Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@analoja píše:
Možná se ptám blbě - ale v čem je APLA lepší, než psycholog, co se zabývá autismem?
My jsme z druhého konce republiky, takže nad Aplou jsme neuvažovali
no prý tam mají nejlepší odborníky na autismus a taky se hodně mluví o dr. Krejčířové, má také dlouhé čekací doby, nás nevzala vůbec a je taky z Prahy, my jsme nakonec byli u psycholožky v Brně
Ahoj my jsme u MUDr. Považana na Karlaku a v SPC Arabska.Po 15 minutách kdy syna zkoušel v určitých situacích řekl dětský autismus jednoznačně. Já to věděla už od pul roku ze je syn jiný. je agresivní, práh bolestivostíuúplně jinde nereaguje, porad klice a monotoni věci…no je toho hodne.
No já už po několikáté slychavam ze pokud chcete MIT diagnosu AUTISMUS jdete do APLY. Setkala jsem se i s maminkama které tam byly a jedné řekli ze ma přijet ještě jednou za 4mes. opět za 4500,–tak to odmítla. Druhé řekly že ji diagnosu daj, když odebere dceru z MS-tudis asi aby to nebylo napadne.No mi se tam tak před dvouma rokama objnednavali le ten rok co jsme čekali jsem toto zjistila a nepujdem
No já už po několikáté slychavam ze pokud chcete MIT diagnosu AUTISMUS jdete do APLY. Setkala jsem se i s maminkama které tam byly a jedné řekli ze ma přijet ještě jednou za 4mes. opět za 4500,–tak to odmítla. Druhé řekly že ji diagnosu daj, když odebere dceru z MS-tudis asi aby to nebylo napadne.No mi se tam tak před dvouma rokama objnednavali za ten rok co jsme čekali jsem toto zjistila a nepujdem tam.Je tam rok čekací lhůta to opravdu nikoho netrkne proc? Dobrej psychiatr autismus pozná. O Aple jsem negat. slyšela i nyní v SPC maminky s tam tu diagnosu koupi toť vše.
@juliekaterina píše:
No já už po několikáté slychavam ze pokud chcete MIT diagnosu AUTISMUS jdete do APLY. Setkala jsem se i s maminkama které tam byly a jedné řekli ze ma přijet ještě jednou za 4mes. opět za 4500,–tak to odmítla. Druhé řekly že ji diagnosu daj, když odebere dceru z MS-tudis asi aby to nebylo napadne.No mi se tam tak před dvouma rokama objnednavali za ten rok co jsme čekali jsem toto zjistila a nepujdem tam.Je tam rok čekací lhůta to opravdu nikoho netrkne proc? Dobrej psychiatr autismus pozná. O Aple jsem negat. slyšela i nyní v SPC maminky s tam tu diagnosu koupi toť vše.
To koukam…třeba moje psychiatrička autismus u syna poznala, ale nemá ho prý v kompetenci diagnostikovat, to může jedině po hospitalizaci…a jsem objednána k psychologovi, který diagnostikuje i po jedné návštěvě, jde to na pojišťovnu, čekací doba 11 měsíců…ale ta APLA mě překvapila…
Kompetentni je psychiatr ne psycholog. V lecebne jsou prevazne psychiatri.Pan MUDr. Povazan je v Bohnicich Primar detske psychiatrie. Koukl vyslechl zkusil a videl jednoznacnej autismus. Kompetentni je i SPC. On to nikdo nechce psat protoze je to dozivotni, nelecitelne a na tyto deti jsou prispevky na peci a dozivotni invalidak.
