Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
No podle mě tam hraje hlavní roli právě hlavně poměr hmotnosti hlavičky vůči tělu.
Steeve píše ,že „dítě vážící 9 kg v nárazu při 50km/h letí silou 1 tuny“ - no ono je to tak, že síla , která působí při 50 km/h je stejná , ale kinetická energie je s ohledem na hmotnost dítěte rozdílná.U 8mi kilového dítěte bude samozřejmě menší. Ale respektuji, že týmem odborníků byla stanovena určítá hmotnost (9 kg), která se ukázala jako optimální a je dána jako závazná hranice. Nicméně po rozhovoru s kamarádkou fyzioterapeutkou si stojím za svým názorem , že pevnost svalstva nesouvisí nutně s dosažením hmotnosti 9 kg .
No jo to znám Nicolasovi ted bylo 6 měsíců a má 10kg a 75 hrozim se podzimu jak ho tam vměstnáme až bude víc oblečený
A to se Vám ještě stále vleze do vajíčka, že se děsíte až podzimu?
Můžu se zeptat jaké vajíčko máte? Já se děsím už příštího měsíce ![]()
Ráďa69 píše:
No podle mě tam hraje hlavní roli právě hlavně poměr hmotnosti hlavičky vůči tělu.
Steeve píše ,že „dítě vážící 9 kg v nárazu při 50km/h letí silou 1 tuny“ - no ono je to tak, že síla , která působí při 50 km/h je stejná , ale kinetická energie je s ohledem na hmotnost dítěte rozdílná.U 8mi kilového dítěte bude samozřejmě menší. Ale respektuji, že týmem odborníků byla stanovena určítá hmotnost (9 kg), která se ukázala jako optimální a je dána jako závazná hranice. Nicméně po rozhovoru s kamarádkou fyzioterapeutkou si stojím za svým názorem , že pevnost svalstva nesouvisí nutně s dosažením hmotnosti 9 kg .
Ráďo, ale ono to není dáno pouze dosažením 9 kg, jsou tam 3 podmínky pro přestup do posměru, a to: 9 měsíců, 9kg, a dítě musí umět samo sedět, pokud kteroukoliv z podmínek neplní, tak není dost pevné, aby vydrželo čelní náraz, takže např. když dítě bude mít 8 kg na roce, je to pořá málo, a nemůže do posměru.
A bohužel u dětí jsou následky havárií těžší než u dospělých, dítě se většinou na náraz ani nepřipraví, jako řidič, nic netuší,a všimněte si, že po havárii nosí většina dospělých na krku límec, že si hnulo krční páteří, a to jsou silní dospělí lidé, kteří mají hlavu v poměru k tělu 7:1, kdežto u dětí je to 5:1 a to svalstvo není dostatečně vyvinuté, ještě pár měsíců před tím jsme dítě opatrně nosili v náručí, a podkládali hlavičku, a nyní ho vystavovat tlaku nárazu? Proto jsou protisměrné sedačky daleko bezpečnější než posměrné, obzvláště v kat do 2,5 let- vidíme to z výsledků zranění ve skandinávii, kde je protisměr do těch 2,5 let provozován běžně.
Steeve jde vidět, že své prác fakt rozumíte, vysvětlujete to opravdu skvěle. Včera jsem zjišťovala, kde se dají v Ostravě a okolí koupit autosedačky a je toho fakt poskromnu a když už, tak prodávají sedačky za 1000-2000, což mluví samo o sobě. Dívala jsem se na Váš odkaz a zjistila jsem, že Besafe jsou nám opravdu vzdálené díky tak malému množství prodejních míst a bez zkoušení do toho jít nechceme. Nejlépe dostupné v našem okolí se ukázaly Bebe confort Iseos Neo tak vyzkoušíme a uvidíme, snad budou dobré, když mají 3hvězdičky jak píšete ![]()
Ještě jsem se chtěla zeptat, z jakého důvodu se musí otočit v 13kg ty obousměrné sedačky, když už teda jdou dát protisměrně. Díky
protože jsou tak stavěné, jako 0-13 protisměrné a 9-18 posměrné, u těchto není to oko, jako třeba u Besafe na regulaci vzdálenosti , a větší dítě by se tam již nevešlo.
