Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@jahoda 2 Jj, to znám. A to mi právě téměř vymizelo po nasazení hormonů pro hypofunkci štítné žlázy. A to jsem se tím trápila přes 29 let!!! Teď je to lepší. I když tím, že mám i astma samozřejmě některé potíže přetrvávají.
Ahoj holky, jdu si pro radu. Jsem dnes 16+6 a asi před týdnem mě začala trápit dušnost. Nic hrozného, ale nechci ohrozit miminko. V puberťě jsem docházela na plicní a brala jsem Symbicort. Dnes už nikam nechodím, symbicort jsem před těhu brala velmi nepravidelně, při stresu či nachlazení. Když jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem ho uplně vysadila. Jelikož už několik let nechodím na plicní ani alergologii, předepisuje mi symbicort (podle potřeby obvoďák). Chci se optat, jestli miminku neublíží, když se vrátím k udržovací dávce Symbicortu, a to 1 vdech denně bez konzultace s doktorem. Jelikož už nikam nedocházím. není s kým toto konzultovat. Můj obvoďák je zlatý, předepíše cokoliv, ale asi tomu moc nerozumí. Nebo je v těhotenství nějaký jiný vhodnější lék? Kromě případného symbicortu beru ještě Euthyrox 137 na štítku - jsem ve sledování endokrinologa.
@Smilie23 Být Tebou, někam na plicní si zajdu. Třeba na ambulanci do nemocnice, nebo tam aspoň zavolej. Astma se v těhotenství může dost pohnout a měl by Tě sledovat odborný lékař - i kvůli možnému zhoršení během porodu atd., to není legrace, kdybys to najednou „neudýchala“…
@Smilie23 no nekam si zajdi ale problem to neni, ja celou dobu v tehotenstvi brala seretide a mimi je v poradku!!Neublizilo ji to!
@Smilie23 dle toho, co mi řekla doktorka na plicním, tak Symbicort by se v těhotenství a pak i při kojení užívat neměl, že by mohla zrychlovat srdeční činnost miminka. Mě ho nahradila po tuto dobu Pulmicortem. Určitě si na plicní dojdi, je potřeba, aby jsi byla v těhotenství v pohodě. A pokud jsi teď v těhotenství nebyla na endokrinologii, tak si tam určitě zajdi, chce to sledovat.
@Malicka07 A muzu mit zvisenou nebo snizenou funkci stitne zlazy az ted? Pred tehu mi nabiralY v CAR hormony na stitku a byli ok. Mohlo se to zvrtnout az ted co dite nevyzivuje zlute telisko, ale placenta? Ale to hmhmhm delam furt az mi o otravuje. Nemuze to byt reflux? Zhorsuje se mi to po jidle.Nebo to tam mam jakoby zuzeny a zeby to bylo tim? Obcas v noci se musim nekolykrat napit aby jsem se propila jakoby pres zahleneni.Ale stejne citim, ze je nekde na krku neco spatne ci jinak nez pred tim.Take kdyz polknu slisim takove jakoby bublinky ktery jdou nahoru.
Nebo zeby krcni pater byla jinak a to mi o tam zuzilo? ![]()
@jahoda 2 To nevím, každopádně si někam dojdi. Není to prča. Já jsem i přes pravidelné kontroly a sledování minulý týden skončila na kapačce a kortikoidech, poslali mě na rizikovku. Tyhle problémy bych nepodceňovala,
@Smilie23!!
@Malicka07 Jojo uz to honim mesic, ale nez se nekdo uvoli mi pomoct to je doba. Nejradej by s tehotnou nic nedelaly. A kdyby ji treba rupl zaludek tak ji nechaji napospas.Mi rekli pali vas zaha? Kupte si na 14 dni Helicid.Ted a vami stejne nebude nikdo nic dslat.
