Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, při hledání informací o autoimunitě jsem našla tuhle diskuzi. Jsem trošku překvapená, že většina někam chodí. Mně tento problém zjistila doktorka na endokrinologii a nikde jinde to nikdo neřeší… Poslední rok hrozně trpím s páteří, léky na uvolnění svalů nezabírají, kolikrát je mi k tomu jak kdyby na mě něco lezlo o únavě ani nemluvím. Když jde k obvoďačce nikdy nic nezjistí. Už je mi trapný tam chodit, vždycky na mě kouká, že si vymýšlím…poradíte mi na koho se obrátit?
@Gemax No - autoimunita proti štítné žláze je tak nějak běžná, ta se nijak neřeší… tady jsme psali o větších problémech - většinou o jiných autoimunitních chorobách. Ale jasně - může se to pojit ještě s něčím, to nikdy nikdo neví. Ale praktik by Ti měl udělat odběry - jestli třeba není v těle zánět - třeba u autoimunit je zvýšená sedimentace - z toho by se to mohlo poznat… Jinak takhle někam chodit…nevím
spíš asi změň praktika…
Asi jo, přestěhovali jsme se na vesnici a běhěm roka mi to na endokrinologii řekli. Pani doktorce jsem odnesla zprávu a když jsem pak žádala odeslání a imuno napsala tam jen že žádám přetestování na alergii. Podle mne tu zprávu snad ani nečetla. ![]()
@Gemax A to Ti přímo na endokrinologii poradili, abys šla na imunologii? Nebo jak jsi přišla na to, že to patří imunologovi? Jako můžeš mít i jiné nemoci, které mají ty tvé symptomy…Právě nedostatečně kompenzovaná štítná žláza to může dělat - a nejdřív bys měla vykompenzovat ji
ale s autoimunitní thyreioditidou na imunologii nemusíš…
Na endokrinologii mi řekla, že mám autoimunitní onemocnění a tak něják v letu mi tam nakresila schéma možných problémů (skleróza, problémy s klouby atd.), informovala mě, že pokud bych otěhotněla musí se to hlídat (už mám tři děti, a další neplánuji a ani u jednoto těhu se to nevědělo…). Opravdu toho moc nevím a tak se snažím něco zjistit. Možná s tím současné problémy s bolestma zad vůbec nesouvisí. Jen jsem hledala informace a další možnosti…
@Gemax Skleroza? No, myslím, že ses do toho tak nějak zamotala. Nemáš náhodou tu zprávu a její závěr. Jasně autoimunitní thyreoiditida je autoimunitní choroba - ale se svaly a klouby nic společného nemá. To mají jiné autoimunity… a to je velký rozdíl… Bohužel Ti asi neporadím, když sama nevíš víc… ani třeba jiné patologické hodnoty? Dle vyšetřených autoprotilátek? Tak počítám, že bylo patologické TSH a asi i antiTPO… ale víc si toho neodvodím z tvých informací…A jasně - štítná žláza se musí hodně hlídat v těhotenství, což by odpovídalo…
Bohužel, zprávu jsem již předala obvoďačce. Psala jsem, že tomu moc nerozumím. Bohužel mě ani nenapadlo se zeptat jak jsem z toho byla vykulená. O skleróze, a dalším mluvila jako o dalších možných problémech spojených s autoimunitou. Tak jsem to pochopila…nicméně děkuji za ochotu a já se pokusím napřed informovat u obvoďačky a uvidím dál…
Tak o autoimunitě dost bohužel vím,…
Má jí máma…začalo to pícháním v patě, pokračovalo to v chodidlu..pak druhá noha…
za rok už musela na nemocenskou, pač špatně chodila. Nikdo nezjistil co to je..podstoupila možné a nemožné vyšetření a jediný co zjistily je autoimunitní nemoc..ale jaký druh, to nikdo nemůže říct..napadlo jí to i ruce, prostě klouby a bolí i hlava..v lednu začala čůrat krev, nefrolog jí zjistil že má jednu ledvinu menší a jakoby rotřesenou..přes léto trpí vyrážkou…na obličeji a krku..podezření padlo na Lupus, čistě náhodou od zastupující lékařky kam máma chodí..ta její..jí už nevěří a jen co půl roku odebírá krev.Rok je na kortikoidech, který jí pomáhá snižovat napadání vlastního těla a změnšily jí bolesti, takže dál chodí do práce. Tím ale zjevně brání plnému projevu nemoci, podle kterého by určily oč se jedná…kdyby je vysadila, nechodila by. ![]()
Našla jsem jí doktorku schopnější, takže se obědná tam a snad bude vstřícnější a najde jí konečně to, co jí je..i když..i kdyby zjistily, tak autoimunitní systém jí to nevyléčí..a jestli má opravdu Lupus..potěž pánbuh… ![]()
Edit:je to 3 rok a diagnoza kromě autoimunity žádná.
Jasně, jenže autoimunita má své laboratorní nálezy - prostě různé autoprotilátky, které pomohou diagnostice. Je jich opravdu široké spektrum
http://www.lupus-sle.cz/…toprotilatek
Tady třeba příklady a pak jsou určitá klinická kritéria, která tomu napovídají…
@Gemax Určitě to nejdřív pořeš s praktickou lékařkou
@veveruschka ano jsou, pakli se oběví..jisté příznaky prý na lupus sedí, ale ty stopy jsou dostatečně malé. Potlačují to právě kortikoidy. Máma by musela je vysadit aby se autoimunitní systém mohl dostatečně projevit.To si ale netroufne ani ona, ani lékaři…zjistilo by se to z biopsie…
jedna holčina mi psala že než jí našli co toje..trvalo to 16 let. Takže tak jednoduché to není.
@Malike No jasně, ale jsou právě ty klinické známky a nepřímé známky zánětu v krvi… třeba ta zvýšená sedimentace. Tak důležité, že to na kortikoidy reaguje!
@veveruschka reaguje,nicméně není to cílené..a i přes kortikoidy se stav zhoršuje..dělalí jí krevní testy, ale nic není prý jednoznačné..podle lékařů to může být cokoliv, ale dr. Sevda Augustinová..(revmatolog) v tom vidí lupus..
prý by se mohl vzít vzorek z vyrážky..no to trochu pozdě, pač se to spojuje s létem ![]()
Ahoj, chtěla by jsem se zeptat, sice už je dizkuse starší, ale určitě někdo bude mít obdobné zkušenosti. Pracuji ve zdravotnictví, u akutníhi lůžka, kdy člověk nikdy neví, co přijde
zatí, jen týden zpoždění menses, pozitivní test, na gyn jsem ještě nebyla. Pobolívá podbříšek, ale hlavně, asymptomatický Sj. syndrom, pozitivní anti-Ro. jsem sledovaná na revmatologii, každý rok kontrola a odběry a stav neměnný. Ještě k tomu hypofunkce štítné žlázy, medikace na Letroxu. Jak mám dále postupovat, asi neváhat a jít na PN, ohledně toho anti-Ro, že.. samozdřějmě že nechci nic podcenit a zanedbat, navíc pracovat na směny a mezi nemocnými, ikdyby mi vyšli vstříct a měla bych jen ranní či den, nevím, zda bych zvládala
ted ještě normáně sloužím, musím se teprve domluvit s gynekoložkou, ašak nevím, zda mě hned vezme, ae pokud mám takovou tu anamnézu, měla by ne?.. byla bych ráda za jakékoliv zkušenosti a rady. Hezký zbytek víkendu ![]()
@xxxmisickaxxx gratuluji k //. Chodíš na imunologii? Určitě bych si zavolala tam a sjednala co možná nejdřív konzultaci. Já jsme měla autoimunitní problem, prvních 12tt jištěná kortikoidy, pak celé těhotenství minihepariny. Pravidelně jsem chodila na krevní testy a sledovali mne.
Ahoj, anti-Ro jsou nebezpečné v tom, že přechází přes placentu a můžou způsobit poškození srdce plodu. Takzvaný AV blok. Já je mám taky pozitivní a do toho rizika nejdu, mám jednu dceru a riskovat kardiostimulátor u miminka nebudu. Nevím, jaká je pravděpodobnost, ale určitě tě budou sledovat, ten blok vzniká někdy kolem 20.tt. Tak pozor na to, jinak asi nic jiného nehrozí. Možná vysazení medikace - plaquenil jestli bereš?