Autismus

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5.10.13 19:33

Je závislej na klíčích, zhasíná a rosvěcí pořád dokola, musí mít všechny věci na svém místě jinak je vzteklej, nesnese na sobě nic špinavého ani kapku, nehraje si jen vrtá klíčem všude kde může, nebo si hraje sám ale jen chvíli a ne s hračkama. Nesnese šahání na hlavu, mokro na ošacení, řád…No nevim uvidíme po vyšetření :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.10.13 19:35

Jo na ADHD jsme dostali prothazin po kterém je Kristianek do půl hodiny tuhej na celej den. A řekli at koupim Omegu 3 skvělí řešení no ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ksjdhk
28.10.13 15:48
  • Citovat
  • Upravit
28.10.13 20:37

Tak máme diagnosu Autismus a začíná se něco dít. V SPC na nás byli úžasný. Kristianek dostal do MŠ asistenta a snad už se odrazíme a bude lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59358
28.10.13 22:37

@juliekaterina dětský autismus, kdo vám dal diagnozu? My zítra jdeme k psycholožce tak jsem zvědavá co bude :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.13 23:45

Autistické rysy?

Prosím, kdo má s autismem či jinou vadou již nějaké zkušenosti, jestli by mi mohl říct, zda je chování skoro 2,5 letého minimálně podezřelé. Zdá se mi docela pozdě řešit to až při nástupu do školky, tak jestli byste to taky řešily dřív při takovém chování dítěte.
KLuk byl těsně před porodem nakažen infekcí od matky a hned po porodu resuscitován. Nevzniklo však žádné podezření na poškození mozku.
Motorický vývoj dle tabulek nezaostával, sám chodit začal v jednom roce. Kluk je však odjakživa velmi neopatrný, do všeho jde i teď po hlavě a když spadne, tak je velmi málo citlivý k bolesti, hned se otřepe a běží dál. Když byl menší, jakoby přehlížel obrubníky a schodky a běžel dál. Dnes je schopný naskakovat do velmi rychle točícího se kolotoče, několikrát po sobě, idkyž ho to silněji bouchne a spadne. Běhá doteď častěji než normálně chodí, jak bezdůvodně, tak protože se rád honí. To je asi jediná hra, kterou dokáže s jinými dětmi hrát. Tedy kromě posílání věcí ze skluzavky, další jeho oblíbené činnosti, to je schopný i spolupracovat a na vyzvání něco na poslání podat.
Zaostává v řeči, nemluví vůbec. Jeho dorozumívání spočívá v tom, že když něco chce nebo potřebuje, tak dovede jinou osobu k té věci a položí na ni její ruku (té osoby). Na jednoduché povely reaguje, i donese, co se po něm žádá apod. Složitějším asi moc nerozumí, ve srovnání s vrstevníky. Když mu není vyhověno nebo zejména když se neví, co chce, tak nastane ohromný vztekací záchvat, válení po zemi, strašné pištění, házení věcma kolem sebe je jedno kam a na koho. Když mu jiné dítě zasahuje do jeho hry nebo vezme hračku, neumí se nijak bránít, jen kouká a zase ten záchvat.
Ještě doteď docela často chodí doma po špičkách.
Vyhraje si docela sám, zejména s vláčky, stavění kostek na sebe, vždy je to nějaké dlouhé období. Venku třeba asi půl roku lítal od jednoho vchodu k druhému, pak zase musel prozkoumat všechny kanály apod.
Je bez plínek od roku a půl (přes den), na to je fakt šikovný, docela brzy začal hlásit a-a a tak to funguje do dneška. Na nočník ani na záchod si sám nedojde, pouze to ohlásí, nasměruje se a zbytek musí zařídit druhá osoba. Kalhoty si nestáhne a nechce si přidržet pindíka při čůrání.
Nají se lžičkou jakžtakž, ale nedojí to určitě sám. Napije se sám z kelímku. Oboje je ale docela neohrabané.
Nekreslí, ani kolečko, jen čmárá všude možně, dokud mu to není zakázáno.
Nesvleče se, ani třeba jen rukávy od mikiny, ani si nenazuje žádné boty a nenasadí aspoň trochu správně čepici, jen si ji položí na hlavu.
Není prostě celkově samostatný, jen doma se sám zabaví.
Co se týče očního kontaktu, tak s matkou udžuje dobrý, ale s cizími lidmi to je nic moc.
Umí už pěkně rychle jezdit na odrážedle, ale jelikož se nebojí, jede bez brždění z kopce a navíc neposlouchá, takže je to docela nebezpečné, když za ním člověk neběhá. Vždycky utíkal jiným směrem, ale dneska už občas poslechne, když se opravdu zařve.
Jinak je docela hodný, občas i mazlivý. Má rád svoji kamarádku. Když potkáme jiné děti, nejeví žádný zájem, ale ještě moc nebyl déle v kontaktu s jinými dětmi, tak nevím, jak by se choval. Usmívá se a směje se myslím normálně.
Jinak teď má strašný zlozvyk, že si najednou vzpomene a začne doma plivat na zem a zákazy příliš nezabírají, pokud nedojde na něco důrazného. To spíš si toho nevšímat nebo odvést pozornost.
Nenapadá mě, co by se dalo ještě tak hodnotit. Vím, že nejste doktoři, ale prostě mě jen zajímá váš názor, protože už se trochu více liší svým chováním od vrstevníků. Nejsou to jen tyto věci, prostě reaguje celkově tak nějak jinak, než se většinou očekává.
Děkuji mockrát

