nekouření jen doma nepomůže, protože prostě cítit to je i tak. A citlivé děťátko na to může prostě reagovat. Ten zápach přece zůstává na oblečení a na spoustě věcech.
Jako může některým vadit chemie v podobě třeba parfémů apod..
Gabinka1 píše:Zdeneček píše:brutus…nicméně, pokud by nám nešlo opravdu o život, tak mam pocit, že jsme ve špitále sami rychlejiZizalka píše:tak to ti věřím asi se v tom taky tak trochu vyznáš nebo už víš co si dovolit,já jsem ale nechtěla nic roskovat i když si myslím že se vtom orientuju už dost,ale přece jen je to malinký stvoření (mno prý už tak malinký není cca 80cm) a volala jsem si i skrz to jak často mu můžu dát ten ventolin,tak mi řekly že je tak malinký že mi po telefonu nerisknou radit at dojedeme nebo at si zavolam RZP a když jsem ji volala,tak mi na dispečinku řekly že dítě není ohrožena nějak zvlášt na životě tak at si ho odvezeme samyZdeneček píše:Zizalka píše:Ono určitě je Ventolin menší svinstvo než Prednison,ale stím nic nenadělám.Když mu to pomáhá tak mi nic jiného nezbývá,…furt lepší než abych se musela na něj dívat jak se dusí,bo jak strašně kašle,je vyčerpanej a nemůže kvůli kašli ani spát.Mám ho na BabySeance,ale i tak jsem neustále ve střehu když je doma,protože je to přece jenom přístroj
U nás jsem prostě tak závažný důvod neviděla, abych mu to dávala.Ale mam teda tu možnost, no…auto mam, od doby, co ho mam, jsem ho dvakrát využila akutně, úleva, nemuset čekat na manžela (do práce 70km přes Phu)…
My bydlíme 30km od Brna a prostě jsem měla strach,tak proto jsem volala tu RZP a oni mi pak ještě řekly že by ho stejně odvezly jen tady do nemocnice do VYškova,protože do Brna prý nesmí
No, jídelníček naše 17 měsíčního je hodně chudý, vzhledem k tomu, že toho moc nemůže…
Střídáme zeleninu - mrkev, brokolice, cuketa, brambor, potom rýže… Z ovoce má akorát jablko, příp. hrušku. V přesnídávce i meruňku.. Potdotýkám, že čistá bez nějakých přídavku jako skořice, vitamin C apod. už snad ani není. Dřív byl Sunárek, teď to teda totálně pohnojil. ![]()
Dále z masa spíše králičí, občas kuřecí a krůtí (výjmečně).
Myslím, že u 7 měsíčního to není takový problém. Není třeba složitě vyvařovat. Prostě vždycky zkombinuješ třeba mrkev+brambor, pak třeba rýže+brokolice, no prostě pořád dokolečka, dokola…
Pak se dají koupit třeba čisté rýžové nemléčné kaše, nebo třeba jáhlová (ta zatím neprošla, ale časem znovu zkusíme).
Bramborovou kaši jako takovou mu nedělám, nevidím důvod. Až bude třeba tak mu koupím třeba rýžové mléko…
Zizalka píše:
No, jídelníček naše 17 měsíčního je hodně chudý, vzhledem k tomu, že toho moc nemůže…Střídáme zeleninu - mrkev, brokolice, cuketa, brambor, potom rýže… Z ovoce má akorát jablko, příp. hrušku. V přesnídávce i meruňku.. Potdotýkám, že čistá bez nějakých přídavku jako skořice, vitamin C apod. už snad ani není. Dřív byl Sunárek, teď to teda totálně pohnojil.
Dále z masa spíše králičí, občas kuřecí a krůtí (výjmečně).Myslím, že u 7 měsíčního to není takový problém. Není třeba složitě vyvařovat. Prostě vždycky zkombinuješ třeba mrkev+brambor, pak třeba rýže+brokolice, no prostě pořád dokolečka, dokola…
Bramborovou kaši jako takovou mu nedělám, nevidím důvod. Až bude třeba tak mu koupím třeba rýžové mléko…
Pak se dají koupit třeba čisté rýžové nemléčné kaše, nebo třeba jáhlová (ta zatím neprošla, ale časem znovu zkusíme).
