Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Potřebovala bych mooooc poradit,jak zlepšit podmínky pro malinkého astmatika doma. Zdeneček má ted 7měsíců a za posledních 11týdnů byl doma jen 2týdny. Neustále se dusí a zhorší se z hodinu na hodinu tak moc ,že pak leží v nemocnici cca 3týdny. Ležel tam od 21-30.12,potom 5.1.-5.2. a ted tam leží od 14.2 a stále není na propuštění,opět má inhalace Ventolinu a Atroventu+Prednison mylsím že 5mg. A nechtějí jej stále propustit.
Já smaa mám astma ale nedokážu pomoct našemu malinkému
a jsem z toho dost neštastná.Prosím poraďte nám někdo. ![]()
Ahoj…je mi líto,co musíte prožívat
matyášek zase trpí na laryngitidy,poprvé to měl ve 3 měsících.
Mám doma zvlhčovač vzduchu,olejíček od justu,ten dám do vody a pak v tom máčím plínky a dávám kolem postýlky.
Byli jsme v solné jeskyni a budeme chodit pravidelně.
Mates inhaluje Prothasin+něco…Prednison taky měl.
Sama nevím,jak ještě předejít těm „dusícím se“stavům.
Ahoj!
Brouček malý! To to fakt nemáte jednoduché! Místo, aby si člověk užíval to miminko, tak se strachuje kvůli takovým věcem. ![]()
Astma může ovlivňovat, jak prostředí, tak i strava.
Zkus trošku popsat, v jakém prostředí žijete a tak… Jestli doma někdo kouří nebo kouřil, zvířata, čerstvě vymalováno, nový nábytek…?
Co jí, pije?
Taky mám doma jednoho zřejmě astmatika. Má nasazen Flixotide a už jsme ho zkrouhli na 1× denně 2 vdechy. Po prodělané bronchitidě měl neustále problémy s dýcháním, několikrát jsme s ním byli na pohotovosti a dostával Ventolin. Na hospitalizaci to naštěstí nebylo.
Občas se mu dýchání zhorší, posledně to měl po vysávání…
On je navíc alergik (pšenice, mléko..) a atopik.
Tak přeju, ať se brzo zlepší a lépe se mu dýchá!
my to nemáme až takový, ale zimu trávíme obvykle teda taky marodné doma. Stačí pitomá rýma a astma se jí rozjíždí slušně a to tu rýmu od začátku podchytáváme léčbou, i tu blbou obyčejnou. Automaticky jsme měly nasazovat dýchátka. Po poslední poradě s alergologem máme následující 3 m dýchat (2×1 Flixotide) kontinuálně, pokud bude mít další epizodu, ještě nám prý nasadí Singulair.
Pediatrička po nás chtěla 2 týdny naprosto bezvaječné diety (v testech jí trochu vajíčko vyšlo, alergolog řekl, že nic dramatického, vyloženě na o nereaguje, takže vylučovat zcela nemusíme, ale samo nijak extra dávat taky ne), jestli to prý nemůže mít souvislost
Krom jiného nás výhledově čeká biopsie kvůli celiakii a tam si prý taky mnohdy zdravíčko přijde na své, pokud se potvrdí a drží sedieta ![]()
Ale teda u vás brutus, je mi to líto, to je fakt vopruz:(
Jinak alergo je asi jisté, ne? Chodíte? Pže naše pedra sice začátek dobrý, ale přeci jen alergolog léky vyměnil, přeci jen do toho vidí o něco víc, že…u těch prcků je to o to horší, že jsou maličcí, leží (ve smyslu, že neběhají, nechodí, myslim si, že tim se to lehce zlepší taky, vidim to sama na sobě, dkyž ležim, je mi o dost hůř)
Jinak krom alergií mi stačí na rozjetí i třeba úklid bytu - ne prach, ale chemie atp…
Anetku taky pedra honila po ORL s mandlema (já jako 2letá jsem se po vyndání prej trochu dočasně zlepšila, zhoršení pak přišlo s příchodem puberty a dokonce jsem se horšila pravidelně před MS) a na vyšetření na cystickou fibrozu..
No a v neposlední řadě to počasí. Mráz je sice fajn na laryngitidu, ale zas to počasí, co blázní teď, to je na astmatiky taky k ničemu:(
Čekala jsem, Gábinko, že se přidáš… ![]()
S tou chemií a počasím máš pravdu… Tak si tak říkám, jak asi v té nemocnici… Co já si pamatuju, tak tam vždycky byla cítit ta desinfekce. Není možné, že by i to dráždilo?
Nemyslela jsem to zle, jen vím, že vy se taky tímhle trápíte, tak jsem si na tebe vzpomněla a říkala si, že asi taky napíšeš.
Lepší by bylo, kdyby to nikdo psát samozřejmě nemusel…
v poho, byla to sranda:)
No když čtu zakladatelku, jsme na tom ještě dobře…ale jako sere mi to s prominutim…no když to vidíme dneska, tak vlastně jsem byla jako mimino durch totéž…tak jsem to čekala, no…na jednu stranu mi to mrzí, na druhou jsem ráda, že se to ví, pže se bude adekvátně léčit a ne jako já, že na vše hned ATB a dopracovala jsem to, kam jsem to dopracovala a to na tom nejsem zdaleka nejhůř…
Ale ti prckové, u těch to štve o to víc:( Člověk by rád pomohl, ale…:(
a já ti nevim, kde jsme se potkaly na diskusi? Já se v tom novém emiminu fakt neorientuju a podle nicku mam pocit…že jsi mi povědomá
Myslím, že i nějaká diskuze o alergiích na BC… Vzhledem k tomu, že je malý alergik a atopik, tak jsem těch diskuzí na toto téma přečetla dost.
No, on je teď taky zatím v klidu, takže teď celkem pohoda. I když ta strava nestrava je na prd. Hlavně když má dva starší sourozence, kteří papají všelicos a bude hůř…
Ale Zdeněček od zakladatelky to má teda fakt na pytel. Nejhorší je ta bezmoc. Člověk neví, co může udělat a přemýšlí, jestli to ti doktoři dělají dobře, jestli ty léky mu neublíží apod.
no hele my teď jsme doma 4 týden a už jsem min týden zoufalá psala alergologovi, pže pediatrička jen přidávala další a další sirupy a kapky a dostat to do tý holky už byl mazec a hlavně jako spiropent, k tomu nově aerius a k tomu co měla z alerga, zdálo se mi to přeplácané. A taky, že prej jo…
Mmch zvažuju poptat se na možnost lázní
Tý jo, tak to je na houby…, toho máte teda fakt dost.
Já taky nemohla do malého žádné ty sirupy pořádně dostat.
Taky jsme, myslím v listopadu, dostali pro něj Spiropent na zánět průdušek, pak jsme byli i na pohotovosti, tam nám naordinovali vysadit Spiropent a dávat Ventolin, pak zase jen Spiropent a tak se to střídalo…
Naše Mudra z toho taky nebyla moc moudrá, tak volala do Motola na alergo, tam jí řekli, že mu má předepsat Prednison a Flixotide. Potom, co jsem si přečetla, co ten Prednison obsahuje, jsem se zhrozila.. Nakonec jsme mu ho nedali a měl jen ten Flixotide. To nám i potvrdila naše alergoložka (chodí tam celá rodina), ale normálně mimina nebere.
Takže ti pediatři fakt o tomhle moc neví…
Taky jsem přemýšlela o lázních, ale to je tak na měsíc a to bych teda fakt nedala být někde bez dalších dvou dětí. Navíc, kdo by je hlídal, že? Babičkám ani dědečkům bych je nenechala a někdo vydělávat musí.
Vám ty lázně někdo nabízel? Nám teda ne…
no on je ventolin a spiropent totéž v podstatě. Aneta ho měla jako dýchátko, ale měla to skoro 2 týdny, čili se to muselo vyměnit. A v akutní fázi mi přijde, že zabírá paradoxně líp, ačkoliv ventolin šel přímo do průdušek, že jo…njn
Prednison fíha. Měla jsem loni a krom toho, že nepomohl, tak mi po tom bylo tak zle a tak jsem se rozežrala a psychicky rozhodila, že příště budu doufat, že mi napíšou radši Medrol (kterej jsem dostávala 2 týdny v kapačkách)..
Ale pro prcky mazec teda…:(
chodíme do imuno centra v centru Phy a pedra je chválila, že nejsou za každou cenu chemičtí…tak aspoň něco, no…uvidíme
Hele v jaké formě vůbec dávaj takovým prckům ten Prednison? By mě docela zajímalo..
Zizalka píše:
Taky jsem přemýšlela o lázních, ale to je tak na měsíc a to bych teda fakt nedala být někde bez dalších dvou dětí. Navíc, kdo by je hlídal, že? Babičkám ani dědečkům bych je nenechala a někdo vydělávat musí.Vám ty lázně někdo nabízel? Nám teda ne…
no mam doma ještě jednu, prej to někdy píšou pro obě děti. Já jako malá jela do ozdravovny anapsali to i zdravému bráchovi (jinak bych nejela:D ).
Taky bych hlídání neměla, ale v případě potřeby by to asi řešitelné bylo, pže manžel po našem přestěhování pracuje 10km od domova, tak by musel končit dřív a holku vyzvednout ve školce, nebo se domluvit s holkama kolem, no…
Jako taky si to neumim představit…ale za úvahu to stojí…(navíc nepídila jsem se, ale prej je něco kousek od nás, prej v Říčanech snad? Tak to bych měla za rohem, to bych mohla skoro z domova:D )