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.10.13 23:53

Ještě mě napadlo,
u knížek vydrží jen chvíli, ukáže třeba nějaké zvíře apod., ale spíš ho zajímá tablet, s tím umí trochu pracovat.
A ještě jedna věc, do teď pořád hodně slintá, až mu to teče na bradě, už se to hodně zlešilo, ale cca do 2 let to bylo opravdu hodně, to byl mokrý pořád.

• Citovat
  • Upravit
176
31.10.13 00:24

Jako kdybych četla o mém synovi, my máme podezření na autismus a teď v listopadu jdeme do aply na diagnózu, čekali jsme rok v pořadníku, jinak máme diagnozu od jedné psycholožky a ta dala pouze opožděný vývoj, autismus vyloučila, jsem zvědavá jak se to shodne s aplou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
31.10.13 07:49

Každý autista je trochu jiný, my vývoj probrali s dětskou, ta nám dala doporučení k psycholožce - poprvé jsme u ní byli cca v těch 2,5 letech, pak před třetím rokem a teď po třetím roce chodí syn do speciální školky. Autismus není zcela potvrzený, na to je brzo, ale v té speciální školce se pracuje na komunikaci a těch věcech ve kterých zaostává. Takže řešit to až po nástupu do standardní školky mi přijde pozdě. Co mám informace, tak je třeba s prckem začít pracovat co nejdřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
31.10.13 11:06

@Viktorek na aplu se čeká rok?? mě doktorka z psychiatrie řekla, že je tam krátká čekací doba a za diagnostiku autismu se platí až 6 tisíc… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
31.10.13 11:33
@ivodička píše:
@Viktorek na aplu se čeká rok?? mě doktorka z psychiatrie řekla, že je tam krátká čekací doba a za diagnostiku autismu se platí až 6 tisíc… :think:

my jsme na Aplu čekali rok a 4měsíce :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
31.10.13 11:37

@dzarunka tak to tedy koukám 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
31.10.13 12:23

Možná se ptám blbě - ale v čem je APLA lepší, než psycholog, co se zabývá autismem?
My jsme z druhého konce republiky, takže nad Aplou jsme neuvažovali :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
31.10.13 12:49

@ivodička opravdu je čekací doba rok a cena je 4tis. My chceme názor více odborníků. Ale diagnózou se pro nás nic nemění pořád je to naš syn pro kterého chceme to nejlepší, chci ho líp pochopit. Od aply hlavně využívám ranou péči. @analoja pokud máte psychologa nebo psychiatra který se tím zabývá není důvod se obracet na aplu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
31.10.13 12:59

Bylo to tak, že psychiatrička nám řekla, že máme určitě syndrom ADHD, ale jsou tam i autistické prvky, takže potřebuje diagnostikovat vysoce funkční autismus, ale ona to může diagnostikovat po týdenní hospitalizaci. Asi to mají v kompetenci různí odborníci, každý to má jinak…někdy stačí návštěva, jindy 3 návštěvy, jinde týden v nemocnici. některé jdou na pojišťovnu, jiné se platí(APLA). Ty, u nichž to jde na pojišťovnu, mají dlouhé čekací doby(což chápu), ale pokud není ještě dítě ve škole, kde se už tlačí na podávání léků, není kam pospíchat. A já myslela, že když se APLA platí, tak by mohli brát maminky dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí