Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
poradite mi prosim, odkedy mozem po:,–(it dieta v autosedacke v smere jazdy?
Dakujem
No, já jsem teda slyšela, že až od jednoho roku. Že do té doby při nárazu neudrží ještě dítě hlavičku a hrozilo by zlomenina krčních obratlů. Zrovna nedávno jsem o tom četla.
nepřihlášená Orpet
No říká se.že do toho roku je to idealní.Ale taky záleží,jak je mímo velký a kolik važí.Pokud ti přeroste autosedačku vajíčko (myslím,že by měla být aspon o dva cm delší než končí hlavička),tak je určitě bezpečnější koupit větší autosedačku po směru jízdy,i když mímu nebude ještě rok.Taky prý záleží jestli už mímo stabilně sedí,protože pak i ty svaly na krku jsou pevnější a tu hlavičku při nárazu líp udrží. ![]()
" Vajíčko" v každém případě proti směru kůli nárazu a páteři. Větší sedačky mají být ve směru jízdy.
ja som tiež počula, že až od roka… ale čo máš robiť, keď dieťa prerastie vajíčko a tok ešte nemá, tak to nikde neradili
![]()
steno, já kupovala větší sedačku (maxi cosi priori 9-18 kg) taky už v 8.měsících, malý byl obr, nic se neděje. ona je taky polohovací, takže když mimís vytuhne, tak se uloží do pololehu a je v anat.poloze.
pa Iva
Po směru jízdy se má dát dítko do sedajdy až když sedí, je to kvůli tomu ať má zpevněnou páteř..... A pokud bude v kvalitní bezpečné sedačce, která je napolohovaná až na nejnižší poloze, tak je to ideální… větší sedačky jsou od 9kg, takže pokud toto splňujete, myslím, že není problém
Zuzka
My jsme to nakonec vyresili sedackou 0-18 kg, ktera se do 13kg muze poutat i v protismeru. Mala vyrostla z vajicka uz v sedmi mesicich a do pozadovane hmotnosti nam jeste stale kilo chybi a to uz ma rok!!! Bohuzel mame doma dlouhe ditko.
Terik
Po směru jízdy může jet dítě, které dobře sedí a naprosto bezproblémově drží hlavu.
Já jsem někde četla, že proti směru jízdy smí jezdit dítě do váhy 13kg.
Lenka
Dodatek: nejenom že smí jezdit proti směru jízdy, dokonce tam psali, že by mělo!!!
Jinak my jsme museli asi před 2 měsíci koupit sedačku 0-18kg, Vojta nám z vajíčka vyrostl, a taky ji dáváme proti směru jízdy.
Jen by mě zajímalo, jestli můžu dát sedačku 0-18kg na přední sedačku (samozřejmě proti směru a s vypnutými airbagy)
Lenka
Neznalek tak teraz si ma zneistila
. My mame romera 0+ a ta je do 13kg, syn sa tam bezproblemovo mesti a este by sa aj dlho mestil, ale dostali sme na rok Maxi Cosi Priori XP a neodolali sme
lahsie sa tam maly dava, je tam neskutocne spokojny, lebo vidi von, no proste nam to vyhovuje. Ale v roku mal 8,5kg, sam sa po:,–(il v 6m, takze on ma skutocne tie svaly na krku dost pevne a do roka jazdil v protismere, ale ta jeho vaha nic moc
, je to drobecek. Tak teraz si ma normalne nahlodala, ze ci nemame predsa len vytiahnut to vajicko!! Nepametas sa, kde to pisali??
Ahoj Gothic.
Myslím si, že to psali v Betynce nebo Mamince. Teď nejsem doma (návštěvujeme u babičky a dědy
), ale až budu, tak bych to našla a poslala ti to.
A ta sedačka Maxi Cosi nejde upevnit proti směru???
Já kdybych mohla, tak bych Vojtu dala hned zpátky do vajíčka, ale bohužel se mu do ní nevešlo tělíčko (v 6m měl 8kg a 70cm). Sice se ta sedačka 0-18kg (od Chicca) dá trochu polohovat, ale stejně když usne, tak mu pořád padá hlavička.
Lenka
Ahoj Neznalek, ta MC sa neda dat proti smeru, lebo to je 9-18kg, cize trieda I. Mne ide prave o to, ze maly z nej vidi na cestu a je spokojny a ja mozem konecne sediet vedla muzicka
. Ale keby to bolo kvoli jeho bezpeciu, tak to ozeliem, to je jasne ![]()
No tvoj chlapecek mal v pol roku skoro to co moj v roku
(74cm 8,5kg) Ale do toho Romera sa v pohode zmesti, to je 0+do 13kg. Takze asi na nieco fakt budu tie 0+-ky ked su do 13kg.
Len s tym mojim prckom sa dockame 13kg asi az v 2 rokoch a to uz sa tam asi na dlzku nezmesti ![]()
Tak dik za info, keby to bolo narocne, tak to nehladaj, len keby sa ti fakt chcelo. ![]()
Ahojky,
my jsme nedávno obdrželi CD o bezpečnosti při převozu dětí v autech…
Vydala ho švédská automobilka Volvo.. Poukazuje na to, že proti směru jízdy by měla být autosedačka upevněná co nejdéle dokud to jde a to až do věku 3 let..
Cituji:v případě čelní srážky je hlava normálně sedícího cestujícího vržena značnou silou směrem vpřed. V důsledku působících sil je hlava sražena dolů na hrudník a poté se znovu vrátí zpět. Krk dospělého tomuto zatížení poměrně dobře odolává, což však nelze říct o krku dítěte. Pokud dítě sedí zády ke směru jízdy jsou v případě čelního nárazu působící síly rozloženy na celá záda dítěte a ne pouze a zranitelný krk.
My jsme koupili na novorozence klasické vajíčko které šlo nasdit na podvozek kočárku Dream, Easy Bob maxi (o-13KG) v ceně 3,5tis., BOHUŽEL už v 6 a 7 měs. u našeho drobného synka jsem začala koukat po větší, protože se tam mačkal. Vysněná autosedačka od Maxi Cosi priori Xp 9-18 se nedala pro nás použít, protože měla po vyzkoušení v ní malého ostrý sed, a kluk nám ještě neuměl sedět, takže jsme byli rádi když jsem objevila zn. Concord Ultimax v ceně skoro 7 tis. Zaujala mě hlavně tím že je jak pro novorozence (má kojeneckou vložku) tak pro dítě až do 3 let. Má dva díly, které se otáčejí podle toho zda má být sedačka ve směru nebo proti. Proti směru má 2 polohy (leh a pololeh), ve smeru také 2 polohy (sed a polosed). Malému je nyní rok, vozím si ho stále v prostorné kojenecké vložce, akorát mu posouvám podhlavník, mám ho na přední sedačce spolujezdce a místo na nohy mu dělám mírným sklopením operky sedačky na které je autosedačka připevněna. Vyhovuje mi to, dokud mu nebude vadit poloha pololehu mužeme takhle cestovat spolu, když jsem si ho dala dozadu, brečel mi tam, takhle si povídáme, mohu na něj dle potřeby sáhnout apod.
Bohužel taky na našem trhu se moc autosedačkem které jsou už pro větší mimi a dají se připevnit proti směru jízdy nedá.
Andrea