Astma v těhotenství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9196
23.1.15 22:49

@Malicka07 ja jsem pred par dny zase zacala foukat..uz se to moc nedalo..pred 6 lety u prvniho porodu jsem mela problemy. s.dechem a to nevim jestli uz jsem astma mela :think: na vysetreni jsem byla pred 2 mesici, kde mi ho zjistili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
23.1.15 22:51

@Malicka07 jasně musíš to dělat podle sebe..podle toho jak se cítíš! žádný hazard…já jsem se cítila dobře, tak jsem na to prděla 8)

• Citovat
  • Upravit
726
24.1.15 21:42

Dneska se můj manžel vrátil z lesa ze dřeva a povídá: „To jen hrozný, jak jsem tam dýchal ten studený vzduch a k tomu ještě ta námaha - já myslel, že mi to roztrhne plíce, vůbec jsem nemohl dýchat!“ (žádné problémy nemá, naopak plíce má opravdu silné). Tak mu povídám: A teď si vem, že takhle já se cítím při každé námaze nebo když venku mrzne… a to není na chvilku." Tak se na mě tak podíval a říká: " to je ale fakt hrozný, jak se cítíš! Já jsem se alespoň mohl na chvíli zastavit a začít dýchat jiným tempem, ale kolikrát vidím, že Tobě to ani nejde, že nemáš na výběr."
Tak mě to zase přimělo trochu k přemýšlení…

@Allisenka Já jsem fakt zvědavá, jak to budu mít s tím dýcháním u porodu já :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
24.1.15 22:05
@Allisenka píše:
Ahoj holky :) jak probiha porod u astmaticek? Normalne, jako u kazde jine, nebo se musi vic hlidat? Za chvili me to ceka a uz ted se mi blbe dycha.. :oops:

Jsem astmatik a rodila jsem dvakrát přirozeně a problémy s dechem jsem neměla. Je pravda, že já ani jinak záchvaty moc nemívám, ale beru pravidelně léky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
24.1.15 22:07

A holky, co máte astma, berte pravidelně léky, můžete tím nejen sobě, ale i miminku uškodit. Třeba špatně léčené astma je velká zátěž i pro srdce a může způsobit další onemocnění se srdcem, takže pozor na to. Mamce to tak vysvětloval doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
24.1.15 22:11

@Adaneli Mně doktor jednou dokonce vyloženě vynadal, že léky neberu, i když se cítím dobře, protože při neléčeném astmatu (i bez příznaků) prý vznikají srůsty v plicích (v průdušinkách i průduškách) a vede to ke zhoršenému stavu. Takže na tom asi něco pravdy bude :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
24.1.15 22:41

@Malicka07 jj, o tom zúžení průdušek (nevratném) mi moje alergoložka taky říkala. Takže jsem si netroufla vynechat, já teda ani nemůžu, jak si zapomenu vzít léky, tak se dusím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
25.1.15 18:03

@Adaneli No, já jsem to párkrát zkusila dřív a vždy to nakonec vyvrcholilo těžkým záchvatem, takže teď už to několik let opravdu pravidelně dodržuji. A i přesto se občas objeví dost kritické stavy třeba při nachlazení, změně počasí apod., to se mi pak medikace dočasně navyšuje a musím to ihned řešit.
A míváš třeba záchvaty (i jen slabší) vázané na emoce? Já hodně - na ty negativní, ale i pozitivní. Když je mi úzko a brečím, když jsem dojatá nebo když se začnu hodně smát, přichází záchvat a dusím se. Naštěstí v takových případech většinou rychle pomůže pohotovostní sprej a uklidnění se, ale život to otravuje celkem dost :-/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
25.1.15 18:36

@Malicka07 já naštěstí záchvaty už nemívám, když teda beru léky pravidelně. Ale spolehlivě se mi začne blbě dýchat, když třeba ráno vyrazím z domu a uvědomím, že jsem si zapomněla vzít léky, takže psychosomatický to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
726
25.1.15 19:25

