Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@chaela píše:
Je to dle mě naprosto normální dítě. Můj syn v tom věku nedelal asi nic z toho, co tu píšeš. Teď o 3 měsíce později už vetsinu ano, ale třeba knížky ho pořád nezajímají, pojmenovaná věci po mně taky nechce, cíleně oslovuje jen mě, zvuky zvířat neumí, teda asi 3 ano, ale neprosadí je ke správnému zvířeti. Moc nevím, co bys po holčičce chtěla, je hrozně šikovná. Co já bych za to dala. Nejlepší hračky jsou ty cizí, takže mámina (vysavač, smeták,…), kamaradova…
Jedině, co by mohlo být k řešení, je ten oční kontakt, ale dle naší doktorky se počítá i velmi krátký. Ale viděla bych to spíš tak, že ti chce něco ukázat, tak koukne na tebe a potom hned na tu věc. V tomto věku nevydrží poslouchat tvůj monolog a koukat u toho na tebe. Co třeba ty rikanky ukazovací, když s ní děláš, dívá se na tebe? Samozřejmě nejsem doktor, můžeš to pro klid s ním konzultovat,se dle popisu bych se fakt nebala.
Popravdě říkanky ho moc nezajímaji a když mu zpívam koukne a otočí se. A vy řešíte s malým nějaký problém? Teda pokud Ti nevadí o tom psát.
@Anonymní píše:
Popravdě říkanky ho moc nezajímaji a když mu zpívam koukne a otočí se. A vy řešíte s malým nějaký problém? Teda pokud Ti nevadí o tom psát.
Já vlastně ani nevím, jestli něco řešíme:) posledního půl roku jsme dost řešili to, že nerozumí, nemluvi, nereaguje, neukazuje,… byl uplnej mimoň
ale úderem 18 měsíců se začal zlepšovat raketovým tempem. Teď má skoro 21 měsíců a rozumí asi úměrně věku, mluvit začíná (má asi 5 slov, která cíleně pouziva), reaguje na jmeno i pokyny (samozřejmě neposlouchá jako každé jiné dítě, ale už vím, nebo si aspoň myslím, že ví, co po něm chci) a ukazovat taky začal, teď nedávno i prstem. Takže věřím, že vše dítě je, vlastně až na mluvení už dohnal. Plinky teda asi ještě dlouho bude mít, ale to je v pořádku, to se taky může změnit ze dne na den. Takže když to shrnu, náš absolutní mimoň, o kterém už i doktorka tvrdila, že nejspíš nebude v pořádku, se nakonec začal vyvíjet velmi pěkně a rychle a zdárně dohání své vrstevníky.
@chaela píše:
Já vlastně ani nevím, jestli něco řešíme:) posledního půl roku jsme dost řešili to, že nerozumí, nemluvi, nereaguje, neukazuje,… byl uplnej mimoňale úderem 18 měsíců se začal zlepšovat raketovým tempem. Teď má skoro 21 měsíců a rozumí asi úměrně věku, mluvit začíná (má asi 5 slov, která cíleně pouziva), reaguje na jmeno i pokyny (samozřejmě neposlouchá jako každé jiné dítě, ale už vím, nebo si aspoň myslím, že ví, co po něm chci) a ukazovat taky začal, teď nedávno i prstem. Takže věřím, že vše dítě je, vlastně až na mluvení už dohnal. Plinky teda asi ještě dlouho bude mít, ale to je v pořádku, to se taky může změnit ze dne na den. Takže když to shrnu, náš absolutní mimoň, o kterém už i doktorka tvrdila, že nejspíš nebude v pořádku, se nakonec začal vyvíjet velmi pěkně a rychle a zdárně dohání své vrstevníky.
Tak to je šikulka:) to bude určite v pořádku. Jen asi potřeboval aby mu to v hlavičce docvaklo:)
Strasne moc obdivuji autisticke deti i dospele autisty, kolik trpelivosti musi mit kazdy den oni s nami neautisty. Jestli mate autisticke dite, doprejte mu cas, podporu a lasku, snazte se porozumet jeho projevum a hrani. Neopravujte ho jako rozbitou vec. Respekt je jedina spravna cesta. .