mně zas bylo řečeno, že od psychologa ze SPC to není bráno jako diagnoza, proto jsme byli odesláni ke klinickému psychologovi, na psychiatrii jsme vůbec nebyli, pak se v tom vyznej
@dzarunka píše:mně zas bylo řečeno, že od psychologa ze SPC to není bráno jako diagnoza, proto jsme byli odesláni ke klinickému psychologovi, na psychiatrii jsme vůbec nebyli, pak se v tom vyznej
Ono totiž záleží na tom, na co je posouzení potřeba. Ten, kdo má v úmyslu žádat o nepojistné dávky (PnP, příspěvek na dopravu atd), potřebuje klinickou diagnózu a tu může vystavit jen doktor (obecně psychiatr, neurolog). Ale když jde třeba o posouzení školní zralosti a žádat o asistenta pedagoga do školky/školy, individuální výukový plán atd, musí posouzení provést SPC. Běžně když rodiče jdou s dítětem do SPC a nesou diagnózu od lékaře, SPC stejně dělá vlastní posouzení (ostatně mají i trochu jiné testy). Ono to souvisí se zákonnou úpravou - pro školské zařízení je prostě autoritou SPC, takže doktoři si mohou říkat co chtějí, ale nemají formální autoritu pro rozhodování o způsobu výuky a škola diagnózu od lékaře v tomto smyslu vlastně nemá respektovat. A naopak - kdybyste měly posouzení od nevím kolika SPC (kde pracují většinou speciální pedagogové a psychologové), tak vám to pro účely žádosti o PnP nebude k ničemu, dokud nebudete mít diagnózu od lékaře.
Ano, je to maglajz ![]()
No, on není autista jako autista, nemyslím, že každý automaticky dostane ID, známé synovi ho diagnostikovali až kolem třicítky, a dostal částečný. Ale dostal diagnózu a dál nic.
A já u syna furt doufám, že ho dokážu začlenit do normální školy a do normálního života.
Taky je to tak, že autismus může být nakombinovaný s jinou vadou.
Pro mně je důležitější než diagnóza najít způsob, jak zlepšit komunikaci a zmírnit (omezit) hysteráky.
Mám teda štěstí, že syn má problémy jen v některých oblastech, a že tu máme tu speciální školku.
Dobre ranko maminky
Mam cerstve ctyrleteho autistu, diagnozu jsme dostali ve dvou letech, chodi do specialni skolky pro autisty a jednou za tri mesicne chodime na kontroly do socialne pedagogickeho centra. Ale duvod proc sem pisu je, ze mi nespi, proste si spi jak chce, nemuzu nastolit poradny rezim, protoze jednou jdeme spad ve dvanact odpoledne a spime do sesti vecera, druhej den zas v sedm rano tim padem nejde do skolky a takhlen furt do kola. Dostali jsme ruzne sirupy, homeopatika atd. samozrejmne nic nezabralo. Chteji nas poslat do nemocnice, ale ja bych spala v jedne mistnosti a on v druhe a kontrolovali by ho pres kamery. To se mi proste nelibi a vubec se mi tam nechce, proste jim to nechci dovolit. Budu vdecna za jakoukoliv radu, klidne i s napady jak ho v noci zabavit
Zachvilku jdeme spat, tak tu snad vecer neco bude
Dobrou noc ![]()
@Paulaaa takové Problémy nemame, ale pokud Potřebuju syna zklidnit, Pouzivam etericky levandulovy olej (na kaPesnik na toPeni, Pod Postýlku, do KouPele s kouPelovym olejem)
a Pri usPavani musim v prvni rade zklidnit sebe -jak jsem nervozni, tak to Prcek vyciti a usina huř
ale ve vasem Pripade bych se tomu vysetreni nebranila ![]()
Hledám rodiče autistů ŠKOLNÍHO věku (dcera má aspergera) k výměně zkušeností a nápadů jak to přežít ![]()
Ahoj, chci se vás zeptat, jestli máte někdo taky takový názor, jako mi teď nedávno bylo vmeteno, že autismus vzniká vyloženě nesprávným stylem života a špatnou ztravou. Vždycky se píše, že tahle porucha vzniká (nejspíše) vlivem několika faktorů, ale nikdy mě nenapadlo nad tím přemýšlet hlouběji, jaké to tedy všechny vlivy můžou být.
Já mám tedy co se týče stravy a pitného režimu v těhotenství čisté svědomí, stejně jako určitě většina mamin autistů, tak mě to dost mrzí, že se v mém okolí začaly rozšiřovat takovéto fámy.
Za názor budu ráda. Díky..
@Sarael s tím jsem se nesetkala, ale čtu takovou praci o autismu a zmiňuje se tam bezlepkova dieta - pro dítě - ne pro matku.
Uvažuju o vyzkoušení. Uškodit to myslím nemůže ![]()
@Sarael to jsem ještě neslyšela, mně bylo řečeno, že autismus může způsobit velký stres v těhotenství, dědičnost a teď se hodně všude diskutuje, že očkování ![]()