Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Neytiri
Ahoj, já nebrala nic pravidelně, jen v závěru těhu, jak to tlačilo na plíce, tak jsem si občeas stříkla, příp. při viróze, když jsem začala mít problémy. Ale já nemám klasické astma. Děti dvě v pořádku.
Je lepší brát léky a mít kyslík, kterého potřebuješ víc při těhu než normálně, než dítě přidusit. Takto mi to řekla lékařka, když jsem se ptala, zda si můžu občas stříknout, když jsem se začala zadýchávat. Mám symbikort, když je to při viróze a jinak náhodně ventolin.
Jo jinak při druhém těhu si vyžádali kontrolu objemu plic, zda porod udýchám. Jenže já si myslím, že začali vymýšlet proč neporodím přirozeně, protože jsem měla prvně císaře po dlouhém porodu. U prvního žádný test nechtěli.
Taky mi to právě říkali, že je to tak lepší a že to miminko neohrozí. Tak snad to tak bude
Už pár let docházím na alergologii a léčím se s ponámahovým astmatem. Dnes mi moje lékařka řekla, že spirometrie je špatná, že kdybych dneska rodila, tak bych ten porod vůbec nemohla udýchat, tak nevím co si o tom myslet. Dala mi Symbicort Turbuhaler a Singular a pry by se to mělo zlepšit. Mě přijde, že se mi dýchá úplně normálně..ale mám strach, že kdyby se to nezlepšilo a když ona říkala, že bych ten porod nezvládla. Jsem ve 33. týdnu. Tak nevím, zažili jste někdo něco podobného? Bylo vše v pořádku?
@adula000 Hele já nevím. Já mám astma stresové a už dlouho bez příznaků, ale přijde mi, že ta zmenšená kapacita plic bude i tím, jak Ti na ně mimino tlačí. Řešila bych to s porodníkama, budou mít víc zkušeností a v nejhorším by Ti podle mě mohli udělat akutního císaře, kdybyste s malým měli málo kyslíku.
@adula000
To určitě u doktorky znělo dost děsivě… ale nenechej se moc vystresovat.
Půjdeš k ní ještě do porodu? Musí ti přece dát instrukce, co máš dělat při porodu, jak dýchat a co si případně fouknout…
Já celé těhotenství brala taky Symbicort, 2× denně. DOktor mi zdůrazňoval, že si to musím opravdu pravidelně foukat, aby miminko mělo dost kyslíku, výsledky v těhu nebyly dobré. (Mám astma celý život, v dětství dost hrozné, v dospělosti už kontrolované.)
Na porod mi dal Ventolin sprej, kdybych nemohla dýchat, že si to mám fouknout. Ale nedošlo na to, nebylo třeba. (a to jsem funěla jak lokomotiva a žádný lehký porod to nebyl).
Hlavně to musíš hlásit v porodnici, aby měli v papírech, že máš astma a co si máš fouknout.
@Slečna Ferka určitě se poradím s gynekologem a zeptám se ho co bude nejlepší atd…
@budi Ano, ještě do porodu ke své alergoložce jednou půjdu. No já se u ní bojím, že mi žádné instrukce nedá.. Je taková nepříjemná, chodím k ní jen proto, že jinde mě nechtějí už vzít, protože mají plno..
Ale snad se to nějak zvládne, ale strach mám pořádný teda, ještě když mi teda řekla, že bych to neudýchala, i když já jsem si teda nepřipadala, že bych měla nějaké dechové potíže, dýchá se mi normálně.
@adula000
když tam ještě jednou jdeš, tak se jí napřímo zeptej, jak máš postupovat v případě dušnosti u porodu - jestli si máš fouknout symbicort nebo něco jiného.
když bude nepřístupná a neporadí, tak si vyžádej zprávu o stavu astmatu, že to chceš dát lékařům v porodnici. Aby tam věděli, co s tebou.
ALE HLAVNĚ se tím nijak zvlášť netrap. Obzvlášť když píšeš, že se Ti dýchá normálně.
Pro povzbuzení Ti můžu napsat, že ačkoliv jsem výsledky měla během celého těhotenství špatné, tak při porodu nebyl žádný problém - to fakt nebudeš mít čas myslet na astma a dokonce i Tvoje tělo na to nebude mít čas.
Mě astma po porodu prakticky opustilo - vůbec o něm nevím. hned při kontrole u imunologa někdy po porodu mi vysadil ten symbicort, bude to tři roky a já ho vůbec nepotřebuju. I testy mám skvělé.
Doktor mi to vysvětlil tak, že se to prý dost často stává — že se to po porodu spraví. Říkal, že „tělo přestane řešit hlouposti“… astma je autoimunní onemocnění (tělo útočí samo na sebe), jenomže těhotenství, porod a kojení je pak takový záhul, že prostě není čas útočit samo na sebe.
Teď jsem podruhé těhotná (27.tt), zrovna před dvěma týdny mi doktor dělal testy na astma a je to v pohodě.
Ahoj všem, již delší dobu pročítám tyto diskuze a až nyní jsem se rozhoupala k tomu, abych se se přihlásila a debatovala s vámi
chtěla jsem se zeptat, jsem v 15tt a mám pocit, že se mi stále zhoršuje astma (nyní 2krát denně Giona Easyhaler) a stále kašlu. I když mě doktorka ujišťuje, že je lepší Gionu používat, stále přemýšlím, jestli to miminku nemůže nějak ublížit. Holky, berete tyto léky taky? Díky, M.
Brala jsem cele tehotenstvi na astma Symbicort, mela jsem to vyslovne narizeno.
@Tina007 píše:
Brala jsem cele tehotenstvi na astma Symbicort, mela jsem to vyslovne narizeno.
Já zase Pulmicort, bylo mi řečeno, že Symbicort by mohl zrychlovat srdeční činnost miminka, tak po dobu těhotenstí i kojení mám brát Pulmicort. Ale je to koukám, co lékař, to názor.
Ahoj holky, děkuji za Vaše reakce.. možná hloupě, ale zeptám se.. miminka jsou naprosto v pořádku a nemají žádné „následky“? Děkuji, M.
@Margeta mám dvě děti a obě jsou v pořádku, neboj se, jak mi řekla moje alergoložka, tak důležité je pro mimi v bříšku, aby měla maminka dostatečný přísun kyslíku a nedusila se, takže to bez těch foukátek bohužel nejde. Jen to chce nahlásit, že jsi těhotná, aby ti případně mohli lék změnit.
Ahoj těhulky, astmatičky!
Ráda bych toto téma obnovila, protože nastal podzim a já jsem v háji. Před 14 dni kontrolka, ukončená, po třech dnech v práci zase hrůza. Takže dnes po 7 dnech samoléčby (myšleno s léky ale ne s návštěvou lékaře), kdy se už ani nevyspím, znova kontrolka. A už si ji nejspíš nechám až do porodu, protože nadchází blbé období a já se nechci pořád o to malé bát - už teď mám strach, co to s ním dělá a co se stane, když bude ještě hůř
Jak jste na tom vy?
Jo, jinak, dnes mi doktor říkal, že všichni astmatici, které má ve sledování, už došli a jsou na neschopence… skvělé :-/