Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele @acentaurea11 a dopadlo to nějak?
Mně osobně to zní hodně v rámci spektra PAS.
Ahoj všem
chci se zeptat: vy co máte mluvící autisty s normální inteligencí, jak jste na tom se záchvaty? U nás je to momentálně strašný, ráda bych věřila, že to jednou skončí… Přestaly u vašich dětí a kdy?
@Anonymní píše:
Ahoj všem
chci se zeptat: vy co máte mluvící autisty s normální inteligencí, jak jste na tom se záchvaty? U nás je to momentálně strašný, ráda bych věřila, že to jednou skončí… Přestaly u vašich dětí a kdy?
Zdravím,
syn 4 roky, má zrakovou vadu a teď se objevilo i podezření na PAS. Máte to někdo podobně?
Případně jak vypadá život dospělého člověka s vysokofunkčním autismem?
@Anonymní píše:
Zdravím,
syn 4 roky, má zrakovou vadu a teď se objevilo i podezření na PAS. Máte to někdo podobně?
Případně jak vypadá život dospělého člověka s vysokofunkčním autismem?
Záleží na stupni - u slabých forem bez mentální retardace jsou schopní své problémy kompenzovat tak, že okolí na nich nic nepozná nebo působí jen jako trochu svérázní jedinci. Je na tom ovšem potřeba pracovat - pro větší děti existují kroužky Nácvik sociálních dovedností - umožní jim naučit se správnému chování = to, co neurotypičtí jedinci zvládnou okoukat díky vrozeným schopnostem.
Navíc jako dospělí se mohou vyhnout situacím, které jim nedělají dobře - to v dětství dost dobře nejde (jako dítě se musí podřizovat dospělým, kteří jeho problémy nechápou).
Příspěvek upraven 27.09.15 v 16:02
O nácviku sociálních dovedností psycholožka mluvila, s tím že na další kontrole mi k tomu řekne víc.
Kdo takové kroužky může vést, musí to být psycholog?
Děkuji za reakci.
@Anonymní píše:
O nácviku sociálních dovedností psycholožka mluvila, s tím že na další kontrole mi k tomu řekne víc.
Kdo takové kroužky může vést, musí to být psycholog?
Děkuji za reakci.
Netuším, kdo může. Myslím, že to obvykle vedou lidi, kteří vystudovali speciální pedagogiku. ![]()
Tohle mi pomohlo pochopit některé situace:
http://bobin.blog.cz/…e-abys-vedel
Díky za odkaz. Hledala jsem na netu něco k tomu nácviku soc. dovedností v mém okolí a vždy je tam věk od 8 a více let. Netušíš jestli je to i pro mladší děti?
V Brně takové kroužky pro předškoláky pořádal Neuroprogress (Mgr. Milada Smutná). Myslím, že malé děti to ještě nepoberou rozumově, takže je to asi spíš kroužek, kde si organizovaně hrají v malé skupince s dalšími dětmi pod vedením speciálního pedagoga (dokáže je zapojit do práce skupinky na rozdíl od běžné školky, kde se tyhle děti často zcela straní ostatních).
Dobry den chtela sem se zeptat je tu nejaka maminka ditete s autismem? jak zvlada vase dite skolku a hlavne cestovani do ni a z ni?
@martina82 To bude hrozne individualni. Muj syn zvlada velmi dobre jak cestu (moc rad chodi pesky i jezdi autem/tramvaji), tak prechod do skolky a pobyt tam. Ale budou deti, co s tim budou mit velky problem. A myslim, ze totez je u zdraych, kazde dite je original a ma ten problem proste jinde.
Jen dodam, ze syn se do skolky vylozene tesi, ale je to podle me i tim, ze je to lesni skolka, waldorf, chodi jen dva dny v tydnu a ma asistenta, se kterym si sedli ![]()
@Svandu píše:
@martina82 To bude hrozne individualni. Muj syn zvlada velmi dobre jak cestu (moc rad chodi pesky i jezdi autem/tramvaji), tak prechod do skolky a pobyt tam. Ale budou deti, co s tim budou mit velky problem. A myslim, ze totez je u zdraych, kazde dite je original a ma ten problem proste jinde.
Jen dodam, ze syn se do skolky vylozene tesi, ale je to podle me i tim, ze je to lesni skolka, waldorf, chodi jen dva dny v tydnu a ma asistenta, se kterym si sedli
jee vy se mate, syn v zari nastoupil poprve do skolky, byval tam hodinu kterou jen prorval, postupne seto zlepsilo, pry si tam uz i hraje a sou snim spokojeni, zacali ho vodit i na vychazku, bohuzel sem si vsimla ze se zhorsilo jeho chovani o 90 procent. pokazde kdyz si ho vyzvednu nechce chodit lezi nebo sedi na chodniku, nechce jit kdyz mu dam na zadek, smeje se mi do obliceje, proste ze me ma srandu, utika me k domum kde nebydlime leha si na schody 2krat uz mi utekl na silnici, dnes dokonce bocha lidem do aut a rval jim zrcatka, sem zoufala, chovani je sileny, mam stres jen kdyz vim ze mam zazvonit na zvonek a jit i pro nej.chci si na nej zitra vzit nake voditko abych ho nemusela tahat za kapuci, nest uz ho nemuzu, uz ho moc neunesu, nevim co stim jestli to prave nemuze byt tou vychazkou? zitra si chci promluvit s ucitelkou
@martina82
cestu ze skolky a do skolky v pohode, protoze jezdime autem a s tim nema na velmi ridke vyjimky problem. ve skolce ma asistentku a na prochazky skolka nechodi (tady to neni zvykem, nejsme v CR). nastesti, protoze prcek za roku proste chodit odmita, pesky podel cesty se s nim nikam jit moc neda.
@martina82 Nebij ho. To nema efekt. Chodi do normalni skolky? Jak je stary? Mluvi? Je tam bez asistenta? Na vsem moc zalezi. Vis co - velky kolektiv, mala pozornost pani ucitelky, stadni pristup, neschopnost se domluvit. To je velky stres.. Kor pro autistu..
@Svandu píše:
@martina82 Nebij ho. To nema efekt. Chodi do normalni skolky? Jak je stary? Mluvi? Je tam bez asistenta? Na vsem moc zalezi. Vis co - velky kolektiv, mala pozornost pani ucitelky, stadni pristup, neschopnost se domluvit. To je velky stres.. Kor pro autistu..
no dostava akorat na zadek, nevim jak se trestaji tyto deti
jenze on se mi smeje, myslim ze ho to vlastne ani neboli, zije v jinym svete, chodi do specialni, ma 4 roky, nemluvi, ve tride je 6 deti.je to vlastne mimino. podle psychytra 10 mesicu.ja nevim jestli to nemuze byt tou vychazkou, do srpna sem ho vozila v kocaru od zari snim zkousim za ruku ale vypada to, ze zrejme zpatky prejdu na kocar ![]()