@Adaneli No, já jsem se na to ptala doktorky a ona říkala, že to není psychosomatika, ale je to vázané na hormony - že to je jeden z druhů astmatu. Tak jsem se jí ptala, co s tím, jak to mohu ovlivnit a ona říkala, že nemůžu, že bych se musela naučit nic neprožívat, což je blbost. Tak aspoň, že ty léky vždy zaberou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12488
26.1.15 06:09

Je to i psychosomaticke i vazane na hormony. Psychika s ormonama souvisi.Jak jsem si na vlastni kuzi stihla za svuj zivutek vyzkouset.Je dost mozne, ze prave kvuli tomu se nam nedarilo otehotnet, ikdyz tam jsoubfaktory jako je endometrioza a endometrialni a cervikalni polypy.Ale dle TCM i toto je nekdy psychosomaticke.
Ja ted mam nove, tedy uz 4m. Rinocort aqua 1× denne(ae nevim jestli, abych si tim nevypestovala rhinokortizmus)od patku Simbikort ulevove a pri zjisteni castejsich zachvatu 1-2× denne dle potreby. Jinak mi nechala u Ventolin, ktery kdyz budu mit zachvaty vic nez 2× tydne mam ulevove striknout.No dnes jsem vyzkusela Simbikort a dycha se mi super, tak mozna ten Ventolin nebude potreba.Je fakt, ze mi ten prasek, ktery necitim vyhovuje lip nez ten spray(asi jsem ho i spatne nadechovala, ten inhalator je lepsi nez ten vyskakovaci spreyovy(palil me po nem jazyk).Akorat jsem se zapomela zptat na to jestli me napise indikaci pro gyndar na indikaci cisare. Nevim, nuu. :nevim: Uvidime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12488
26.1.15 06:41

Jinac me se to deje takhle. Zachvaty mivam hlavne v noci, ale i takpve kaslaci pres den kdyz jsem jakoby nachlazena nebo jeto studene pocasi, ci prave ted v tehotenstvi vzdycky jem to mela akorat po bbjehu nebo chuzi po schodech, nadruhou stranu ce zboru vyspivala co jsem chtela. :nevim: Je fakt jak se mala zvetsuje tak se mi proste hrozne spatne dycha, otikaji sliznice v nose, puse, krku, jazyku. Vsude kam pridu mi rikaji mate otekle ruce a nohy? A ja rikam ne t nemam, mam otekle vnitrni sliznice, nos, pusu, krk, jazyk. Usmrkana a uchrblana jako z 5mesicni chripkou s angynou. Vsichni ahaaaa jako by to neznaly, kdezto jsem o uz hooodnekrat cetla.
Mynuly zchvaty vsak byly opravdu z nervu. Vecer jsem si lehla.Pres den se stalo takovejch veci.Na gynde mi rekl asi bude mit miminko prohlou nohu, pak u objeda se dovim, ze brachova mala ma hlavu do esicka a pujde na operaci. A to maji jeste jednoho autistu s epilepsii po ockovani. A ja uz videla dalsi postizene, ale z me strany. Zapusobio to na me hlubokym sutkem, ze mi bollo na prsou, trnulo mi srdce(pocit asi) a tlacilo mi u nej. Vecer jsem si lehla, zacelo mi busit srdce, neklid, krece d nohou, vsechno mi oteklo a ja mela pocit, ze se udusim, nemohla jsem dychat nosem a velmi spatne pusou, nemohla jsem polikat.Pak jem si strikla 2× ventolin 2 davky snazila se usnout. Neslo to, trvalo to asi hodinu.Tak jsem si dala telou vanu, pak sla do postele a zabralo to, pak rano v 5h. jsem byla akorat nevyspala a unavena, cely den nesva.

