Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím chci se zeptat jaké mate zkušenosti s babičky a svými detmy když jsou na hlídání. Naše mala roční a pul holčička trávila u babičky poslední dobou dost času kvůli narozeni sestřičky od male tak jsme využily hlídání a ted se dost trapime s jejím chováním a nevíme si sní rady jako by ji babička posílala proti nám. Jsme mlada moderní rodina která chce pro své děti to nejlepší. Do doby dokud ji malou nepujcime tak je vše oka ale jakmile jednu noc uni prespi tak máme doma hotové peklo. Mala je sikovna uci se rychle ale jak mile je u babičky tak se vše změní. Namáčení do ledové becky z vodou ji připadá normální a jak to není zdravé. Nechavani 3leteho chlapecka z naší malou u plotu se slepicemi je prý bezpečné. Po návratu male za namy je mala domlacena, procurana, špinavá, opruzena atd. Je toho tolik ze by stoho člověk napsal román. Nevime jak mame rici babicce ze jeji zachazeni neni na spravnem miste. Prosíme o radu děkujeme předem Tomas a Naty
Pokud se ti nelíbí přístup babičky, tak jí tam nenechávej na hlídání a dojeďte tam jen společně na návštěvu.
Rok a půl stará holčička má být doma u mámy, nemá být někde u babičky, zvlášť když se ti vrací pročůraná, domlácená atd. Co chceš slyšet? Nedávej ji hlídat a hlídej ji ty sama.
Tak malé dítě bych nesvěřila na hlídání někomu, na koho není spolehnutí.
Já vím proč dítě nepůjčuji… Zaplaťte si chůvu, když potřebujete hlídání…
Což takhle si hlídat své dítě sama? Je ještě dost malá na to, aby ji hlídal někdo jiný, než rodiče (myslím přes noc). Nemluvím o občasném hlídání, ale vy to asi máte dost často. Zvlášť, pokud máš k hlídání babičky výhrady, tak proč ji tam dáváš? Navíc se může cítit odstrčená, když máte doma nového sourozence.
@Naty1308 Pokud se ti nelíbí babičin přístup, tak ji tam nedávej, nějak nechápu k čemu vlastně dávat dítě na hlídání, když jsi doma
Jako pochopila bych, pokud by tam jezdit chtěla a vracelo se mi spokojené dítko s novými zážitky, pak ať je klidně domlácená a špinavá, ale tedy rozhodně ne opruzená a pročůraná.
@Naty1308 píše:
Zdravím chci se zeptat jaké mate zkušenosti s babičky a svými detmy když jsou na hlídání. Naše mala roční a pul holčička trávila u babičky poslední dobou dost času kvůli narozeni sestřičky od male tak jsme využily hlídání a ted se dost trapime s jejím chováním a nevíme si sní rady jako by ji babička posílala proti nám. Jsme mlada moderní rodina která chce pro své děti to nejlepší. Do doby dokud ji malou nepujcime tak je vše oka ale jakmile jednu noc uni prespi tak máme doma hotové peklo. Mala je sikovna uci se rychle ale jak mile je u babičky tak se vše změní. Namáčení do ledové becky z vodou ji připadá normální a jak to není zdravé. Nechavani 3leteho chlapecka z naší malou u plotu se slepicemi je prý bezpečné. Po návratu male za namy je mala domlacena, procurana, špinavá, opruzena atd. Je toho tolik ze by stoho člověk napsal román. Nevime jak mame rici babicce ze jeji zachazeni neni na spravnem miste. Prosíme o radu děkujeme předem Tomas a Naty
Tak pokud nesouhlasíš, tak nepůjčuj a hlídej si jí sama
jak se rozvíjení šikovnosti vylučuje s otužováním nebo ponecháním jisté dávky svobody netuším, ale to už je na tobě. Prostě pokud nesouhlasíš, tak nepůjčuj, jen bych obecně doporučila nezaměňovat poměrně závažné zanedbání dítěte s odlišnostmi názorů, které navíc schováváš za argument, že jste „moderní“ ![]()
@Naty1308 píše:
nedávejte babičce hlídat - miminko není důvod odkládat malou k babičce..
Promiň ale pokud se ti její přístup nelíbí tak tam nedávej dítě, je ještě malá. Až bude velká tak klidně, protože to pro ni bude zážitek, ale tak malé dítě potřebuje něco jiného… Hlavně pokud je ještě na plenkách. Dávat ji někam, od kama přijede ve špatném stavu, jenom pro abyste měli klid je na hlavu. V porodnici jsi byla tak 4 dny ne, tak nač ji dávat častěji když nejste spokojeni? Dávám dítě jenom tomu u koho jsem si jistá že se dobře postará.
A co chceš slyšet??? Pokud se ti nelíbí přístup babičky, tak ji tam nedávej ![]()
Já jsem si z Tvého dotazu vzala, že mladá moderní rodina: kašle na pravopis; strčí starší dítě babičce na hlídání kvůli narození mladšího; myslí si, že šikovnost a rychlost učení se změní v momentě, kdy se dítě oprudí a stojí u plotu se slepicemi; když je dítě špinavé, tak to znamená, že ho babička posílá proti vlastním rodičům…
Přeci jste u babičky byli mockrát všichni a viděla jsi, jak se tam k malé chová a jak to tam vypadá, ne? Kdyby se mi dítě vrátilo jednou výrazně opruzené a špinavé, tak si to s mámou/tchýní vyříkám a vysvětlím, co je příště třeba. Opakovalo by se to samé podruhé, a už bych ho tam samotné nenechala.
Ještě že s manželem nemáme mladou moderní rodinu ![]()
@zrcadlo píše:
Já jsem si z Tvého dotazu vzala, že mladá moderní rodina: kašle na pravopis; strčí starší dítě babičce na hlídání kvůli narození mladšího; myslí si, že šikovnost a rychlost učení se změní v momentě, kdy se dítě oprudí a stojí u plotu se slepicemi; když je dítě špinavé, tak to znamená, že ho babička posílá proti vlastním rodičům…
Přeci jste u babičky byli mockrát všichni a viděla jsi, jak se tam k malé chová a jak to tam vypadá, ne? Kdyby se mi dítě vrátilo jednou výrazně opruzené a špinavé, tak si to s mámou/tchýní vyříkám a vysvětlím, co je příště třeba. Opakovalo by se to samé podruhé, a už bych ho tam samotné nenechala.
Ještě že s manželem nemáme mladou moderní rodinu
Mám z toho naprosto identický pocit.
Moje dítě v roce a půl ještě ani nechodilo, takže jsem na hlídání nikde nenechávala. A už vůbec bych ho tam nenechala, pokud by se vracelo omlácené, pročůrané a opruzené…
@zrcadlo píše:
Ještě že s manželem nemáme mladou moderní rodinu