Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Markéta80 - třeba to tak je, někdo si prostě nechce přiznat, že jeho dítě je jiné a já osobně bych s tím měla asi taky problém, no nejsme zas tak super kamarádky, ale mohla bych se jí třeba zeptat " ty, říkejme jí třeba Míšo, a nemůže to, že malá nechce mluvit nějak souviset třeba s nějakou dysfunkcí no např. autismus nebo i jiné, něco jsem o tom četla" třeba by mi to vysvětlila jak to s malou má, no uvidíme třeba na to příjde řeč až se uvidíme a hlavně já budu mít tu odvahu se na to nějak šetrně zeptat
@jannaa a víš co absolvovali? Asi to řešit nechce s ostatníma, možná už diagnozu mají jen to nechce říkat nahlas, nechala bych to na ní a až bude chtít tak sama začne
Já taky na potkání neříkam všem že je Tomík jinde, navíc zatím nevíme vůbec nic ale ty rozdíly tam jsou už mezi ani ne roční dcerou a Tomíkem a to mu byli v únoru 3
zase pokud chodí k odborníkům a udělali komplet vyšetření
bych to asi neřešila
a uvidíš příště, samozřejmně čím bude větší tím ty rozdíly budou větší ![]()
@jannaa je to těžký
, nechala bych to na ní nebo se k tomu dostanete oklikou, např kdy malá půjde do školky? nebo jestli sehnali logopedku atd ![]()
@Markéta80 - díky za rady, já to chápu, že je to pro ní dost těžké snad mi to poví sama, když na to příjde řeč ![]()
@jannaa
nebo prostě věří že malá vše dožene
nebo fakt jim řekli že je opožděná a autismus a nic podobného tam neni a nebo už diagnozu mají a jen to nechce říkat a vysvětlovat ![]()
Ahoj všem, byli jsme u lékařky, ta má podezření na ADHD
V pondělí jdeme na vyšetření sluchu a jestli dopadne dobře, jedeme na nějakou soukromou kliniku do Brna. Nevíte co všechno nás čeká? ![]()
@Lastkecka Kam na soukromou kliniku? Kolik let je děcku? Syn má ADHD podezření, nejdřív jsem s ním byla v pedagogicko-psychologickém centru, když mu byli 4 roky. teď jsme objednaní na psychiatrickou kliniku v Plzni…
@ivodička píše:
@Lastkecka Kam na soukromou kliniku? Kolik let je děcku? Syn má ADHD podezření, nejdřív jsem s ním byla v pedagogicko-psychologickém centru, když mu byli 4 roky. teď jsme objednaní na psychiatrickou kliniku v Plzni…
http://www.moje-klinika.cz/ tady na tu. Synovi jsou dva roky a měsíc, skoro vůbec nemluví, příjde mi, že mi nerozumí, pak zase že rozumí, pořád je to jak na hopačce, je opravdu hyperaktivní, psala jsem tu o něm příspěvek je to tak 2 stránky zpátky.
@Lastkecka Tak jsem to už četla. Můj syn byl to samé, ale všichni říkali, že mám počkat minimálně do 3 let. Nemluvil, neukazoval, nezajímal se, mohla jsem ho klidně strčit cizímu člověku a bylo mu to jedno. Hroooozně hyperaktivní. Po 3 letech začali tyto příznaky mírně slábnout. Právě také čekám na to vyšetření na PAS, ale pokud to můj syn má, tak prý jen ve slabé formě. V srpnu mu bude 5 let. Ale řekla bych, že čím je dítě starší, tím je to lepší. Také píšeš, že si synek staví „komíny“, to je dobré znamení…ten můj je nestavil ani ve 3 letech. Stavěl hračky(a stále staví) kolem sebe do řady a tvrdí, že se schovává „do domečku“ ![]()
@ivodička píše:
@Lastkecka Tak jsem to už četla. Můj syn byl to samé, ale všichni říkali, že mám počkat minimálně do 3 let. Nemluvil, neukazoval, nezajímal se, mohla jsem ho klidně strčit cizímu člověku a bylo mu to jedno. Hroooozně hyperaktivní. Po 3 letech začali tyto příznaky mírně slábnout. Právě také čekám na to vyšetření na PAS, ale pokud to můj syn má, tak prý jen ve slabé formě. V srpnu mu bude 5 let. Ale řekla bych, že čím je dítě starší, tím je to lepší. Také píšeš, že si synek staví „komíny“, to je dobré znamení…ten můj je nestavil ani ve 3 letech. Stavěl hračky(a stále staví) kolem sebe do řady a tvrdí, že se schovává „do domečku“
Jejda díky za tvojí zkušenost, přesně tohle jsem chtěla vědět. Já věděla, že to není typické dítě a pořád mě někdo uklidnoval, už jsem to nevydržela a za tou doktorkou prostě šla, tak uvidíme co z toho vyleze, každopádně pořád si tak říkám, lepší ADHD než autismus. Koupila jsem mu rybí tuk a objednala tyhle kapičky http://www.gigalekarna.cz/…dneni-125ml/, vyřadila jsem sladkosti, jakékoliv ečka a pořád studuju co ještě víc pro to můžu udělat. U nás je největší problém, že mu nic nevysvětlím a já jemu taky nerozumím, takže je poslední dobou pořád řev
Když tak vzpomínám zpětně, fakt na něj všechny příznaky sedí, on už jako malé miminko jen křičel a křičel.
