Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo, chození po špičkách u nás také proběhlo, pomohla výměna bot. Začal tak chodit, když měl nové botky a tak jsem zkusila koupit jiné a pomohlo. Nehledala bych za tím hned katastrofické scénáře.
A zvuky? Před vysavacem mi syn utíká ještě teď, ve 3 letech, i když už jen na postel a už nebrečí.
Ježíš nedes mě stejně se chová můj syn a myslela jsem že je to normální?
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, prosím o pomoc možná trochu uklidnění, i když je mi jasné, že dg. mi nestanovíte, jde mi spíš o zkušenosti. Mám skoro 20 měsíčního syna, od malinka byl hodně dráždivé a uplakané miminko, měl ABKM, vyvíjel se ale normálně, v 7 měsících lezl v 11 chodil. Separační uzkostí jsme si prošli tak cca od 9 měsíců do roka, možná déle. Tak cca od roka Umí různé hry typu paci paci a jak jsi velikej, sám si vyhraje, převážně s autíčkama. Například bagrem nakládá na tatru, každému autu chce přidělávat přívěs kam si něco naloží a vozí to. Nebo dává auta do garáže, staví jim garáž i z knížek. Miluje i knížky s autama a nebo rád kouká na bagry na youtube. Umí postavit i komín z kostek, ale i se jen obyčejně schovat a dělat baf. Miluje mickey mouse a krtečka. Oční kontakt asi má, hlavně když děláme kraviny kouká do očí. Hůře reaguje na jméno, jak je do něčeho zabranej, tak volám i 5×. Povelům typu dones boty, pojď papat, odnes to do koše, jdi do chodby pro kalhoty, zatáhni žaluzie a podobně rozumí. Co mě ale znepokojuje je to, jak se vzteká, začal nedávno dělat takové scény, že dneska hodinu v kuse řval až usnul. Nedal se moc uklidnit a to vše jen proto, že už jsem chtěla jít domů a on chtěl ještě posílat lodičky u potoku(háže tam listy). A to nebylo poprvé, včera zas nechtěl zavřít skříňku, kterou otevřel a ví, že nesmi. Strašně se bojí silných zvuků vrtačka, vysavač, mixér. Pokud ho na to upozorním, tak se jen schová, třeba jde ke mně vždy, když vidí, že manžel nese vysavač na krb, ale když vrtají sousedi, tak by se zbláznil. Vždy jednou za čas má strach z koupání. Pak ho to přejde a řádí tam jak vodník. Poslední týden se ani nechce mazlit a odstrkuje nás a říká nám pryć a to vždy usínal tak, že nás držel za ruku. Během týdne se i sám oddudlíkoval a to bez něj předtím nedal ránu. Mluvit mluví, ale jen co se mu chce a spoustu věcí mu rozumíme jen my a něco zase umí krásně. Do vět zatím nespojuje. Umí všechny zvířátka jak dělají. Udělá papa, někdy sám, jindy na výzvu. Na věci ukazuje, když něco chce, tak řekne, ukáže nebo nás tam dovede. Je zatím plně na plenkách, když ho posadím vyčůrá se, ale když ne, kropil by kudy chodí. Nechci být za hysterku, a prosím o vaše zkušenosti, anonym snad chápete. Děkuji
Ty máš doma dvojče mého syna.
On teda akorát nemluví, ale autistra myslím fakt není. ![]()
Vztekání a „rozčarování“ patří k věku. My už dneska měli 2× 20 minutovou plakací scénu kvůli tomu, že jsem mu vyměnila pokaděnou plínu. ![]()
Buď v klidu
tohle je normální dítě
Až uvidíš autíka tak pochopíš ![]()
A z jaké diagnozy máš strach? Z autismu?
Prosím tě, máš úplně normální, zdravé dítě a vůbec nechápu, co se ti nezdá. Přestan ho pozorovat ![]()
Děvčata, můžete mi prosím prozradit jak naučit autistu (4,5roku, atyp. autismus lehký až střední)vyplachovat si pusu po čištění zubů? Dobu to s ní zkouším, myslela jsem si že to okouká ale nic, řekne „nejde to“ a stále polyká.