No jen mě zarazilo, že je to určené váhově, protože když jde o to že by se tam dítě nevešlo, tak by to mělo být spíš určené centimetry ne?
homologace přešly na váhové rozlišení, tak se nejlépe dá určit vhodnost sedačky, při stejné váze mají děti přibližně stejnou stavbu těla, i při lékařské prohlídce je pro doktora důležitější váha , než výška( třeba určení dávky léků, anestetika a pod.)
Steeve, dávkování léků bych do toho nemotala…
Jenže naše „žížalka“ má momentálně ve skoro roce necelých 7,5 kg (tedy o 2 kila míň než průměrné děti jejího věku), ale 75 cm, což je průměrná výška. Pujde-li to tak dál, tak až bude mít požadovanou váhu na otočení do protisměru tak v roce a půl, což by odpovídalo délce více jak 80 cm. Jakou sedačku vybrat, když na délku se do protisměru nevejde? (I vajíčko jí začíná být malé, pokud má mít pásy tak, jak popisuješ)
Doplním, že isofix nemáme.
Brontiku, když nedosahuje váhy na přechod do posměrné tak protisměrnou sedačku 0-18, právě výše zmíněné Besafe IZI Combi( bez isofixu): http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?…
ty jsou protisměrné do 18kg, vejde se tam i 4 leté dítě s výškou 110 cm,
to dávkování léků byl příměr, aby bylo jasné , proč je váha důležitá při homologaci sedačky, váha je z hlediska stavby těla nejdůležitější veličina
Resim podobny problem, mrnousovi je 8,5 mesice, meri skoro 80 cm, ale 9 kg asi jeste nevazi (odhaduji tak 8,7). Vajicko mame Maxi Cosi Citi a hlavicka je jeste pod hranou, ale ty pasy nad raminkama uz rozhodne nejsou…
Sedi i bez opory, ale ne uplne stabilne a sam si neseda. A co ted… Uvazovala jsem o te protismerne sedacce 0-18 Izi Combi X3 , ale mam strach jestli by se nam vesla do auta. Sice nemame vyslovene male auto, ale na zadnich sedadlech neni moc mista a aby se vajicko neopiralo o predni sedadlo, musim to sedadlo posunout dost dopredu a narovnat. Predpokladam, ze sedacka 0-18 bude jeste vetsi a vyssi, a tudiz se v protismerne orientaci nevejde
Mate s tim nekdo zkusenost?
na přestup do posměrné musí dítě mít nejméně 9kg, 9měsíců a musí samo sedět, a ani jednu podmínku nesplňuje, a pokud jsou pásy pod ramínka tak již vajíčko nevyhovuje a chtělo by to opravdu protisměrnou sedačku 0-18
na protisměrnou 0-18 třeba Besafe IZI Combi potřebujete na zadním sedadle tedy mezi opěraldem zadního sedadla a předního sedadla 78cm, u vajíčka konkrétně Maxi-cosi potřebujete 70cm, takže ten rozdíl není tak velký, a většinou se vejde, montoval jsem IZI Combi i do fabie, dcož je kategorie malých vozů.
Steeve ještě bych se chtěla zeptat na sedačky 0-18 s isofixem. Dívala jsem se do auta a isofix máme a tak by bylo lepší koupit teda sedačku s isofixem,ale dívala jsem se na ten Britax a tam je pouze ta first class a ta je podle popisu bez isofixu a bebe confort iseos je s izofixem jen 9-18. Takže jedinná 0-18 s isofixem je ta BESAFE?
ano jediná na českém trhu 0-18 s isofixem je Besafe IZI Cobi Isofix, nebo IZI KID Isofix, všechny ostatní jsou pouze na pásy
Steeve ještě jeden dotaz. Je prosím nějaký rozdíl mezi first class 2009 a 2010 nebo jenom jiné barevné provedení? Děkuji