Ještě by mě zajímalo, kdy se tvůj syn aspon trošku rozmluvil? Já už fakt nevím co s ním.
@Lastkecka Začal mluvit až ve školce. Ve 3 letech. Když tam šel, neuměl říct ani, jak se jmenuje. Občas mám pocit, že je snad neslyšící, zareaguje jen, když chce. Když se na něco upoutá, nevidí, neslyší(skvělá situace, když jdem po chodníku a on uvidí na druhé straně kočičku a jde k ní přes silnici a na slovo stůj reakce žádná)
U toho psychologa mi poradili, když na něj mluvím, ať mu koukám do očí a třeba třikrát zopakuju. Mluvit mu na záda smysl nemá. Ve školce je „trochu jiný“, ale je to o mnoho lepší, než když byl malý, to byl děs. Na hřiště jsem s ním raději nechodila-jen ubližoval, běhal, neuměl si hrát s dětmi…dnes je už zlepšení o 90procent. Ředitelka mi sice řekla, že v sobě asi slabé prvky autismu má, proto jdem také k psychiatrovi, ale čert to vem, hlavně že je zdravý ![]()
@ivodička píše:
@Lastkecka Začal mluvit až ve školce. Ve 3 letech. Když tam šel, neuměl říct ani, jak se jmenuje. Občas mám pocit, že je snad neslyšící, zareaguje jen, když chce. Když se na něco upoutá, nevidí, neslyší(skvělá situace, když jdem po chodníku a on uvidí na druhé straně kočičku a jde k ní přes silnici a na slovo stůj reakce žádná)
U toho psychologa mi poradili, když na něj mluvím, ať mu koukám do očí a třeba třikrát zopakuju. Mluvit mu na záda smysl nemá. Ve školce je „trochu jiný“, ale je to o mnoho lepší, než když byl malý, to byl děs. Na hřiště jsem s ním raději nechodila-jen ubližoval, běhal, neuměl si hrát s dětmi…dnes je už zlepšení o 90procent. Ředitelka mi sice řekla, že v sobě asi slabé prvky autismu má, proto jdem také k psychiatrovi, ale čert to vem, hlavně že je zdravý
Přesně jak u nás!! S dětma si taky nehraje, už na ně teda aspon kouká, ale jinak naprostý nezájem. Děkuji za radu s mluvením, budu to tak zkoušet, mě ale příjde, že někdy mi rozumí, jeden čas jsem si myslela, že mě prostě jen ignoruje. Tak moc držím palce at to u Vás dopadne co nejlépe.
@Lastkecka píše:
Ahoj všem, byli jsme u lékařky, ta má podezření na ADHDV pondělí jdeme na vyšetření sluchu a jestli dopadne dobře, jedeme na nějakou soukromou kliniku do Brna. Nevíte co všechno nás čeká?
Na klinice LOGO vás čeká v podstatě totéž, co v dětské nemocnici na neurologickém oddělení (Brno, nevím, odkud jsi), jen je tam s nimi lepší domluva tím, že je to soukromé zařízení.
My byli na obou místech. Akorát v logu nenabízí MR, nemají ji.
Podstatné je vyšetření dětským psychologem.
Holky, prominte, ze Vam sem lezu, ale nevim si rady se synem. Je mu 2,5 roku a mluveni nic moc, při komunikaci jen opakuje moje slova, nemluvi a nekouka mi do oci, mají ve skolce v hlidani hocha s autismem a ja se obavam, ze by se to u syna mohlko projevovat, nemyslim tim,, ze by se nakazil, ale pozoruji uz dele, ze je jiny nez jeho vrtevnici, neustale v pohybu, nic ho nezajima, neuci se, nechce nic delat, nemaluje, neusedi proste porad v pohybu, o curani a kakani do nocniku nemusze byt ani reci, to proste nedela. Lpi na nektrych vecech az nezdrave, citove projevy sice dava najevo, ale omezene, poradte ma zavcit resit vysetreni, mel by jit do skolky a ja si nevim rady, s plenama a nemluviciho mi ho tam nevezmou ani omylem. Me uz docela z nej tecou nervy, chovani doma je desne, porad něco vyvede a my s manželem uz si s nim nejak nevime rady, mame ejste 8mesiscni dceru. co byste mi poradili? Protoze ja sjem tak nejak v koncích, domluvit se s nim nejde, o nic proste nemá zajem, jen rev, kdyz je něco jinak.
@ledovecek No,my jsme to probrali s dětskou na preventivce, a ona mi doporučila vyšetření a dala kontakt na psycholožku