Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Souseduv syn takto odjezdil 2 a pul roku do školy 20 km tam a 20 zpátky úplně v pohodě, jen ta bezpečnost asi nic moc, když jsem ho předjížděla a to dělali všichni, vypadalo to jak „hadrák“, zas na druhou stranu, když „to auto“ ostatní řidiči viděli, dávali pozor, aspoň co vím z okolí, kde kluk jezdil.
@Anonymní píše:
Jdu si pro názory, jak to vidíte. Zvažujeme dítěti koupit k patnáctinám autíčko pro patnáctileté. Hlavní důvod je, že dělá sport ve vedlejším městě, je to od nás asi 10km, 6 km po vedlejší takové silnici a asi 4 kilometry v provozu krajského města, ale ne přímo v centru, spíš taky tak jakože na okraji, ale provoz tam je. Trénuje už 4× týdně, samozřejmě jsou velcí, takže trénují večer, jakože třeba od šesti do osmi. Víkendy zápasy. A my poslední dobou neděláme nic jiného, než že vozíme sem tam a sem tam. Na kolo je už tma a zima, navíc je ta cesta fakt do šíleného kopce. Autobusy nijak nenavazují, mají hodinové rozpětí. A už nás to vožení a čekání nebo ježdění sem tam nijak nebaví. Takhle by bylo dítě soběstačné a my měli klid. Ušetřili peníze na benzínu, o čase ani nemluvím. Potud super a nadšení z manželova nápadu. Ale, nehodlám za to dávat majlant, jakože 300.000 a tak, takže bychom koupili nějaké jeté kolem 100.000. A co si budeme povídat, bezpečnost těch autíček ji tristní, nijaká. A z toho já mám hroznou obavu. Kvůli tomu prostě nevím. Ta cesta mimo to město je taková hodně vedlejší silnice, dost to teď sleduju a tak v průměru na jednu cestu tam míjím tak maximálně 5 aut, takže nic frekventovaného. Ve městě už zase tak nějak všichni dodržují plus minus rychlost, takže i při srážce by to nemělo mát fatální následky. Ale stále nevím. Mají někteří vaši puboši svá auta? Jak se na to koukáte?
Bála bych se bezpečnosti, jsou to takový chrastítka, ale to asi i malinký starý autíčka taky, jinak proč ne, akorát ja bych nechtěla, aby v tom jezdil mimo město, coz by musel.
Syn si tohle vysnil, dojíždí do školy s přestupem ne úplně šikovně a ztratí tím dost času. Já zrovna teď nedávno dojela tohle autíčko v obci a pak jsem se hrozně divila, proč nejde, když obec skončila. Samotnou mě to překvapilo, jak mě to na chvíli vytížilo, jestli chce odbočovat, jestli je někde nějakej problém… než jsem si všimla té 50 nebo 40 max rychlosti a sepnulo mi, že už rychleji vážně nepojede. Takže nejen, že je to ne tak bezpečné jako normální auto, ale ještě to v provozu podle mě působí dost nepředvídatelně a komplikuje to plynulý provoz = ve větším provozu si tím koleduje o malér. U nás ani nejsou na tuhle srandu finance, takže jsem to pro letmém průzkumu zavrhla.
Ale chodí na gympl a když ho tam vyzvedávám, ježí se mi chlupy z pohledu na ne úplně málo studentů, co vyběhnou ze školy, naskočí na motorku a fičí městem domů. Tak to než toto, tak asi raděj ty 4 kola, nevím ![]()
@Akve píše:
Syn si tohle vysnil, dojíždí do školy s přestupem ne úplně šikovně a ztratí tím dost času. Já zrovna teď nedávno dojela tohle autíčko v obci a pak jsem se hrozně divila, proč nejde, když obec skončila. Samotnou mě to překvapilo, jak mě to na chvíli vytížilo, jestli chce odbočovat, jestli je někde nějakej problém… než jsem si všimla té 50 nebo 40 max rychlosti a sepnulo mi, že už rychleji vážně nepojede. Takže nejen, že je to ne tak bezpečné jako normální auto, ale ještě to v provozu podle mě působí dost nepředvídatelně a komplikuje to plynulý provoz = ve větším provozu si tím koleduje o malér. U nás ani nejsou na tuhle srandu finance, takže jsem to pro letmém průzkumu zavrhla.
