Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky malých autistů, chtěla bych se Vás zeptat kdy jste začali pozorovat, že něco není s Vašimi dětmi v pořádku a jak to prosím začíná. Mám syna 20 měsíců, který povídá, napodobuje, ukazuje, umí cca 15 druhů zvířátek (co dělají), hraje si s hračkami, jezdí s auty, zamává na rozloučenou, dá pusinku, umí na mě mrknout, ale co mě trochu znepokojuje, má rád tyčové předměty (obouvací lžíci, vařečky, násadu na vysavač atd.), je celý šťastný když takový předmět dostane do ruky. Též si všímám jeho očního kontaktu, dívá se na mě i na manžela, ale jakmile k němu přistoupíme blíže, klopí oči a nepodívá se, to samé když je třeba v postýlce a já k němu přijdu blíže tak odvrátí oči a začne mě upozorňovat na jiné věci, třeba na jeho hračku apod., jako by chtěl odvést pozornost. A když mu řeknu ať se na mě podívá tak se podívá, ale jen letmo na mě koukne. Jinak zrak má v pořádku byli jsme na vyšetření u dětského očního lékaře. Jsem z toho taková zmatená, protože jiné děti Vás úplně zrakem propichují
i z blízkosti. Prosím o Váš názor.
Zvaž, jak dlouho se při běžném vzájemném kontaktu koukáš do očí ty manželovi a on tobě. Jestli chceš po synovi víc, tak chceš nejspíš něco, co není ani pro dítě přirozené. Vařečky, smetáky a násady na vysavač milují i neautistické děti.
![]()
@alifie souhlasim. @maryv myslím že máš zbytečné obavy, kdyby ten muj uměl co píšeš, tak bych byla ráda,, nám budou 3 roky.
Tady bych se nebala, i když možné je všechno:-) Tak zkus jednoduchý test(dělala nám ho psychiatricka), podej dítěti hračku a následně ji rychle schovej za záda, autisticke dítě se na tebe ani náznakem nepodiva a předmětem zajmu bude jen ta hračka…
A my máme tu nejlehčí formu autismu a syn nenapodobuje ani v 5 letech, nehraje si na „něco“, jako malý neukazoval…
Ahoj, jsem ráda, že se dá takhle pokecat, protože okolí je většinou úplně mimo a bavit se s nimi o tom, že mám autistické dítě je úplně bezpředmětné. Náš Tomášek bude mít v červnu tři roky a už od roku a půl je mi jasné, že je autista. Oba starší sourozenci se vyvíjeli úplně normálně, ale u Toma to bylu jiné. Narodil se s brániční kýlou, podstoupil po narození operací a prostě byl od malička jiný. Jeho chování je hodně atypické. Má diagnostikovaný dětský autismus. Nemluví, nenapodobuje, má rád pořádek a řád. Nesní nenámé jídlo a nakrmit se nechá jen ode mě nebo od manžela. V obchodě kde nejsou nákupní vozíky nemáme vůbec šanci nic nakoupit. Neustále chodí po špičkách, nenavazuje oční kontakt. Strašně rád a pořád chodí. Sem a tam. Nezapojuje se do hry. Bezdůvodně prořve klidně celou noc. Někdy se zase budí třeba 7× za noc. Nenávidí cokoliv co se týká hygienay na hlavě (česání, stříhání, mytí vlasů, čištění zubů utírání nosu…)Nosí pleny. MIluje boty a oblékání. Rád se houpe a skáče.
Tak to jsou asi takové nejvýraznější projevy našeho autisty. Jediné co funguje tak jak má je mazlení. Je na mě hodně fixovaný a rád se přitulí. Ale se mnou v posteli neusne. Když se zlobí bouchá hlavou do země. Na první pohled jako autista nevypadá. Je to pěkný modrooký chlapec. Po chvíli však každý pozná, že je postižený.
Je těžké pečovat o autistické dítě. Já sama jsem už někdy na pokraji sil Zkloubit péči o autistu, nezanedbávat zbylé děti je to někdy docela fuška. A když pak ještě okolí neustále něco na vás vidí a hlášky typu"lépe si Ho vychovejte" jsou na dením pořádku, tak je to fakt záhul.
A tak přeju maminkám s AUŤAKY hodně sil. Maňásková
@maryv oční kontakt je sice jeden z příznaků (resp. oční „nekontakt“,ale nepolatí to vždy. Můj syn má poruchu AS, nicméně těch typů poruch je mraky.On je např. totálně vyřízenej, když zapnu vysavač nebo mixer. Oční kontakt udrží,..je veselý, mazlivý (někdy až moc
).Podle učebnic by autista být neměl…a vidíš-je.
@andreazbudejc píše:
Ahoj, já tu skupinu nemihu najít..ráda bych se přidala, pokud mohu
už našla..
Maminky, já jsem celá zmatená. Z hloubi duše si přeji, aby bylo vše v pořádku a chování mé dcery byl jen povahový rys. Trochu ji tedy popíšu
Dceři je 22 měsíců, umí docela hodně slov, začíná již používat první jednoduché věty - Co to je? Táto tytyty
, ukazuje, hodně nás nebo děti napodobuje, ráda si prohlíží knížky - umí říct co vidí na obrázku, jak dělají zvířátka, oční kontakt má - ale musí být od nás trochu vzdálená, pokud ji mám na ruce či si ji posadím před sebe, nechce se na mě dívat
když ji řeknu, ať se na mě podívá, tak to udělá, ale vzápětí se hned odvrátí. Problém je ji také vyfotit, nechce se na mě podívat. Ukazuje na mě i na sobě kde má oči, nos, pusinku atd. S hračkami si hraje normálně, nic neroztáčí, nerovná do řady apod., má ráda normální hračky, se kterými si hraje, ale také násadu na vysavač, vařečky, obouvací lžíce, pásky do kalhot, nabíječku na telefon, vodítko na psa a tak nějak tyčové věci.
Když je mezi dětmi, tak si s nimi zatím moc nehraje, někdy jim jde sáhnout na nosánek nebo na pusinku, umí některá jména svých kamarádů a když jí řeknu, kde je Terezka, tak ukáže na onu kamarádku. Jinak na své jméno reaguje, pokyny také většinou plní, někdy musím zvýšit hlas a pak pádí jak o život. Před nedávnem jsme byli na dětské oslavě narozenin, hrála tam hudba a bylo tam hodně dětí, maminek a prostě rachot. Byla celá opařená jako paralizovaná, z toho šrumu, vůbec nebyla ve své kůži. Jinak chodíme do MC a tam s dětmi problém nemá, nevšímá si jich, ale nevadí jí. Prosím maminky, které mají autistické děti, aby mi prosím napsaly svůj názor, popř. jaké jsou jejich dětičky, co v tomto věku dělají či nedělají. Děkuji
@Anonymní píše:
Maminky, já jsem celá zmatená. Z hloubi duše si přeji, aby bylo vše v pořádku a chování mé dcery byl jen povahový rys. Trochu ji tedy popíšuDceři je 22 měsíců, umí docela hodně slov, začíná již používat první jednoduché věty - Co to je? Táto tytyty
, ukazuje, hodně nás nebo děti napodobuje, ráda si prohlíží knížky - umí říct co vidí na obrázku, jak dělají zvířátka, oční kontakt má - ale musí být od nás trochu vzdálená, pokud ji mám na ruce či si ji posadím před sebe, nechce se na mě dívat
když ji řeknu, ať se na mě podívá, tak to udělá, ale vzápětí se hned odvrátí. Problém je ji také vyfotit, nechce se na mě podívat. Ukazuje na mě i na sobě kde má oči, nos, pusinku atd. S hračkami si hraje normálně, nic neroztáčí, nerovná do řady apod., má ráda normální hračky, se kterými si hraje, ale také násadu na vysavač, vařečky, obouvací lžíce, pásky do kalhot, nabíječku na telefon, vodítko na psa a tak nějak tyčové věci.
Když je mezi dětmi, tak si s nimi zatím moc nehraje, někdy jim jde sáhnout na nosánek nebo na pusinku, umí některá jména svých kamarádů a když jí řeknu, kde je Terezka, tak ukáže na onu kamarádku. Jinak na své jméno reaguje, pokyny také většinou plní, někdy musím zvýšit hlas a pak pádí jak o život. Před nedávnem jsme byli na dětské oslavě narozenin, hrála tam hudba a bylo tam hodně dětí, maminek a prostě rachot. Byla celá opařená jako paralizovaná, z toho šrumu, vůbec nebyla ve své kůži. Jinak chodíme do MC a tam s dětmi problém nemá, nevšímá si jich, ale nevadí jí. Prosím maminky, které mají autistické děti, aby mi prosím napsaly svůj názor, popř. jaké jsou jejich dětičky, co v tomto věku dělají či nedělají. Děkuji
osobně tam nevidim jakýkoliv problém, navíc je dost malá ale co přesně se tě nezdá mě přijde naprosto v pořádku
, máme podobně starou holčičku a nepřijde mě že by byla v něčem jiná, taky se musí brát v úvahu povaha ale nehledala bych něco co tam neni ![]()
@Markéta80
Moc děkuji za Vaši reakci. Jde mi o ten oční kontakt a ty tyčové předměty a pásky, nabíječky apod. Když je doma nebo u prarodičů je jako kapr ve vodě, když je však někde venku nebo v prostředí kde to nezná není úplně ve své kůži. Venku převážně nabere směr a utíká, proto jí ráda vodím za ručičku, to jde dobře. Možná jsem blázen já, možná ji moc sleduji a pozoruji a hledám problém tam kde není
Prostě nevím co je normální chování a co již není. Všude se najednou píše a mluví o autismu ![]()
@Anonymní píše:
Mně tebou popsané chování připadá úplně normální - přiměřené věku. ![]()
@MichalRosky ahoj,můžu se tě zeptat, jak si prožíval ZŠ? Díky za odpověď