@Violka18 píše:
Strasne moc obdivuji autisticke deti i dospele autisty, kolik trpelivosti musi mit kazdy den oni s nami neautisty. Jestli mate autisticke dite, doprejte mu cas, podporu a lasku, snazte se porozumet jeho projevum a hrani. Neopravujte ho jako rozbitou vec. Respekt je jedina spravna cesta. .
Záchranou a požehnáním se pro nás stala neobyčejná bylinka, kterou mimochodem doporučoval již zakladatel tradiční čínské medicíny. Bohužel ale byla mocnými dlouho zakazovaná. A člověk neměl jinou možnost než užívat chemii a čekat a doufat…
Naštěstí je dnes tlak lidu tak silný, že mohou probíhat aspoň vědecké výzkumy a začíná se povolovat nemocným na předpis. Také cbd oleje se dnes již dají běžně koupit.. díky bohu za tu možnost.
Hlavní je ale samozřejmě přístup k výchově, neustálé porozumění a láska..
Nový výzkum:****
edit adminem - odkaz
Moje blizska pribuzna, svobodna matka ma holcicku 4,5 roku, ktera je zvlastni. Ja sama se v tom trosku motam, rada bych holcicce nejak pomohla, protoze jeji mama veskere informace o nejake odlisnosti, a co by s tim slo delat uplne odmita a prestava s temi, kteri ji kdy poradili (i treba na jeji vyzadani) natrvalo komunikovat. Ve vysledku ji tedy nikdo radsi nic nerika a vsichni vyckavame a nevim, co s tim. Hledam zde radu, nazor, zdali nejde o lehci autismus, nebo je to proste placha holcicka. Holcicka je pomerne inteligentni, asi od 3 let umi celou abecedu napsat i rict - ucila se sama, asi od 1,5 si vyhraje cele dny sama, nehraje si teda s panenkami, ale ruzne stavi, ma rada logicke hry, ale i maluje a tak nejak si zije po byte ve vlastnim svete. Maminku objima, zacala mluvit standardne, ale dodnes mluvi jakoby bez intonace. Na konci vety jakoby zveda hlas do otazky. Do skolky nechodi, maminka to nepovazuje za spravne, davat male deti do skolky a dokonce planuje ji vzdelavat doma - financne zajistene jsou ( odtud plyne moje obava, ze pokud by potrebovala nejakou pomoc, aby v budoucnu mohla zit samostatne, tak se mozna diagnostiky vubec nedocka). Holcicka nema zadne kamarady, postupne prerusila moje pribuzna vztah se vsemi blizsimi lidmi, udrzuje takove ty vztahy sejit se jedno za pul roku. Duvodem preruseni styku bylo udajne, ze deti kamaradu byly zle, jeji dceru nejak napadaly, ona se jich bala, nemela je rada a podobne. Z doslechu vim, ze se prestala kamaradit i proto, ze nekdo zkousel radit dojit k psychologovi s dcerou. Proto jsem opatrnejsi.
Hlavni zvlastnosti:
Holcicka asi od dvou let chodi spat rano ve 3-4 hodiny, nekdy az nad ranem a vstava vecer v 5 ci pozdeji, matka to akceptuje…
Boji se jinych lidi, s jinym ditetem si pohraje tak jednou za pul roku pri nejake zvlastni konstelaci pohody, klidu, sama tomu nerozumim, proc to vyjmecne jde. Vetsinou je to nekdo neznamy na hristi.
Boji se zvirat a malych lezoucich batolat
Odmita chodit ven, je to vzdy s velkym premlouvanim, obvykle jdou ven tak jednou za 3 dny - matka ji v tom vychazi vstrict.
Na ostatni krome sve matky nemluvi. Maximalne rekne ahoj, podiva se, usmeje se a jde si po svem.
Pri navsteve casto cca po hodine rekne, at uz jdou domu.
Je dodnes kojena a velmi malo ji - napriklad par lzic polevky a susenku za den, plen se zbavila ve trech letech, ale mam dojem, ze to je proste benevolence jeji matky, ze to nesouvisi.
Hodne se boji a je uzkostna - napriklad hmyz, svetlo, lide, hracky, ktere nezna, uzkost jakoby paniku resi utekem k mamince a kojenim.
Na prvni dojem pusobi jako extremne placha holcicka, nic vic.
Po spickach nikdy nechodila, rady s predmetu nestavi, ocni kontakt dokaze, i kdyz nevyhledava.
Sama mam dve deti, ktere jsou starsi, tak trosku porovnavam, nic nerikam a cela situace me zuskotnuje samotnou a potrebuju si asi ujasnit, o co jde. Myslite, ze by mohlo jit o autismus? A bude to resit aspon pediatr, ma sanci si toho vsimnout? Nebo treba az bude nastupovat k povinne dochazce (v jejich pripade teda prezkouseni) - ja si vubec nedokazu predstavit, ze by holcicka dokazala s cizimi lidmi komunikovat o ucivu. Zasahuje stat nejak v pripade, ze matka diagnostiku odmita, nechce se pokouset dite vubec zaclenit do spolecnosti…
Predem moc dekuji za jakoukoliv radu, nazor..
Stát zasahuje v případě, že je dítě týrané, na pošahané rodiče je krátký.
Muze to byt povaha a vliv matky, muze byt nadana, mit aspergeruv syndrom,… moznosti je spousta.
@luci.no píše:
Muze to byt povaha a vliv matky, muze byt nadana, mit aspergeruv syndrom,… moznosti je spousta.
A mate s autismem zkusenost? Me na tu moznost upozornila kamaradka a nacetla jsem si vse, co se dalo na internetu - hlavne me zaujalo to denni spani, ze pry maji autisti casto prirozene obraceny rezim…
@Anonymní píše:
A mate s autismem zkusenost? Me na tu moznost upozornila kamaradka a nacetla jsem si vse, co se dalo na internetu - hlavne me zaujalo to denni spani, ze pry maji autisti casto prirozene obraceny rezim…
Mam nadaneho aspergera. Od malicka chodil spat pozdeji a i ted v necelych 6 potrebuje hodne spanku (vic, nez jeho o 3 roky mladsi sourozenec). Po diagnostice jsem studovala kde co, ale o prehozenem rezimu si nepamatuji ani zminku. Muzu pozadat o odkaz?
Jak probůh matka funguje, když má dítě standartně obrácený režim??? a co otec dítěte?
@luci.no Ano, napriklad tady. Ale zminuje se to skoro vsude. Ne vsude se vysvetluje pricina.
@kve-tinka píše:
Jak probůh matka funguje, když má dítě standartně obrácený režim??? a co otec dítěte?
Otec ditete nefiguruje. Matka je finance zabezpecena, nechci psat podrobnosti, ktere nejsou treba, hledam pouze nejake informace, spis od maminek podobnych deti, odborniku a podobne. Nechci nikoho odsuzovat. Diky za pochopeni
@Anonymní píše:
@luci.no Ano, napriklad tady. Ale zminuje se to skoro vsude. Ne vsude se vysvetluje pricina.https://zrzi.cz/…nek-detem-s/
Poruchu spanku autisticke deti (a nejen deti) maji, ale prehozeny rytmus. Asi ctu moc povrchne
(deti tu do me huci).
Jinak podle me pro vetsinu rodicu je tezke prijmout diagnozu sveho ditete. Nejdriv to popiraji. Treba tato matka take neco tusi, ale boji se prijit na to, co jeji dceri opravdu je. Boji se, ze ji okoli zavre dvere, budou na ni koukat srkz prsty, diteti diagnoza zkazi zivot atd. Mozna i to je duvod, proc ji nechce davat do kolektivu. Pokud by byla ale extremne mimo prumer, urcite by si neceho vsiml pediatr.