No je tohle normalni…
V patek jdu k obvodni a necham si nabrat celou stitnou, CRP, a mikozu kvuli tem kortikosteroidum mam zvlastni jazyk a bojim se ab tam nebLaa jsem alergyk na plisne. A ster z krku a nosu. Necham si napsat doporuceni na Endokrinologii, Kardiologii a Alergologii. A misim to nejak dat dohromady.Na gynde a urologii kvasink ok tak snad i v tom krku budou ok.Nebo pak budu muset znovu na ORL. Je to litani sakrys. Mozna delam z komara velblouda, ale radeji at to je jiste, ze nic nez By bylo neco a neresilo se to.Niu vid.
@Ivča78 Ten pulmikort je tez kortikosteroidni? Ja nevim se toho tak bojim, ze ten prentivni neberu, beru jen ten Ventolin tak 2-3× za tyden nuu…a to bych rekla, ze to jeste neni dusnost, ale spis neklid a potrebovala bych spis sedativa.Nuu…ikdyz vecer jak jsem vic najedena tak asi trosku jo, ale do rana je to ok.Spis bych potrebovala spray do nosu nez do krku.Dali mi to Alvescokoukala jsem ten je ve skupine C neni neco ve zkupine B nebo A?
Holky cim vyplachujete tu pusu a hned po fouknuti? Mate taky prosaklejsi horni mekke patro? A pocit mirne netekleho jazyka? Musim chodit na plicni nebo na to staci ta alergologie?
@jahoda 2 Pulmicort jsou taky tuším kortikoidy, ale plicní doktorka mi to vysvětlovala tak, že je to menší riziko pro miminko než to, když bude mít málo kyslíku, což mi zní logicky. Pusu potom vyplachuju vodou a v puse nic nemám, vyplachuješ si to dobře několikrát? Do nosu mám Rhinocort.
@Ivča78 A dali ti to na plicnim nebo na alergologii? To do nosu, a dycha se ti lip? Kolikrat denne vdechujes ten polmikort?
@jahoda 2 Dala mi to alergoložka, ale u nás to mají spojené alergologii s plicním. Takže např. spirometrii dělají na plicním a pak se jde na alergologii, kde to doktorka vyhodnotí, jsou to dvě ordinace, ale chodí se tam zároveň. Pulmicort beru 2 vdechy ráno a dva večer. Mě se dýchá dobře, nějak dušná nebývám, jen když si zapomenu vzít léky. To pálení žáhy bohužel v těhotenství bývá obvyklé, taky jsem to měla, je to tím, jak ti mimčo tlačí na žaludek. Zkus se vždy trošku napít mlíka, nebo ten Helicid, já brala Renie, ale teda ne že by to moc pomáhalo.
@Ivča78 Aha…no u nas je to oddelene.Nuu,ale na te alergologii mi ten apiromer udelaji.Nebo tez prejdu.Jen ze ted jem to resila kazde jinde nuu.No dycha se mi az na ucpan nosted celkem tk ok.Uz jsem na to prisla ten tlak je jkoby knedlik v krku a plus jakoby zahleneni.Nuu radeji at se podivaji.Kdyz reknou, ze tehotenske budu to muset vydrzet, bude to hruza.Ale at vim, ze ta stitna je ok a ze nemuze dojit k mimi poskozeni. Svagrova to mela od 4 m. a malej je epileptik a autista.Mel v sobe zrejme zaklad a vyvolalo mu to ockovani.Nuu
@jahoda 2 určitě si to oběhej, ať jsi klidnější. Na ucpaný nos pro alergiky jsou super Vibrocil kapky, ale ty mi tenkrát alergoložka řekla, že by se v těhu neměly
, ale když bylo nejhůř, tak jsem si kápla, splaskne po nich sliznice. A vhodné v těhotenství jsou Pinosol kapky, to je olejíček s bylinkami, není to zázrak, ale trošku to uleví. Se švagrovou a jejím synem mě to moc mrzí.