Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Trrr…já měla problém i s otěhotněním, ale ne kvůli pozitivní autoimunitě, mámk tomu ještě pozitivní cytokiny - TNFalfa a to zjednodušeně řečeno ve mě zabíjí miminko. Pomohla kortikoidová léčba - prášky beru pořád, vysadí mi je podle krevních testů. Co přesně máš ANA pozitivní?
Ahoj holky, můžu se přidat. Omlouvám se za anonymitu, ale je to pro mě dost osobní a ještě jsem se s tím nevyrovnala. Mám pozitivní ANA a anti SS-A, takže taky predispozice k Sjogrenovu syndromu, ale bez klinického obrazu. Jen vím, že tyto protilátky mohou projít přes placentu a poškodit srdce dítěte a že budu sledovaná. Ale teda už se snažíme rok a půl o mimi a nic. Jinak jak jsem vysadila antikoncepci, tak výsledky byly kupodivu ještě lepší…Ale zatím kortikoidy neberu… M.
Anonymní: mě to kortikoidy „uspali“ teď už mám hodnoty dobré, takže srdeční vada u miminka snad nebude (a to mám k tomu ještě já srdeční vadu, takže dvojnásobné riziko)taky mám pozitivní SS. Kam chodíš na imuno? A necceš se nějak přihlásit, abych reagovala na tebe a ne na anonym?
@estrela No, můžu se odhlásit a pak psát pod nějakým jménem… Ale pěkně mě ta autoimunita štve, nikdo v rodině žádné obtíže nemá. Jsem vlastně první
já chodím do Motola na imuno… Ale třeba nějaké anti TNF nebo tak mi snad ani nenabírali…tobě to dělali proč? Nevím, proč se nám mimčo nedaří…tak nějak se bojím, aby to třeba s tímto nesouviselo…
Já jsem zatím neotěhotněla, teď se chystáme na první IVF, tak uvidím. @estrela ty jsi začala s léčbou až po tom3. IVF? nebo už před tím a pomohlo to až u 4.?
Estrela, díky za Tvoji odpověď: z toho, co píšeš, mám právě obavu: „já měla problém i s otěhotněním, ale ne kvůli pozitivní autoimunitě, mám k tomu ještě pozitivní cytokiny – TNFalfa a to zjednodušeně řečeno ve mě zabíjí miminko.“
Protože párkrát jsem měla takový pocit, že to vyšlo a..
Mám ještě zvýšený revmatoidní faktor a měla jsem i boreliózu:(
Pozitivní mám autoprotilátky, které se označují ANA - nevím, že se to ještě nějak blíže specifikuje, to bych musela mrknout do zprávy, až budu doma, ale mám pocit, že toho tam více nevyčtu, uvidím..
@Anonymní píše:
@estrela No, můžu se odhlásit a pak psát pod nějakým jménem… Ale pěkně mě ta autoimunita štve, nikdo v rodině žádné obtíže nemá. Jsem vlastně prvníjá chodím do Motola na imuno… Ale třeba nějaké anti TNF nebo tak mi snad ani nenabírali…tobě to dělali proč? Nevím, proč se nám mimčo nedaří…tak nějak se bojím, aby to třeba s tímto nesouviselo…
Ahoj anonymní, z toho mám obavu také - protože ta imunita v otěhotnění a těhotenství hraje dost roli.. pokoušela jsem se najít něco na netu, ale moc toho nebylo.. jen, že po otěhotnění je vlastně imunita matky dost potlačena, aby právě neohrozila miminko jakožto cizí organismus v těle a při té autoimunitní reakci, kdo ví, jakou to (ne)může udělat paseku ![]()
@Anonymní píše:
@estrela No, můžu se odhlásit a pak psát pod nějakým jménem… Ale pěkně mě ta autoimunita štve, nikdo v rodině žádné obtíže nemá. Jsem vlastně prvníjá chodím do Motola na imuno… Ale třeba nějaké anti TNF nebo tak mi snad ani nenabírali…tobě to dělali proč? Nevím, proč se nám mimčo nedaří…tak nějak se bojím, aby to třeba s tímto nesouviselo…
já si imuno vydupala po potratu, nechtěla jsem jít do dalšího pokusu bez ní. Dostala jsem se k bezva Mudr, která nedělá jen reprodukční imunologii, ale kompletní a ta mi právě zjistila, že mám pozitivní autoimunitu a zárověň alfu, dokonce se divila, že jsem potratila až v jedenáctém týdnu, že to slyší poprvé a když měla moje výsledky, tak už to nechápala vůbec, moje hodnoty byly 2× vyšší než norma…postupnou léčbou jsem se dostala na normu a poseldní měření dokonce ukázalo ještě o 10% pod horní hranici.
@Lehrerin ne,ne hned po potratu, takže před 3 IVf. Pak jsem šla do minimálky a výsledek zatím v metříku…Mudr říkala, že to musí vyjít, protože si to místo pod sluncem vybojoval už jako folikul
nechtěl růst, až se nakonec umoudřil ![]()
Trrr jukni do výsledků, protože já mám ANA taky pozitivní a pak dál ještě napsáno na co jsem pozitivní.
Ahoj, omlouvám se za možná zcela stupidní dotaz, ale je možné po IVF například nějak vycítit, že se organizmus brání? Mám za sebou již dvě neúspéšné IVF a při tom posledním jsem hned po transferu asi dva dny cítila pálení a teplotu jako při zápalu močových cest. Na imunologii jdu až teď. Děkuji ![]()
Ahojky všem

chci se zeptat na Vaše zkušenosti - mám také pozitivní autoimunitní protilátky -konkrétně ANA a zajímá mne, jestli není problém při samotném otěhotnění??
Třeba že by se miminko neudrželo hned v počátku těhotenství apod.??
Všechny píšete o stavu za těhotenství a po porodu, takže s otěhotněním jste komplikace neměly?