Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
@luci.no Pise se, ze z jedna z pricin, proc maji autisticke deti problem se spankem je to, ze se jim melatonin tvori ve dne a ne v noci (nebo naopak - proste opacne od bezneho cloveka). Proto maji ve vysledku problem spat v noci, protoze to je jakobyste chtela od bezneho cloveka, aby spal ve svetle prez den. Cetla jsem to opravdu opakove, zrejme jsem i toho vsimla, protoze to je na teto holcicce hodne markantni, samozrejme ja si rikam, ze bych to nedovolila a zmenila to. Ze je matka hodne benevolentni. Ale zaroven si rikam, ze mozna to proste nejde. Trosku jste me uklidnila s tim pediatrem. Ona mi prave pribuzna rikala, jak ji nastvalo, ze ji pediatr dal dotaznik na autismus a ze ho tedy vyplnila a dopadlo to v poradku. Ale to bylo tusim ve dvou letech, kdy ani me nenapadlo, ze by mohlo byt neco v neporadku. Spis me to fakt prislo, ze mama to proste prehani s benevolenci a prehani ty jeji strachy. Jakoze holcicka se panicky rozbrecela, protoze v mistnosti byla moucha. Mama ji hned vzala do naruci, ty muj chudacku, co se ti to stalo, to je jen moucha. Me to prislo prehnane a jakoze podporuje ten strach. Moje dcera taky mela obdobi, ze se bala hmyzu, tak jsem ji rekla, ze mouchy nic nedelaj, objala a slo se dal. Trvalo to asi rok a postupne to vymizivalo do ztracena. U teto holcicky je to porad stejna panika, ale rikam si, ze s nima nejsem porad, takze tezko soudit. No jo, tak snad aspon to skolni prezkusovani je donuti se trosku zamyslet, jestli takhle bude dobre pripravena do zivota, nebo by to chtelo pomoct s tou komunikaci a strachem…Diky
Dotaznik se dava vsem detem, resp. rodicum na prohlidce v 18 mesicich. Pokud je castecne pozitivni, nekteri pediatri jej opakuji ve 2 letech. Deti maji ruzne strachy (vitr, dest, hmyz, zvuk,…) a jde o to, jak moc je to omezuje. Syn mel take obdobi, kdy byl uplne sileny z deste. Nevystrcil ze dveri ani ruku. Stacilo i jen rict, ze asi bude prset a byl z toho afekt. Chce to trpelivost, podporu a prijeti strachu ditete. Dnes syn dest miluje a v lete beha v desti jen v plavkach, skace do louzi atd. Diagnostiku holcicce ted ale tezko nekdo stejne udela, kdyz nechodi do kolektivu. Je potreba vypozorovat, jake je jeji chovani mezi vrstevniky a u nas doktorce nestacil jen pobyt na hristi. Takze jsme cekali, az bude alespon 3 mesice chodit do skolky a ucitelka pak napsala par radku k jeho chovani. Maminku bych nechala, ale zaroven byla ochotna nabidnout pomoc/radu/hlidani. Holcicku bych prijala takovou, jaka je. At je to cimkoli. Jeji strach nezvelicovat, ale zaroven nebagatelizovat. Zkusit popisovat co vidite, ptat se na nazor ditete,… (prijde mi, ze se ti tu nelibi. Co by ti pomohlo, aby ses tu citila lepe?). Je od vas hezke, ze mate zajem ![]()
Znam da se rict stovky deti s autismem, mam autisticke sedmnactilete drobatko, takze zkusenosti mam dlouhodobe a podobna porucha spanku a pretoceni dennich dob spojene s poruchou produkce melatoninu se vyskytuje vyhradne u spojeni ADHD a autistickeho spektra. Souvisi to totiz s ADHD, ne s poruchou AS. DEti s poruchou AS casteji trpi na nocni desy, proste behem spanku si musi zrelativizovat mnohem vice veci nez bezne deti.
Spis bych tipla vyssi IQ ve spojeni s vychovou/geny matky, ktera je evidentne take celkem nestandardni. Kazdy jsme nejaky.
