Autoimunita

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
17.10.13 20:16

Ahoj holky, můžu se k Vám taky připojit? :-) Už skoro 10 let chodím na imunologii, protože mám pozitivní ANA protilátky. Na vyšetření jsem se dostala proto, že jsem měla období, kdy mi nebylo moc dobře (únava, pobolívání kloubů a svalů,…). Tyto potíže se mi pravidelně cca jednou do roka opakují a po nějaké době zase mizí. Nějak jsem si už na to zvykla, ale problém je ten, že jsme se rozhodli začít se snažit o mimčo. Vysadila jsem antiko a preventivně oběhla všechny doktory včetně imunologie. Oproti předešlým rokům se mi ANA dost zvýšila (titr 1:320), jinak ale vše ostatní mám v normě. Doktorka se ale vůbec netvářila, že by to měl být problém a říkala, že samo o sobě se to neřeší. Já mám ale strach, že mám náběh na nějáké autoimunitní onemocnění a obávám se, co s by s tím udělalo ještě těhotenství. Nejste náhodou některá z Brna? Kam tady chodíte na imunologii? Připadá mi totiž, že pokud člověk nemá velmi zavažné potíže, tak s nějakými možnými budoucími riziky se nikdo z doktorů nechce zabývat :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.13 20:23

Já měla nejdřív pozitivní ANA, ale titr nevím, jen že to bylo na 4 kříže (prostě dost - ve výsledcích krve to značí křížky) a to se nijak neřešilo. Teď už mám roky cANCA pozitivitu a bylo mi 2× v životě fakt příšerně skoro celý rok pokaždé a nikdo nic neřešil! Strašně jsem zhubla a měla různé potíže a všichni lékaři se mě leda snažili zbavit. Pak jednoho napadlo zkusit nasadit Prednison, nejprve 20mg a postupně snižovat na 5mg a vše se postupně srovnalo! Vím, že kortikoidy jsou svinstvo, ale bez nich už bych tu nebyla. Teď mám 2 děti - 2 roky jedno a 5 měsíců druhé a nic se mi na výsledcích krve nemění. ANA pozitivitu mám stále, cANCA se po Prednisonu stabilizovalo.

• Citovat
  • Upravit
5
17.10.13 20:36

Celý rok špatně, to muselo být fakt strašný! A pojmenovali nakonec nějak tu tvou nemoc nebo ti jen nasadili leky? Mě se právě teď ty potíže zase vrátily, ale není to nic, s čím bych nemohla fungovat. Prostě jsem jen unavenější, pobolívají mě klouby a mám takovou slabost ve svalech na rukách. Jen jsem z toho teď nervozní, protože jsme se chtěli začít snažit o dítě a nevím, jestli je na to teď ta správná doba. Takže zatím vyčkávám, jestli to nepřejde. Holt to stejně nakonec asi risknu, protože doktorka se mnou zabývat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.13 20:39

Ne zatím to není pojmenované a může z toho být cokoliv. Akorát mám ten prednison a kontroluje se krev. Nicméně problémy byly celotělové a bohužel naše zdravotnictví nefunguje tak, že by to někdo sledoval celostně a dal si vše dohromady. Chápu, že máš strach, je to na místě, protože samozřejmě těhotenství je koktejl hormonů a většinou se tyhle věci zhoršují po něm…ale to si musíš zvážit sama…protože autoimunitní choroba se Ti může rozjet tak i tak…třeba dostaneš těžký zápal plic, nebo prožiješ období, kdy bude hodně nervů, nebo budeš mít úraz…prostě jakákoliv prudká ťafka a je to…nemít dítě a myslet na to, to je taky jeden z velkých stresů pro ženy…takže vzdát se kvůli tomu mateřství můžeš, ale musíš se s tím vnitřně smířit. Pro mě je být mámou nejvíc, takže já se rozhodla pro.

• Citovat
  • Upravit
35326
17.10.13 20:47
@evule1982 píše:
Ahoj holky, můžu se k Vám taky připojit? :-) Už skoro 10 let chodím na imunologii, protože mám pozitivní ANA protilátky. Na vyšetření jsem se dostala proto, že jsem měla období, kdy mi nebylo moc dobře (únava, pobolívání kloubů a svalů,…). Tyto potíže se mi pravidelně cca jednou do roka opakují a po nějaké době zase mizí. Nějak jsem si už na to zvykla, ale problém je ten, že jsme se rozhodli začít se snažit o mimčo. Vysadila jsem antiko a preventivně oběhla všechny doktory včetně imunologie. Oproti předešlým rokům se mi ANA dost zvýšila (titr 1:320), jinak ale vše ostatní mám v normě. Doktorka se ale vůbec netvářila, že by to měl být problém a říkala, že samo o sobě se to neřeší. Já mám ale strach, že mám náběh na nějáké autoimunitní onemocnění a obávám se, co s by s tím udělalo ještě těhotenství. Nejste náhodou některá z Brna? Kam tady chodíte na imunologii? Připadá mi totiž, že pokud člověk nemá velmi zavažné potíže, tak s nějakými možnými budoucími riziky se nikdo z doktorů nechce zabývat :-(