Ale chodí na gympl a když ho tam vyzvedávám, ježí se mi chlupy z pohledu na ne úplně málo studentů, co vyběhnou ze školy, naskočí na motorku a fičí městem domů. Tak to než toto, tak asi raděj ty 4 kola, nevím
V Bavorsku je možné vidět důchodce v autech upravených tak, že jim tam snad nejde dat jiná rychlost než dvojka nebo tak něco, prostě mají normální auto s omezeným provozem a asi na to nemusí nit řidičák, ale to si nejsem jistá. Mas pravdu v tom omezování provozu. To je jako dojet traktor, ty moderní tak pade jedou. Akorát bude znervoznovat ostatní.
Ne nekoupila bych to ani omylem, když vidím jak na těch silnicích lidé jezdí.
Já si v mládí koupila motorku na ježdění do práce cca 10 km, ale radši jsem to vzdala, jinak už bych možná byla na sr…y.
@Lalelale píše:
Kamarádka měla, potřebovala se přepravovat v místech, kde nebyl autobus. Upřímně, to auto je fakt plastová hračka, nechápu, že to smi na silnice. Nicméně hodně jí to pomohlo a pokud je tvé dítě zodpovědné a potřebuje jezdit jen po nefrekventovanych okreskach (kde člověk jezdí běžně i na kole), koupila bych, když vám to ulehčí život.
Protože jeho „motorka“.
Ja asi pujdu proti vetsine, ale my se na to jednou take chystame ho poridit. Bydlime na samote 2km od kraje mesta, plus dalsi 3km je to ke skole pres mesto. I autobus na Prahu je 3km od baraku, treninky v hale take…uz se tesim jak nebudu muset vozit nekolikrat denne sem tam a starsi bude vozit i mladsi, za predpokladu, ze zustane ve meste na gymplu nebo ucnaku. Rozhodne to vyuzije vic nez kolo nebo skutr a bezpecnost mi prijde srovnatelna.
Já jsem taky chtěla v 15. auto. Díky bohu moje mamka má dost rozumu na to, aby mi ho nepořídila.
Ne jen, že bezpečnost není vysoká, ale v 15ti je příliš brzo, aby dítě mělo auto.
V tomhle věku nejsou děti zrovna 2× zodpovědné.
Já sama za sebe jsem se ani v 18 necítila dostatečně zodpovědně na to, abych vlastnila auto. Věděla jsem moc dobře, že bych se ráda poté předváděla, což by nemuselo dopadnout dobře.
Zkrátka je to vaše volba, ale nedělala bych to. Je na to moc brzo - dle mého názoru.
Mám puboše toho věku doma a ač je dost zodpovědný, tak do Aixama bych nešla.
U nás to má snad každý druhý puboš (přeháním, ale ne moc). Nechápu k čemu (Praha)…
Já bych to v Praze rozhodně nekoupila a nedovolila bych, dokud bych do toho mohla mluvit, ani motorku. Ale na vsi stejně něčím jezdit bude a to autíčko není nebezpčnější než kolo nebo motorka, takže… ![]()
Mne se ten napad docela libi. Přijde mi lepsi se v provozu pohybovat v takovém autíčko, které řidiče přeci jen “kryje” než na kole nebo skútru. Navíc si do nej muže přeci jen dat nějaké veci. Zkusila bych se podívat jestli neexistuje nějaká půjčovna a třeba na tyden to vyzkoušet než koupite.