@Anonymní píše:
Otec ditete nefiguruje. Matka je finance zabezpecena, nechci psat podrobnosti, ktere nejsou treba, hledam pouze nejake informace, spis od maminek podobnych deti, odborniku a podobne. Nechci nikoho odsuzovat. Diky za pochopeni
jak funguje, nemyslím prací, to je jasné, že asi nechodí někam „standartně“ ale myslím, že i ona už musí mít otočený režim… to jako v noci bdí s dítětem? to se pak nedivím, že ven nechodí a střihla kamarádky. Odpovídat nemusíš, bo já k tématu nic nemám, jen jsem zvědavá ženská ![]()
@kve-tinka
Dcera je stredobod vesmiru. Napred strihla ty, kteri se divne tvarili ( a mozna i ze si to jenom myslela), kdyz chodila o pulnoci s batoletem do hospody. Ona preci nebude davat sve dite nikomu na hlidani, to by bylo pro dceru traumatizujici. Potom, kdyz se holcicka zacala projevovat a nechtela byt mezi jinymi detmi, tak strihla ty, kteri treba nepochopili, ze by se s tim nemelo nic delat a uz i neco rekli. I me rikala, ze jeji dceru deti opakovane napadaj a ze se boji detskych hrist. Mam tez deti, takze vim, ze deti se proste obcas kvuli babovicce profackujou a je to normalni a neni to o tom, ze by deti byly zle. Proste testuji. Pak uz obcas i nekdo prisel s napadem jit k psychologovi a tim odpadli dalsi. Ona uz moc o kamaradech nemluvi, mam podezreni, ze zadne nema. Ono je to slozite, ja bych treba s nimi na dovolenou nejela, to muzu jen s detmi rovnou sama. Budto spi a nebo se izoluji, protoze dite nechce, boji se a podobne. Jinak na me jednou skoro kricela, kdyz jsem ji nepotvrdila, ze jejich spaci rezim je v zajmu ditete. Pritom se me sama ptala, co si o tom myslim. A nemohla zkousnout, kdyz jsem na doporuceni ucitelky sla s dcerou do ppp, aby dostala specialni plan kvuli nadani. Ze proc na to potrebuju mit papir - snazila jsem se marne vysvetlit, ze dcera se pri vyucovanj nudi a ze to delam, aby byla stastnejsi. Takze chapu, ze to s ni maji tezke a asi to po case proste vzdaji. Ono to je tim asi jak je sama, otce tez odstrihla po kratke znamosti. On teda neni zadny svatousek, ale o ni i dite ze zacatku zajem mel. Ona sama byla driv docela spolecenska, s kazdym vysla, ted chodi pulku roku ven az po setmeni, skoro 5 ti lete dite vozi v kocarku nebo nosi v nositku, koji na verejnosti za chuze a proste lide kolem ni mizi. Jsem z toho nestastna, ale delat s tim nic nemuzu. Otec o dite uz zajem nema, dite videl naposledy v porodnici, takze ten taky nic neudela. Ja aspon doufala, ze holcicce nekdo driv nebo pozdeji da diagnozu a ona bude nucena vychovu trosku upravit, aby mala jednou se nebala jit i sama do obchodu. Nedokazu si predstavit, jak by treba mala mohla jednou pracovat, pokud se ty jeji uzkosti nezlepsi. Podle me by to mely trenovat, ne to prohlubovat. Ji nic ale ted rict nemuzu, to by nevzala.
Už jednou jsem tu zakládala diskuzi o vnoučkovi, kde rodiče bojkotují jakékoli hračky-aby nerozptylovaly…..
A vzhledem k tomu, že vývoj není asi úplně ideální, tak se chci zeptat, zda už byl autismus částečně viditelný v 16 měsících….
V 8 měsících se sám postavil-nyní v 16 stále sám nechodí, špatně obchází nábytek. Nožky každá jinam. Není to o tom, že se jen boji pustit. Ale do samostatné chůze ještě hodně chybí.
Co mě nejvíc znepokojuje je mentální stránka-nemluví, ani takové ty slabiky bába, dada, táta. Vesměs mlčí. Neříká žádné smysluplné slovo. Neumí zvuky zvířat. V knížce neukáže kde je třeba pejsek. Snažila jsem se učit kde má nos, ouška, nožičky-nerozumí tomu. Nerozumí příkazu podej, zvedni. Neumí se najíst, většinu jídel bojkotuje.
Má separační úzkost, všeho se hodně boji. Málokdy se usměje, nahlas téměř nikdy-a to se snažíme. Stále utrápený výraz-to je názor i okolí.
Při některých zvucích si zakrývá uši.
Paci paci dělal občas, jen tak sám, nikdy ne na požádáni. Už to nedělá. Nemává.
V kárce sedí a houpe se zepředu, dozadu. Na čtyřech se pohupuje a teprve potom leze. I když ho máme na ruce se najednou začne kývat. Ručičky často upažené a mává s nimi jako ptáček.
Vím, že velikou roli hraje význam rodičů, kteří nevzdělávají. Dnes už pár-Max 10 hraček-má. Ale dostává je k dispozici jen chvílemi. Ale přesto si myslím, že nějakým způsobem by i přesto vývoj kupředu šel.
Když se zamyslim, tak za posledních cca 6 měsíců mě nenapadá, co by uměl navíc…. Vlastně vývoj nikam nepokračuje.
Jsem z toho hodně špatná. Na roční prohlídce lékařka nic neřešila. Rodičům přijde, ze vše OK. Chtějí aby malý žil ve skromnosti, aby se nepřestimuloval a chtějí vývoj nechat volně plynout. Ne učit dítě-to jim přijde násilný.
Proto se chci zeptat-už takto brzy se projevil u vašich děti autismus? Vývojová dysfazie?
Ahoj, myslim si, ze pocet hracek na vyvoj tak velky vliv nema, moje deti si zasadne hraly s predmety denni potreby. Ukazovani si osvojily pozdeji, mluvit par slov mluvily. U vnoucka bych rekla opozdeni s hrubou motoriku a lekare (rehabilitaci) bych navstivila, minimalne na vysetreni urovne.
Stejne jako porozumeni vypada oslabene, to muze (nemusi) souviset s tou hrubou motorikou.
V 18.mesicich pediatri provadi povinnou prohlidku a take test na poruchy typu PAS, snad bude pediatr peclivejsi. Bohuzel, pokud to rodice neresi, vy s tim tolik nezmuzete.
U mych deti se PAS projevil regresem v 18.mesici, ale nektere znamky byly poznat uz drive (neukazovani, nesdileni pozornosti, nerespektovani pokynu), ale u vaseho vnuka to muze byt klidne i dysfazie ad. Netroufam si na dalku tvrdit, ze to je to ci ono, ale urcite bych to v 18m resila.
@Anonymní píše:
Už jednou jsem tu zakládala diskuzi o vnoučkovi, kde rodiče bojkotují jakékoli hračky-aby nerozptylovaly…..
A vzhledem k tomu, že vývoj není asi úplně ideální, tak se chci zeptat, zda už byl autismus částečně viditelný v 16 měsících….
V 8 měsících se sám postavil-nyní v 16 stále sám nechodí, špatně obchází nábytek. Nožky každá jinam. Není to o tom, že se jen boji pustit. Ale do samostatné chůze ještě hodně chybí.
Co mě nejvíc znepokojuje je mentální stránka-nemluví, ani takové ty slabiky bába, dada, táta. Vesměs mlčí. Neříká žádné smysluplné slovo. Neumí zvuky zvířat. V knížce neukáže kde je třeba pejsek. Snažila jsem se učit kde má nos, ouška, nožičky-nerozumí tomu. Nerozumí příkazu podej, zvedni. Neumí se najíst, většinu jídel bojkotuje.
Má separační úzkost, všeho se hodně boji. Málokdy se usměje, nahlas téměř nikdy-a to se snažíme. Stále utrápený výraz-to je názor i okolí.
V kárce sedí a houpe se zepředu, dozadu. Na čtyřech se pohupuje a teprve potom leze. I když ho máme na ruce se najednou začne kývat. Ručičky často upažené a mává s nimi jako ptáček.
Vím, že velikou roli hraje význam rodičů, kteří nevzdělávají. Dnes už pár-Max 10 hraček-má. Ale dostává je k dispozici jen chvílemi. Ale přesto si myslím, že nějakým způsobem by i přesto vývoj kupředu šel.
Když se zamyslim, tak za posledních cca 6 měsíců mě nenapadá, co by uměl navíc…. Vlastně vývoj nikam nepokračuje.
Jsem z toho hodně špatná. Na roční prohlídce lékařka nic neřešila. Rodičům přijde, ze vše OK. Chtějí aby malý žil ve skromnosti, aby se nepřestimuloval a chtějí vývoj nechat volně plynout. Ne učit dítě-to jim přijde násilný.
Proto se chci zeptat-už takto brzy se projevil u vašich děti autismus? Vývojová dysfazie?
Ahoj, ja myslim, ze malo hracek nevadi. Driv take deti nemely moc hracek. Vzali klacek a hned byla hracka. Deti si hraji se vsim. Je tam nekolik varovnych znaku. To mavani rukama a houpani je takove typicke. Ale samo o sobe nic neznamena. Tady je tech veci vic. Uvidi se v 18 mesicich u dotazniku. Nejspis dopadne spatne a pak to rodice treba posune v mysleni. Zacnou to resit. Mozna je i doktorka posle treba na rehabilitaci, jestli nezacne do te doby chodit. Do 18 mesicu by dite melo chodit, ukazovat, aktivne komunikovat(muze byt bez slov), rozumnet jednoduchym pokynum, hrat si na neco, sdilet pozornost, podivat se, kam ukazujes, rikat par slov, reagovat na sve jmeno. Ten dotaznik v 18 mesicich je na netu.
Absence hracek urcite neni duvod k tomu, aby se dite jevilo opozdene. Roli by mohlo hrat, pokud na nej nemluvi, neukazuji mu okolni svet. Chozeni je v norme do 18m, jak uz psal nekdo vyse. Pockala bych na 18m kontrolu. Mate moznost travit cas s vnukem sama?
@Anonymní píše:¨
K těm konkrétním věcem. Nedostatek hraček je podle mého o dost lepší varianta než jejich nadbytek. Syn si s hračkami nehrál, v roce a půl určitě ne. Hrál si s věcmi z domácnosti. Než nějaké auto ho rozhodně bavil víc vysavač
Nemá rád pohádky, říkanky, písničky dětské, to trpí. Zvířátka nedělal nikdy. Jen kočku. Paci paci na vyžádání uměl, zamával. Žádný velký smíšek to nebýval. Teď se směje často a už určitým vtipným momentům (tak dětsky samozřejmě, když něco spadne na zem atd.).
Mluvení - strašák rodičů a prarodičů. V 18 m vím, že jsem říkala doktorce, že umí JEDNO vědomé slovo. Mluvit v tříslovných větách typu „mama dát jídlo“ začal ve 3 letech. Po půl roce mluví mnohem víc, ale špatně. Patlá a skladba je taková kostrbatá. Chodíme na logo a logopedka se přiklání k tomu, že tam je lehčí dysfázie. Při těžkých formách ty děti nemluví třeba vůbec ani ve 4 letech.
Když si to shrneš u vašeho vnoučka, varovné znaky tam mohou být, ale toto je tak variabilní a děti se kolikrát posouvají skokově, že nic z toho, co popisuješ nemusí ukazovat na autismus. Když srovnám syna se stejně starou kamarádkou, vypadal vždy jako mimoň. Ale zas ona byla horší motoricky a je to taková typická holčička, opatrná na cokoliv. On je šikovný na techniku a na ruce, to je až nebezpečný, nic nemůžeme dostatečně zamknout, zavřít, zhasnout. Ale v komunikaci je ve srovnání s vrstevníky pozadu. Co tím chci říct, v 16 měsících je brzy na velké soudy a strachy. Ani to, že teprve obchází nábytek nemusí nic znamenat. Širší norma je do roka a půl.
Rodiče mají pravdu v jedné věci. Dítě se učí nápodobou, nemusí ho nic extra vyučovat, takové to hustění za každou cenu, protože dítě má v určitém věku dělat to a to - není to nutné a většinou to nepomáhá. Dítě se vyvíjí v podstatě tak rychle, jak zraje jeho nervová soustava. Prostředí má být podnětné, mluvit, ukazovat, popisovat. Nemusí ho vyučovat nějak cíleně.
Na druhou stranu, pokud vůbec nemluví, že neslabikuje, měli by to řešit, už třeba kvůli sluchu. Ono je těžké najít nějakou rovnováhu. Mít vše na salámu, když se evidentně něco děje, je špatně. Ale propadat panice při každé odchylce je také špatně.
My jsme oběhli kolečko foniatr - neurolog - psycholog (ale až ve 2,5 letech), syn slabikoval „tabulkově“ takže jako kojenec (to ale nejsou slova), v těch 2 letech měl pár slov typu baba, dede, mama, tata. Jinak ale ta zmíněná kamarádka ve 2 letech mluvila krásně, řekla celou celkem složitou větu o šesti slovech, přičemž tam byla slova jako maminko, opička apod., na to nikdy nezapomenu
Bylo to v ZOO a syn natáhl ruku z kočáru a „řekl“: éééééééééééáááááááééé. Takže asi tak… jsou o dva dny od sebe.
Hračky neřeš, děcka si s radostí budou hrát i s pokličkou, hrnkem, toaletakem… v tomto věku je nejdůležitější ten rodič. Na dítě se musí mluvit, ukazovat, popisovat… musí se učit, běžným životem, ale musí. Jak se mu rodiče venuji? Pokud krom absence hraček úplně normálně, tak bych počkala na dotazník v 18 měsících a pak dále řešila dle něj. Na chození má čas, na mluvení taky, i když slabikovat by dávno měl.. ona ale spousta z toho, co píšeš nemusí. nutne být jen PAS. Třeba taková VD se v tomto věku chová v podstatě stejně. A pozná se to prostě až časem, podle vývoje dítěte. Ale pokud se mu rodiče nevěnuji a nechavaji ho „ať se nějak sám vyviji“, tak bych zvážila možnost, že to není žádná diagnóza, ale zanedbání. Mela jsem v práci takový případ. Mnohem horší teda, ale na stejném principu. Rodiče kluka krutě zanedbavali, ten v 6 letech mentálně na úrovni 18mesicniho. Klinicky vypadal na MR, ADHD, PAS… ale nic z toho pravdepodobne nemá, je „jen“ zanedbany. Je ve speciální školce a dela pokroky. To je teda mnohem závažnější případ, ale i tak bych se nad přístupem rodičů minimálně zamyslela. Teď je ještě čas případně všechno napravit.
Ahoj, nas syn byl do x mesicu stejny, v 9 mesicich byl sam na tyden u prarodicu a v poho, takze apis bud rada:)
Dobrý den. Myslíte si, že by to mohl být autismus? Syn 3 roky a 4 měsíce nemluví, aktivně používá cca 20 slov včetně citoslovcí, je vzteklý a největší problém je, že se bojí zvuků (vysavač, mixér, vrtačka, tekoucí voda u sousedů v paneláku,…). Udržuje ale oční kontakt, rozumí, napodobuje, je mazlivý, ukazuje, snaží se domluvit gesty, oblékne se kromě bundy sám, je bez plen i na noc.Od září chodí do školky, tam se prý nechce zapojovat do společných aktivit, nekreslí, neudrží pozornost, nehraje si s dětmi). Teď v týdnu byli se školkou na muzikálu a syn si prý odmítl sednout s dětmi do řady, tak stál s paní učitelkou stranou a vydržel u jedné písničky a pak si zacpal uši a začal řvát. Syn je osobnost už od narození ![]()
@luci.no Pise se, ze z jedna z pricin, proc maji autisticke deti problem se spankem je to, ze se jim melatonin tvori ve dne a ne v noci (nebo naopak - proste opacne od bezneho cloveka). Proto maji ve vysledku problem spat v noci, protoze to je jakobyste chtela od bezneho cloveka, aby spal ve svetle prez den. Cetla jsem to opravdu opakove, zrejme jsem i toho vsimla, protoze to je na teto holcicce hodne markantni, samozrejme ja si rikam, ze bych to nedovolila a zmenila to. Ze je matka hodne benevolentni. Ale zaroven si rikam, ze mozna to proste nejde. Trosku jste me uklidnila s tim pediatrem. Ona mi prave pribuzna rikala, jak ji nastvalo, ze ji pediatr dal dotaznik na autismus a ze ho tedy vyplnila a dopadlo to v poradku. Ale to bylo tusim ve dvou letech, kdy ani me nenapadlo, ze by mohlo byt neco v neporadku. Spis me to fakt prislo, ze mama to proste prehani s benevolenci a prehani ty jeji strachy. Jakoze holcicka se panicky rozbrecela, protoze v mistnosti byla moucha. Mama ji hned vzala do naruci, ty muj chudacku, co se ti to stalo, to je jen moucha. Me to prislo prehnane a jakoze podporuje ten strach. Moje dcera taky mela obdobi, ze se bala hmyzu, tak jsem ji rekla, ze mouchy nic nedelaj, objala a slo se dal. Trvalo to asi rok a postupne to vymizivalo do ztracena. U teto holcicky je to porad stejna panika, ale rikam si, ze s nima nejsem porad, takze tezko soudit. No jo, tak snad aspon to skolni prezkusovani je donuti se trosku zamyslet, jestli takhle bude dobre pripravena do zivota, nebo by to chtelo pomoct s tou komunikaci a strachem…Diky