Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Mám 4 děti a z toho jedno postižené. Dítě se narodilo 3 v pořadí a má lehkou mentální retardaci.
Všechny děti jsou v pořádku.
Jedeme teď od čerta k dablu ale ještě nevíme proč se tak stalo.
Jinak že je jedno dítě postižené neznamená že další bude taky.
Mám dvě, obě s PAS, druhé i s MR. Genetika a dostupné testy v pořádku
mají i další zdravotní problémy. A ano, zajímali jsme se, ale na nic světoborného jsme nepřišli ![]()
Mám dvě děti, druhé přišlo dřív než diagnóza staršího. Jestli bude druhé v pořádku se teprve uvidí. Starší má PAS + ADHD a dysfázii.
Až někdo přijde na to, co přesně způsobuje autismus, jak tomu předcházet a jak to zjistit předem z genetických testů, dostane Nobelovu cenu. Zatím se můžete jenom modlit, ať je další dítě v pořádku.
Pokud je první dítě s autismem holka, je u druhého dítě větší riziko stejné diagnózy, než u chlapců. To je asi všechno, co se k tomu s jistotou ví.
@Pajka89 píše: Více
Jak je to myšleno s tou dědičností? Nikde jsem nezaregistrovala, že by holka s autismem zvyšovala riziko více než kluk s autismem? Spíš jsem četla, že právě holky mají obecně lepší poporodní adaptabilitu pokud se narodí dříve, oproti klukům narozeným dřív.
@Anonymní píše: Více
Aby vznikla holka s autismem, je v zárodku potřeba víc genových mutací, než u chlapců. Proto jich je taky v populaci méně. Pokud už má pár dívku s autismem, je větší riziko, že přenesou,,chybnou informaci" i další děti. S adaptací po porodu to vůbec nesouvisí🤷
Zdravím všechny,
Mám dotaz na maminky, co mají své děťátko postižené autismem nebo mentální retardací - zajímali jste se někdy, proč k tomu došlo? (Například kvůli špatným genům nebo stres / nezpracované trauma, infekce atd…) a zda jste se rozhodli pro druhé dítě, když první máte takto postižené?
Děkuji a přeji ať je vám s těmi výjímečnými miláčky, co nejlépe to půjde