Učitelka ve školce po mě dneska chtěla bych jí to naučila… to spíš přinutím zítra tulipány vykvést než svoje dítě vyplivovat zubní pastu ![]()
@Reniii no, předvádět do nekonečna ![]()
já bych zas toho mýho potřebovala naučit smrkat… momentálně jsme ve stádiu, kdy mu utřu nos a on řekne „fuk fuk“ ![]()
Každé dítě s autismem myslí a učí se jinak. U většiny nefunguje nápodoba. Někdo potřebuje nákresy někdo proces rozfotit, někdy chce začít s něčím jednodušším, než je čištění zubů. Dcera tak dva měsíce vodu polykala, než se naučila ji vyplivnout. Některé děti dobře reagují na videa, jiné na to, když jim to předvede rodič několikrát. Spousta materiálů a užitečných odkazů je na MujAutismus
Ahojky, chci poprosit o názor. Mám dvojčátka, kluka a holku, narozeni předčasně 33+3 císařským řezem, v inkubátoru 5 dní, v nemocnici měsíc…Malá byla vždy živější. Ale syn (Richard) mi příjde až moc pomalej, je mu 2,5 roku, na nic si neukáže, má plínky, sám nejí, nenakloní si láhev aby se napil, nemluví. Pití mi donese, ale podá mi ho a chce abych mu dala napít, sám sní jen oplatek, ten si ukusuje, ale nic jiného do ruky nevezme…s hračkama si hraje normálně, směje se, honí se se sestrou…ale neumí paci paci, jen někdy u televize zatleská, ale příjde mi, že neví proč tleskal, neukáže jak je veliký,…
příjde mi dost lenivý, když ho pozoruji, tak mi příjde jen lenivý a vyčůraný, prostě ví, že mu dám napít a že ho nakrmím a nemá potřebu to dělat sám..
nejvíc mě však znepokojuje jeho reakce, když je šťastný…před televizí skáče, třepe rukama a ječí, hučí…nevím jak ten zvuk popsat, hodně chodí po špičkách a točí se dokola…s očním kontaktem se moc nepředá, ale na mě se podívá vždy.
návštěvu ignoruje, ale pokud si s ním začne hrát (dělat mu letadlo atd), tak je moc štastný, ale příjde mi, že je mu jedno, kdo si s ním hraje…
Na jdenu stranu mi příjde jako jasnej autista, na druhou stranu ted začíná dělat velké pokroky…nikdy si se sestrou nehrál, ted se s ní chce pořád honit, dokonce si k ní večer lehá a spí s ní v postely, už do ní nekope a neodžduchává ji…dřív si do ruky nevzal žádné jídlo, ted sní jídlo nakrájené na vojáčky, křupky a ten oplatek, jinak rohlík, lžíci, nebo brumíka nechce…
Do očí se taky dříve nedíval, ted se občas koukne…
Také jsem někde četla, že jsou někteří autisté agresivní, můj malej nikdy nikomu neublížil, ani sám sobě…
Tak nevím, na jednu stranu pořád poskakuje, mává rukama a mrčí…to vypadá jak autista
a na druhou stranu se na mě směje a hraje si se mnou
Nejhorší je, že dcera je úplně jiná…sama jí, chodí na nočník, sice nemluví, ale ukáže co chce a je celkově hodně vnímavá…tím, že jsou dvojčata a můžu je srovnávat mě to ještě více znepokojuje…určitě zajdu k lékaři at nás někam pošle, už jsem tam byla, když bylo malému 2 roky, ale doktor řekl, že je ještě brzo a že na autistu nevypadá
prosím o názory, děkuji
Ještě jsem chtěla dodat, že nám každej říká at to neřeším, že já jsem byla hrozně čiperná a malá je po mě a manžel byl strašně lenivej, seděl v koutě a hrál si sám a přišel s křikem až když měl hlad, byl prý samotář a lenivej váleč, taky se nechtěl nic učit…tak nevím
@moti23 nesrovnávat!!Opravdu je to hodně o povaze, kluci jsou z hodně procent lenivější a pohodlnější než šikovnější děvčátka, samozřejmě, že to není pravidlo, ale je to časté. Jednou na to budete jen vzpomínat, on to všechno dožene, mě podle popisu přijde naprosto normální ![]()
@moti23 srovnávat se nemá ale pokud se tě něco zdá špatně zajdi k dětské at ho pošle na různá vyšetření. Já si taky říkala že je něco špatně a bohužel jsem se nemýlila
. Někteří autisté agresivní jsou, Tomík ale neni naopak se rád mazlí ![]()
Moc děkuji, k lékaři půjdeme…dnes jsem ho začala natáčet…abych po případě mohla ukázat jak se chová ![]()
Zajdu s ním i do školky mezi starší děti a chci vidět, zda se zapojí, mají tam i asistentku, tak ho bude chvíli sledovat a řekne mi svůj názor…k lékaři ale samozřejmě půjdeme
@Markéta80 píše:
@moti23 srovnávat se nemá ale pokud se tě něco zdá špatně zajdi k dětské at ho pošle na různá vyšetření. Já si taky říkala že je něco špatně a bohužel jsem se nemýlila. Někteří autisté agresivní jsou, Tomík ale neni naopak se rád mazlí
Jéé, Fany taky
a běda jak uhneš ![]()