Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím, včera sem dostal ATB Zinnat 500mg budu to brát do čtvrtka. Dostal sem to protože moje hodnota CRP je 22 na nějakou bakterii v horních cestách dýchacích doberu to příští týden ve čtvrtek, mám kašel a silnou hustou rýmu. Už sem měl již 2 prášky a necítím žádný zlepšení kdy by se tak mohlo dostavit?
No urcite ne hned.
Antibiotka zabírají tak třetí, čtvrtý den.
Hlavně je ber jak máš, jinak si vypěstuješ bakterie odolné proti antibiotikům a bude daleko složitější se toho zbavit.
@Anonymní píše:
Ne to ne já je beru 1× za 12 hodin
co ne? atb zabírají tak třetí den někdy i později musíš vydržet no
@Anonymní píše:
@ka2ka Jako že je beru tak jak mám 1× za 12h
no tak dobrý tak musíš čekat ![]()
Antibiotika už při hodnotě 22? Bakteriální je až nad 40..takže za mě zbytečné. Jinak zabírají cca po 3 dnech, ale jelikož máš pravděpodobně něco virového, tak nevim..
@lucynka25 Nevím mám svýho praktickýho lékaře a když mi naměřil CRP 22 tak automaticky mi ATB nedává. Nedal by mi ATB pro nic za nic. V pondělí sem musel jít k zástupu za něj a tam mi taky naměřili hodnotu 22 a zase ATB. Já sem měl ještě před cca 14 dny Kalcid 500 po užití se mi hned ulevilo a z neděle na pondělí se mi to vrátilo a hodnota 22 a to mi doktorka dala Zinnat 500.
Pokud máš bakteriální infekci, tak Zinnat zabere za cca dva dny. Ale jestli to je virové, což rýma s CRP 22 nejspíš bude, tak Ti nezaberou. Co se týče Klacidu, tak jestli se ti ulevilo po užití jedné, nebo 2 tablet, tak by se Ti možná ulevilo i bez nich. Klacid učinkuje o něco pomaleji než Zinnat.
@lucynka25 píše:
Antibiotika už při hodnotě 22? Bakteriální je až nad 40..takže za mě zbytečné. Jinak zabírají cca po 3 dnech, ale jelikož máš pravděpodobně něco virového, tak nevim..
tak ono to tak úplně není, i nízké CRP může být bakteriální a CRP 60 může být klidně virové. CRP je pomocná metoda a nejdůležitější je klinický obraz. Ale tedy u rýmy s CRP 22 bych antibiotika nedávala. Jedině u jasného zánětu dutin.
@Anonymní píše:
@Lucka1111 zítra siu zavolám k doktorovi sem sám zvědav
tak ted už s tím nic neuděláš, je třeba je dobrat
@vokishka Tak to je jasný, každopádně si zase nemyslím že by mi doktor dal antibiotika jen tak. Kolikrát když sem tam přišel na CRP tak taky řekl že to je virový a že to mám doma vklidu vyležet. Já sem se pouze zeptal za jak dlouho zaberou ATB od začátku užívání a ne že by jste nedávali při nějaký hodnotě nebo tak. Zajímalo by mě kolik je zde doktorů.
![]()
@Anonymní píše:
@vokishka Tak to je jasný, každopádně si zase nemyslím že by mi doktor dal antibiotika jen tak. Kolikrát když sem tam přišel na CRP tak taky řekl že to je virový a že to mám doma vklidu vyležet. Já sem se pouze zeptal za jak dlouho zaberou ATB od začátku užívání a ne že by jste nedávali při nějaký hodnotě nebo tak. Zajímalo by mě kolik je zde doktorů.![]()
Lucka1111 je lékařka.
Zdravím, včera sem dostal ATB Zinnat 500mg budu to brát do čtvrtka. Dostal sem to protože moje hodnota CRP je 22 na nějakou bakterii v horních cestách dýchacích doberu to příští týden ve čtvrtek, mám kašel a silnou hustou rýmu. Už sem měl již 2 prášky a necítím žádný zlepšení kdy by se tak mohlo dostavit?