Pak odruhe asi tyden na to jsme sli na kontrou s nozickou do porodnice. Nozicka nebyla moc videt.Tak nic no. Bolelo me vpravo dole jako na slepak 3dny, tak jsme to prosetrily v poradne a v nemocnici pobyl asi 3h.,nez jsem se dovedela, ze asi tvrdnuti a dali mi 6× magnezium(ale!)Ta Dr. se me zeptala a kolik ho berete ted? Ja, z jeden denne a ona noo vetsinou se bere 6-8×.Tak dejte 6×.No ja si dala tedy 3× 2 a jej. Vecer. Budeni srdce, neklid, zily vystoupli, vedro, neohla jsem dychat ani nosem malo pusou a 4× za tu noc sem krvacela z nosu.Jako ne ze bych v posledni dobe nekrvacela z nosu po Rhinocortu aqua, ale thke byl extrem z tlaku. Pomohl mi2×2 ventolin a koupel. Bricho me boli kolikrat do ted, pred im cely tyden.Asi z tech nrvu.Noo navic mam proste asi regulerni strach z porodu a z toho jak to vsechno bude. :nevim: Takze proste tehotenske obavy, strachy, deprese, nadruhou stranu se clovek tak tesi, ze to nemuze vyydrzet. Proste Emousn.Pry naprosto normalni. A horony si vesele bijou napoplach a dychani vazne, sliznice otikaji pry to prejde s porodem. :nevim: :dance: Noo

Jinak ty denni zachvatiky, mam jakoby nevykaslatelny hlen.Kdyz se mi povede vykaslat tak je to ok, kdyz mi vytece krev z nosa, krasne se mi vse uvolni. A tez tlak jak se roztahujizebra a posouvaji organy pod nimi. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
27.1.15 15:31

@jahoda 2 taky bych řekla, že je to obojí. Hele, já v těhu Rhinocort musela vysadit a místo Symbicortu jsem dostala Pulmicort, to je fakt co doktor, to názor, čučím. Co je to rhinokortizmus? Hele, já se taky porodů bála, obou, myslím si (nevím, jestli je to možné, ale řekla bych, že jo), že jsem si tak u obou těhotenství způsobila přenášení už jen tím, že já ještě rodit nechtěla (bála jsem se, šíleně). Jak to odbourat, netuším, mě pomohlo až porodit :lol:. Ale paradoxně při porodu, na to, jaký jsem nervák, tak jsem byla u obou porodů naprosto v klidu a porody šly oba hladce, a to měly být oba vyvolávané. První se nakonec rozjel sám (v noci v porodnici, asi už jsem to tělu konečně dovolila), druhý byl sice vyvolávaný, ale taky už jsem slabé kontrakce cítila, takže taky jsem to dle mého úsudku spustila sama, jak jsem věděla, že teď už porodit musím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12488
28.1.15 08:21

@Adaneli No Rhynokortizmus je to stejne jako treba Sarismus nebo Nasivinismus.Je to pojmenovani navyku na kapky ci streye do nosu.Je to ze se ti pak sliznic nafukuje sama, takze ten spray potrebujes cim dal tim vic. A kdyz honchces vysadit, tak se ti ucpe nos a strasne spatne se toho zbavuje.No ten Rhinocort aqua je nwjsetrnejsi a povoleny spray v tehotenstvi.Ten Symbikort mi dala misto toho Alvesca a i jako ulevovy misto Ventolinu jelikoz po Alvescu iotikal jazyk a mysli si tedy i ja, ze jsem ty spraye stale nadechovala spatne. Jelikoz pri Ventolinu jsem se vzdycky nadechla jakoby bud pozde nebo kdyz vcas tak jsem se toho vstriku lekla.Ten Symbikort je supr, akorat nevim jestli neco vdechuju, nic necitim.:-)
Ale co do pouziti a dejchani je mi opravdu lepe. :think: :potlesk: :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15413
28.1.15 14:14

@jahoda 2 aha, díky za info, já mám pocit, že ten Rhinocort ani moc nepotřebuju, asi to teda s ním začnu flákat, abych si na něj nezvykla :-). Já ho v tehotenství nebrala a Symbicort jsem mohla brát až po ukončení kojení, prý by mohl zvyšovat srdeční činnost miminka :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí