Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám doma autíka ze kterýho se vyklubal aspík, a zrovna „kuk“ ho bavilo ![]()
podle toho, co tu padlo mi připadá, že je to kombinace opožděnýho vývoje s obrovskou laxností sestry
i tou televizí může dítko motivovat k pohybu jen tím, že ji před ni nepoloží do lehátka, ale na bříško,
a k pohybu třeba tím, že tablet položí někam, kam je třeba dojít, dolézt…
Dobrý den, předem se omlouvám, že narušuji Vaši diskuzi, která je pro mě moc přínosná. Jmenuji se Michaela Zlotá a studuji 5. ročník psychologie v Brně a pracuju s dětmi s autismem a jinými poruchami autistického spektra již od 1. ročníku. Dělám pro ně sportovní kroužky a také osobní asistenci. Vaše děti jsou pro mě velkou inspirací v životě, raduji se spolu s nimi z maličkostí, raduji se z jejich úspěchů, ačkoliv se pro někoho mohou zdát malé, pro mě jsou to ty největší. V budoucnu bych se chtěla věnovat právě práci s Vašimi dětmi. Moc bych Vás chtěla poprosit o vyplnění dotazníku, který najdete zde: http://goo.gl/…s/lSs1RvLNHn. Moc Vám děkuji za Váš čas. Zlotá Michaela
@Verunna11 píše:
Ahoj holky, tak učitelka ve školce měla taky u mého 4 letého syna podezření na autismus a vyklubala se z toho receptivní vývojová dysfázie. Přečetla jsem si o tom spoustu věcí a dost mě to vyděsilo a brečela jsem jako želva. Od tý doby radši nic nečtu a dělám se synem to, co s ním dělají u psycholožky a u logopedky. Internet je dobrej v tom, že si na něm všechno najde, ale strašně ho na druhou stranu vyděsí.
Na druhou stranu se dozví věci, které by se mohly zanedbat, jako u nás, spoléhala jsem se na logopedy, psychology, psychiatry, a nebyli dva roky schopni poznat, že mu dali jinou diagnózu, než skutečně má.
Neni to jen o separační uzkosti, což urcite víte… my máme podezreni na pas od roka a je nám 21,5 a máme ho stále.. kdyztak napište
Ahoj maminky, nevíte, jestli na emimi není nějaká uzavřená skupinka maminek autistických dětí? Díky
@Qwentin píše:
Na druhou stranu se dozví věci, které by se mohly zanedbat, jako u nás, spoléhala jsem se na logopedy, psychology, psychiatry, a nebyli dva roky schopni poznat, že mu dali jinou diagnózu, než skutečně má.
Dali synovi jinou diagnózu? Kolik je kloučkovi let? Můžete mi prosím napsat soukromou zprávu, řeším něco podobného, děkuji.
@dagmarkaa píše:
Dali synovi jinou diagnózu? Kolik je kloučkovi let? Můžete mi prosím napsat soukromou zprávu, řeším něco podobného, děkuji.
Dagmarko, napíšu, později odpoledne SZ.Mějte pěkný den
.
@Qwentin píše:
Dagmarko, napíšu, později odpoledne SZ.Mějte pěkný den.
Děkuji ![]()
Dobrý den,
Mohla bych poprosit o názor na naši dcerku? Je ji 17 mesicu a máme o ni trochu strach (teda nejvíc já), ostatní nic neřeší. Nejdřív napíšu dovednosti: mluví pár slov: mama, tata, baba (tím nás i cíleně oslovuje), brmbrm (auto, pračka atd:)), pak ma pár skonolených slov ale víme co tím myslí. Ze zvuku zvířatek umí hou, bu, koníka, nějaké zvířatka předvede rukama. Ukazuje na to co chce podat, na některé věci co ho zaujmou. Někdy zavolá třeba máma a ukáže na něco a chce to pojmenovat. Nosí mi knížky na prohlížení. Ukazuje v nich a i dokáže ukázat na hodne věci co ji poprosím. Rozumí některé pokyny (přinese, odnese atd.) z toho co mě trápi nejvíc je slabý oční kontakt (sekunda a pak se otoči) z dálky je lepší, nezájem o hračky (celý den lozí za mnou a vyžaduje aby dělala to co ja. Takže nakonec ji zajíma více smeták a vysavač než hračky. S těma si hraje jen se mnou. Nevydrží u ničeho. Jen neco vezme a odhodí. Není věc se kterou by si hrála déle jak minutu. Jedine u čeho vydrží je kniha ale zase opet s námi. A poslední věc je ta že jde spíše o vážne batole. Nikdy nebyla smíšek. Myslíte že ji mám řešit? Díky
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Mohla bych poprosit o názor na naši dcerku? Je ji 17 mesicu a máme o ni trochu strach (teda nejvíc já), ostatní nic neřeší. Nejdřív napíšu dovednosti: mluví pár slov: mama, tata, baba (tím nás i cíleně oslovuje), brmbrm (auto, pračka atd:)), pak ma pár skonolených slov ale víme co tím myslí. Ze zvuku zvířatek umí hou, bu, koníka, nějaké zvířatka předvede rukama. Ukazuje na to co chce podat, na některé věci co ho zaujmou. Někdy zavolá třeba máma a ukáže na něco a chce to pojmenovat. Nosí mi knížky na prohlížení. Ukazuje v nich a i dokáže ukázat na hodne věci co ji poprosím. Rozumí některé pokyny (přinese, odnese atd.) z toho co mě trápi nejvíc je slabý oční kontakt (sekunda a pak se otoči) z dálky je lepší, nezájem o hračky (celý den lozí za mnou a vyžaduje aby dělala to co ja. Takže nakonec ji zajíma více smeták a vysavač než hračky. S těma si hraje jen se mnou. Nevydrží u ničeho. Jen neco vezme a odhodí. Není věc se kterou by si hrála déle jak minutu. Jedine u čeho vydrží je kniha ale zase opet s námi. A poslední věc je ta že jde spíše o vážne batole. Nikdy nebyla smíšek. Myslíte že ji mám řešit? Díky
Popisujes uplne normalni dite.
Autici se naopak casto umi na batole neprirozene soustredit a treba hodinu rovnaji kostky podle velikosti.
Je to dle mě naprosto normální dítě. Můj syn v tom věku nedelal asi nic z toho, co tu píšeš. Teď o 3 měsíce později už vetsinu ano, ale třeba knížky ho pořád nezajímají, pojmenovaná věci po mně taky nechce, cíleně oslovuje jen mě, zvuky zvířat neumí, teda asi 3 ano, ale neprosadí je ke správnému zvířeti. Moc nevím, co bys po holčičce chtěla, je hrozně šikovná. Co já bych za to dala. Nejlepší hračky jsou ty cizí, takže mámina (vysavač, smeták,…), kamaradova…
Jedině, co by mohlo být k řešení, je ten oční kontakt, ale dle naší doktorky se počítá i velmi krátký. Ale viděla bych to spíš tak, že ti chce něco ukázat, tak koukne na tebe a potom hned na tu věc. V tomto věku nevydrží poslouchat tvůj monolog a koukat u toho na tebe. Co třeba ty rikanky ukazovací, když s ní děláš, dívá se na tebe? Samozřejmě nejsem doktor, můžeš to pro klid s ním konzultovat,se dle popisu bych se fakt nebala.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Mohu ti jako matka dítěte s PAS říci, že bych dala nevím co, kdybych v tomto věku (dcerky, kterou popisuješ) dokázala zaujmout činností, kterou dělám a dcera by ji chtěla opakovat. Takové to sdílení, schopnost nápodoby a porozumění, je u nás i dnes na minimální úrovni - dcerka má 10 a zatím jsme ji akorát naučili odnášet prázdné kousky nádobí na dřezovou desku.
Takže, dle mne, máš doma naprosto ukázkovou princeznu, bez problému typu PAS. To že ji popisuješ jako ážné batole, může být její povahový rys, ale přeci ani my dospělí nejsme všichni kopy legrace, i mezi námi jsou vážní jedinci.
Každopádně, jste před vyšetřením u pediatra, kde budete vyplňovat dotazník ohledně PAS - screening, tak uvidíš sama, že to bude v pořádku. ![]()
Děkuji za odpovědi a uklidnění. Je mi jasné, že na tom opravdu není nejhůř. Ale když ji něco vykládam tak bych ocenila kdyby se na mě dívala…
Mě to připadá jako ukázkové batole. Malý byl taky vážný a málokdy se usmál a teď skoro 4 si zpívá kudy chodí a u pohádek, nebo když děláme blbosti se může potrhat smíchy.
Snad máte pravdu. A vyhraly si vaše děti samy? Naše absolutně. Dokud si s ní nehraji ja tak jen chodi různě po bytě.