Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám dotaz, je možné, že matka i otec mají krevní skupinu 0+, a jejich dítě má 0-? Čím je to způsobené? Děkuji.
Nevzalo si od rodičů RH faktor. Horší by to bylo naopak, to by nebylo jejich mimi.
Ahoj, to znamená, že oba rodiče mají antigeny Dd. A dítě si vzalo od obou d - je tedy negativní. Pro pozitivitu stačí jedno velké D.
(No koukám, sem to tak popsala, že to pomalu já nechápu.
)
Mozne to urcite je,ale cim to je zpusobene nevim,ale na netu se to urcite doctes.Mi jsme oba dva 0- a dite je taky 0- to jinak ani nejde u Rh- ![]()
Někde jsem koukala, co všechno může vypadnout za skupiny. Je to celkem divočina. Třeba tady k tomu je vysvětlení: http://genetika.wz.cz/skupiny.htm
Ahoj, já jsem stejný případ, mám O-, a mí rodiče jsou A plus a O plus. A je to možné.
Skupiny i Rh faktory se můžou dědit i ob generaci-genetika je hodně složitá a příroda si dělá co chce.Ani v krevních skupinách to není jednoduchý vzorec-že se vezme skupina rodičů a dítě musí mít skupinu z toho odvozenou.Jako např. oči má dcera po dědovi,uši také…jinak je podobná mě.Proto se dělají testy na otcovství jinou metodou,než metoda krevní skupiny.
například moje mamka má B+, taťka A+ a já mám AB- a je to možné
![]()
u nás má sestra 0 já A+ táta A- a mamka O z toho vyplývá,že je také možnost mít krevní skupinu po matce..ps většinou kluci mají - a holky +