No fajn, ale jak by ti meli dr. pomoci? Mas nejspis nejakou autoimunitni chorobu, ale zatim neuderila v plne sile. Neni zatim proti cemu bojovat, jina lecba nez kortikoidy tak nejak stejne neni. I kdyby se nekdo moznymi riziky zabyval, jedine, co by ses dozvedela je pravdepodobnost - coz stejne nevypovida o tom, jak to bude zrovna konretne u tebe, proste lide nejsou stejni a reaguji ruzne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.13 21:07

@evule1982 Pozitivní protilátky mi zjistili mezi prvním a druhým těhotenstvím. V těhotenství mne častěji kontrolovali, kvůli protilátkám jsem chodila často na UZV srdce miminka. Po porodu to bylo a snad také je stále dobré. Jen mi přibyly další poz. protilátky a časem se přidala snížená funkce štítné žlázy.

Evka

• Citovat
  • Upravit
5
17.10.13 21:19

Asi mas pravdu, ze by mi stejne nepomohli, ale ja prave ocekavala aspon tu pravdepodobnost jak rikas a nejake upozorneni na rizika (hlavne v souvislosti s tim tehotenstvim) a ne tvarit se, ze se vubec nic nedeje. Ale ja mam asi od zdravotnictvi nadstandardni ocekavani :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
17.10.13 21:31

To anonymní: Souhlasim s tebou, ze naše zdravotnictví nefunguje, tak jak by mělo. Dítěte se určitě vzdát nechci i za cenu zhoršení. Je pozitivní vidět, že i přesto to jde mít děti a že i s případnou autoimunitní nemocí se dá žít. Dík za dodání odvahy! Tak uvidim, jak to nakonec dopadne, jestli se nám vůbec zadaří a jak se budu dál cítit. Každopádně přeju hodně radostí s dětma a ať je ti stále dobře!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.10.13 22:04

Jj, jak jsem už psala, když chceš být mámou, musíš to halt risknout. Nikdo Ti nepoví, jak to bude a autoimunita se může a nemusí projevit či zhoršit. Jinak já mám jako druhá anonymní taky sníženou funkci ŠZ, nejprve jsem dostala autoimunitní zánět do ní a pak to přešlo ve sníženou funkci. V těhotenství Tě budou častěji kontrolovat, pokud nikam nechodíš, tak bych se po otěhotnění určitě na imunologii objednala a tam rozhodnou. Já jsem třeba chodila každých 8 týdnů na endokrinologii a na revmatologii jsem byla v prvním těhotenství také každých 8 týdnů a při druhém myslím celkem 4×, což vlastně taky skoro odpovídá tomu intervalu.

• Citovat
  • Upravit
153
5.2.14 22:09

TNF alfa

Ahoj právě jsem dostala výsledky od Dr. Malíčkové a mám nasazen Pentomer a Subcuvia - imunoglobuliny v injekcích. Máte s tím někdo zkušenost. Předem děkuji za zprávy.
Ve výsledcích mám nadprodukci embryotoxického TNF alfa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1002
6.2.14 17:18

Taky jsem brala subcuvii - 6 aplikací, teď v únoru jedu na testy, ale mezitím jsem stihla jeden KET, tak možná budou výslewdky zkreslené, imunoglobuliny by ale snad měly být v účincích na zvýšenou autoimunitu lepší než třeba kortikoidy… jinak mi taky hodně pomohla akupunktura.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
153
6.2.14 17:36

@Lehrerin To jsou pozitivní zprávy:-)tak musím věřit, že léčba zabere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
19.2.14 17:31

Po porodu jsem byla silene unavena, bolave klouby, vyrazka, nikdo mi nic nezjistil, prehazovali si mne jako simulanta a po 2!! letech jsem si vynutila vysetreni na revmatologii, pozitivni ANA 1:320, pozitivni SSA a SSB ( ro a la). Beru tretim rokem plaquenil (antimalarikum) a je to docela dobry. Revmatolozka me vede jako Sjogrenuv syndrom, ale nemam suchost niceho. Chtela bych jeste jedno dite - je mi 34 - ale nemam odvahu kvuli SSA a SSB. Plaquenil bych brala i v tehotenstvi, nasla jsem v jedne americke studii, ze pro plod neni teratogenni, ale fakt se bojim toho srdce u miminka. Byl nekdo s timto tehotny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4630
19.2.14 19:15

@MadGirlNancy mám také SSA i SSB a jsem viz. metřík…akorát jsem byla krytá kortikoidy až do konce druhého trimu. Kam chodíš na imuno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2081
20.2.14 13:42

Ahoj na imuno nechodim, jenom na revmatologii. Ja se tam dostala kvuli tem kloubum, nemohla jsem malou ani udrzet v rukach, jak to bolelo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí