Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Nejprve bych si ujasnila názvosloví, aby nedošlo k mýlce a diskuse měla smysl, protože to, jak je dotaz myšlen předpokládám nesedí k názvu diskuse.
Autotransplantace zubu: Vytržení zubu (nejčastěji zdravé osmičky) a „přesazení“ téhož zubu na jiné místo v čelisti, kde byl původní „nemocný“ zub vytržen.
Zubní implantát: Zavedení většinou titanové náhrady zubního kořene na místo vytrženého „nemocného“ zubu.
Předpokládám správně, že jde o druhý případ? Pokud ano, je více přístupů a záleží na konkrétním lékaři, který preferuje. Obecně je bezpečnější nechat po vytržení díru po zubu zahojit, počkat než naroste nová kost a do té vložit implantát. To trvá minimálně nějaké dva měsíce, záleží třeba na náročnosti při „trhání“ zubu. Pak se zavede implantát a zase se čeká, než se přihojí, ideálně zase minimálně 2-3 měsíce. A pak se pokračuje pár kratšími zákroky jako otisky apod. a vyrábí se korunka.
Jiná varianta je vytržení zubu a okamžitá implantace do vzniklé díry po něm, to je ale považováno za rizikovější z hlediska přihojení implantátu.
Celkem od začátku do konce na místě, kde jsem pracovala, celá tahle sranda vyšla na 29 000Kč.
Mne pri autotransplantaci vytrhli prasklou sestku, zaroven osmicku a tu osmicku okamzite vsadili misto sestky. Jedine nebezpeci je, ze se nemusi uchytit. Mne se uchytila, ale porad mi kolem stejne otekala dasen a zub se mi nakonec zkazil, museli jej po par letech vytrhnout. Tu autotransplantaci jsem podstoupila asi pred 7mi lety a platila jsem neco pres 6000. Ted to bude urcite drazsi, porad ale levnejsi nez klasicky umely implantat.
@xantypa80 píše: Více
To bylo velmi levné. Zajímalo by mě, jaká je šance, že se transplantovaná osmička uchytí na místě jiného zubů, konkrétně u mě by to byla šestka, kterou mám hodně špatnou.
@Mandisi píše: Více
To Ti bohužel nikdo předem nezaručí, ale myslím si, že šance je velká, že se spíše uchytí, pokud nemáš vyloženě nějakou autoimunitní poruchu třeba.
Je tu někdo kdo tomu rozumí nebo má vlastní zkušenost?
Za jak dlouho po vytržení špatného zubu se nový zub implantovat?( Jde mi o stáří té díry)
Ihned nebo je to možné i po nějaké době?
Jaké je zhruba cena?