Me to taky prijde daleko bezpecnejsi nez kolo, skutr a motorka a nevim proc by zodpovedne patnactilete dite nemohlo ridit…
Jen nechapu, proc je takovy plastak tak drahy - oproti nove Dacii treba…
@Hanka1 To je jednoduchý, kolik myslis, ze se toho proda?
A jinak me to bezpecnejsi neprijde, problem je v tom, ze to vypada jako auto, ale nechova se to jako auto. U skutru kazdy ocekava, ze to moc nepojede, ale o tomhle dost ridicu ani nevi, ze to existuje.
@Anonymní píše:
no bezpečný to právě moc není, proto to taky smí jet jen 50. Jenže ostatní auta okolo něj mohou jezdit jak chtějí. Proto manžel nadšen a já spíš nenadšena. Jen je to neúnosné už. Jestli na jaře začnou trénovat dvoufázově, jako že asi začnou, tak už to bude úplně šílený pro nás jako vozící rodiče.
Kamarád to koupil synovi taky. Ale mladej jezdil už od pěti na motorkách. Jen si to auto vzali kluci vedle na dílně do parády a svařili dovnitř z hliníku rám a vystužili ho, skoro jako by měl jezdit rallye. ![]()
@Anonymní píše:
Jdu si pro názory, jak to vidíte. Zvažujeme dítěti koupit k patnáctinám autíčko pro patnáctileté. Hlavní důvod je, že dělá sport ve vedlejším městě, je to od nás asi 10km, 6 km po vedlejší takové silnici a asi 4 kilometry v provozu krajského města, ale ne přímo v centru, spíš taky tak jakože na okraji, ale provoz tam je. Trénuje už 4× týdně, samozřejmě jsou velcí, takže trénují večer, jakože třeba od šesti do osmi. Víkendy zápasy. A my poslední dobou neděláme nic jiného, než že vozíme sem tam a sem tam. Na kolo je už tma a zima, navíc je ta cesta fakt do šíleného kopce. Autobusy nijak nenavazují, mají hodinové rozpětí. A už nás to vožení a čekání nebo ježdění sem tam nijak nebaví. Takhle by bylo dítě soběstačné a my měli klid. Ušetřili peníze na benzínu, o čase ani nemluvím. Potud super a nadšení z manželova nápadu. Ale, nehodlám za to dávat majlant, jakože 300.000 a tak, takže bychom koupili nějaké jeté kolem 100.000. A co si budeme povídat, bezpečnost těch autíček ji tristní, nijaká. A z toho já mám hroznou obavu. Kvůli tomu prostě nevím. Ta cesta mimo to město je taková hodně vedlejší silnice, dost to teď sleduju a tak v průměru na jednu cestu tam míjím tak maximálně 5 aut, takže nic frekventovaného. Ve městě už zase tak nějak všichni dodržují plus minus rychlost, takže i při srážce by to nemělo mát fatální následky. Ale stále nevím. Mají někteří vaši puboši svá auta? Jak se na to koukáte?
Podle mě to není špatný nápad… Spousta lidí bude určitě namítat, že to je auto na ho.no, crashtesty, atd…
Já bych to považoval spíš za kapotovanou motorku na čtyřech kolech. S tím, že je to určitě bezpečnější, než jízda na kole nebo motocyklu, na čtyřech kolech je to stabilnější než na dvou, je to na silnici víc vidět, než cyklista, který kolikrát jede potmě bez světel a bez odrazek a další bonus je, že na řidiče neprší…
Prdítko, který jede max. 50-60 km/hod. je rozhodně bezpečnější, než Pionýry a Simsony, na kterých jsem za mlada jezdil, z prudkého kopce se to při zalehnutí na řidítka rozjelo i na 85km/hod a stačilo trochu písku v zatáčce nebo blátíčko, aby si člověk těžce rozflákal hubu - do dneška pod kůží na kolenou, loktech a zápěstí zarostlé kousky škváry…
A navíc tenkrát od podzimu do jara věčně sopel u nosu a dnes bolesti v kloubech, protože se jezdilo v létě v zimě, za každého počasí…
![]()