Mrkev jsme zkoušely a tu nám nějak nechce tak maximálně vyvařenou v polívce a t otam nesmí být ani rozmixovaná nebo to po nás plive,ted teda nevím co všechno zkoušely v nemocnici ale myslíš že už může brokolici,květák,cuketu,kedluben atd.?? a s přesnidávkama nemáme problém tu sní jakoukoliv,ještě myslíš že piškoty ty normáílně kupovaný obsahují mlíko??
tak ten prvokojeneckej mix blafu pro děcka mi Aneta jedla ještě na roce a půl:D Akorát potravinové alergie (zatim vypadá) nemá, takže pomalu přešla na naši stravu…
Velkou a pořádnou nemocnici (ajkože ne běžnou okresku) jsme před přestěhováním měli taky asi 50km, takže znam (a opravdu manžel nedodržoval předpisy)
Tyjo to je síla,k dyž a prckem ani nemůžete…toby mě zabilo, o prckovi nemluvě
Zdeneček píše:Zizalka píše:Mrkev jsme zkoušely a tu nám nějak nechce tak maximálně vyvařenou v polívce a t otam nesmí být ani rozmixovaná nebo to po nás plive,ted teda nevím co všechno zkoušely v nemocnici ale myslíš že už může brokolici,květák,cuketu,kedluben atd.?? a s přesnidávkama nemáme problém tu sní jakoukoliv,ještě myslíš že piškoty ty normáílně kupovaný obsahují mlíko??
No, jídelníček naše 17 měsíčního je hodně chudý, vzhledem k tomu, že toho moc nemůže…Střídáme zeleninu - mrkev, brokolice, cuketa, brambor, potom rýže… Z ovoce má akorát jablko, příp. hrušku. V přesnídávce i meruňku.. Potdotýkám, že čistá bez nějakých přídavku jako skořice, vitamin C apod. už snad ani není. Dřív byl Sunárek, teď to teda totálně pohnojil.
Dále z masa spíše králičí, občas kuřecí a krůtí (výjmečně).Myslím, že u 7 měsíčního to není takový problém. Není třeba složitě vyvařovat. Prostě vždycky zkombinuješ třeba mrkev+brambor, pak třeba rýže+brokolice, no prostě pořád dokolečka, dokola…
Když ne mlíko, tak vejce určitě, což je taky silný alergen.
Ta zelenina je třeba zkoušet hooodně pomalinku, hlavně u těch citlivých dětiček. Aspoň 4-5 dní jednu a pak teprve přidávat další.
Ze začátku vybírat ty méně rizikové potraviny. Ono, sedmiměsíční miminko nepotřebuje hned normální stravu.
Není dobré to uspěchat.
Sníst může cokoliv, ale ještě neznamená, že mu to nebude dělat problém, takže by se mělo prostě zkoušet postupně.
Gabinka1 píše:
tak ten prvokojeneckej mix blafu pro děcka mi Aneta jedla ještě na roce a půl:D Akorát potravinové alergie (zatim vypadá) nemá, takže pomalu přešla na naši stravu…Velkou a pořádnou nemocnici (ajkože ne běžnou okresku) jsme před přestěhováním měli taky asi 50km, takže znam (a opravdu manžel nedodržoval předpisy)
Tyjo to je síla,k dyž a prckem ani nemůžete…toby mě zabilo, o prckovi nemluvě
Njn.nám nezbývalo než si zvyknout,opravdu zaposledních11týdnů byl doma sekaně(5a 9dní) doma jen 14dní,jen nám prostě strašně chybí a mám strach z jeho reakce když nás uvidí po tak dlouhé době dnes je tam přesně 23dní mi k němu můžeme čtvrtek nebo pátk což je (aspoň mi ted přijde) za strašně dlouho.hlavně když jsme měly už 3× slíbené propuštění.Jestli já neskončím v péči nervového lékaře(psychologa či psychiatra)tak to bdue zázrak,ale moje nervy už toho moc nezvládnou
Tak to jsem nevěděla že se můžou po 20 minutách dát další vdechy, když jsem u dr nebo na pohotovosti řekla že nám to nestačí a už tak po dvou hodinách se mi znovu dusí dostala jsem spiropent
. Zeptám se na alergo.
Co se týká kouření tak u nás n ikdo nekouří ale celý život mi doma kouřil tatka
, já nejsem astmatik ale alergik jsem ![]()
Haňulík píše:
Tak to jsem nevěděla že se můžou po 20 minutách dát další vdechy, když jsem u dr nebo na pohotovosti řekla že nám to nestačí a už tak po dvou hodinách se mi znovu dusí dostala jsem spiropent. Zeptám se na alergo.Co se týká kouření tak u nás n ikdo nekouří ale celý život mi doma kouřil tatka
, já nejsem astmatik ale alergik jsem
Jo, normálně malému (1 rok) dali na pohotovosti (Motol) dýchnout, za 20 minut si ho poslechli a pokud to nestačilo, tak dali dýchnout znovu 2×. Říkali, že se to může opakovat až 4× za sebou a pokud to nepomůže, tak přijet a museli by si ho tam nechat.
Ale je fakt, že to nezabírá na dlouho… Další mohl pak asi po 4 hodinách.