Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@filija píše:
Ten pravopis!! a styl/ sloh, raději se č, budete si to hodit až budou děti ve škole…, malé dítě potřebuje rodiče.
Presne tohle jsem chtela napsat, ale nechtela, aby to vypadalo jako rypani. Na pisemnem projevu by to chtelo u zakladarelky sakra zapracovat. Je to zmatene napsane.
Chapu dobre, ze tve dite u babicky „hlida“ jine trilete dite?
s tim ze co se ma stat, se stane? ![]()
Komunikace mezi tebou a babickou mi pripada celkove slozita. To neni jen o hlidani, ale celkove se ti nechce rikat, co si myslis.
Omlouvam se, ze nepisu carky a hacky. Pisu z mobilu.
Promiň ale nechápu, jak můžeš svěřit tak malé dítě někomu o kom víš, že má takový přístup k hlídání - co se má stát, stane se???
![]()
S takovým člověkem bych tak malé dítě nepustila za dveře bytu! nejde o to že se dítko vrátí špinavé nebo s odřeným kolenem, ale o ten pocit, že na něj nikdo nedává pozor! Je jasný že u něj nikdo nebude sedět na metr a hlídat aby se neškrábla nebo nezakopla, ale všeho s mírou - rozhodně ji nemůže hlídat dítko ve věku tří let!! Čekám druhé dítě, jsem V 8m na rizikovém těhotenství, vše mě unaví a není mi vůbec dobře, mám spoustu zdravotních problémů a občas bych nejraděj někam zalezla a jen spala, ale dceru nikam nešoupu na hlídání… už jen to, že mám to břicho a ví že v něm mám miminko v ní způsobuje lítostivost a lehce žárlí, že na ni nemám tolik sil a času, kdybych ji ještě někomu pořád „půjčovala“ na hlídání, tak nevím jak by to ta její hlavička zpracovala… brala by to jako, že ji už vůbec nechci
a podle toho by také vypadalo její chování po návratu domů… Ono občasné hlídání třeba na hodinku, dvě je pro dítko rozptýlení to jo, ale ne to co popisuješ ty… vždyť ji dáváš denně pryč. Tvoje dcerka po návratu navíc vidí, jak běháš kolem mimina, myslíš, že to nevnímá?
Vyprdni se na to, co a jak si bere babička a jestli se urazí nebo ne, ale na to jak se cítí tvoje dítě! Já myslím, že bude šťastná že může být s tebou a miminkem doma a když ji hrou zapojíš do běžných činnosti a bude mít pocit že ti může pomáhat atd… bude šťastná a cítit se potřebně a důležitě a milovaně.
Babičce ji pro klid v rodině tedy půjč, ale ne každý den a ne na celý den. třeba 2× týdně na hodinu - dvě, to by nešlo? Tady nejde o babičku, ale tvůj vztah s tvým dítětem… ![]()
Anonym M.
@zrcadlo píše:
Já jsem si z Tvého dotazu vzala, že mladá moderní rodina: kašle na pravopis; strčí starší dítě babičce na hlídání kvůli narození mladšího; myslí si, že šikovnost a rychlost učení se změní v momentě, kdy se dítě oprudí a stojí u plotu se slepicemi; když je dítě špinavé, tak to znamená, že ho babička posílá proti vlastním rodičům…
Přeci jste u babičky byli mockrát všichni a viděla jsi, jak se tam k malé chová a jak to tam vypadá, ne? Kdyby se mi dítě vrátilo jednou výrazně opruzené a špinavé, tak si to s mámou/tchýní vyříkám a vysvětlím, co je příště třeba. Opakovalo by se to samé podruhé, a už bych ho tam samotné nenechala.
Ještě že s manželem nemáme mladou moderní rodinu
@Naty1308 S babičkou promluv, vyčleňte si třeba jeden den v týdnu, který strávíte spolu a ostatní dny si udělejte vlastní program. Když to babička nebude respektovat, tak bych její návštěvu s díky odmítla a ať se klidně urazí.
Já jsem teda nechávala jezdit takhle malé dítě ke tchýni i přes noc, z pátku na sobotu a v sobotu odpoledne jsme si ho vyzvedávali a bylo moc spokojené. Paradoxně svojí matce bych ho měla problém svěřit i teď a to už je starší.
A jak často je teda malá u babičky? má to nějakou pravidelnost?
@zrcadlo píše:
Já jsem si z Tvého dotazu vzala, že mladá moderní rodina: kašle na pravopis; strčí starší dítě babičce na hlídání kvůli narození mladšího; myslí si, že šikovnost a rychlost učení se změní v momentě, kdy se dítě oprudí a stojí u plotu se slepicemi; když je dítě špinavé, tak to znamená, že ho babička posílá proti vlastním rodičům…
Přeci jste u babičky byli mockrát všichni a viděla jsi, jak se tam k malé chová a jak to tam vypadá, ne? Kdyby se mi dítě vrátilo jednou výrazně opruzené a špinavé, tak si to s mámou/tchýní vyříkám a vysvětlím, co je příště třeba. Opakovalo by se to samé podruhé, a už bych ho tam samotné nenechala.
Ještě že s manželem nemáme mladou moderní rodinu
Lépe bych to nenapsala! ![]()
Jo a k tomu nadpisu - vychovávej si sama a je po starostech.
Pokud ti to nevyhovuje, dítě k babičce nedávej, nebo tam choď s ním nebo např. na 2 hodiny denně-za tu dobu se nepročůrá, neoprudí, špína ho nezabije, slepice též ne a že se zmáčí ve vodě, no blbý, ale přežije to taky-voda děti prostě přitahuje…Jinak mě pobavil pojem „moderní“ rodina- po tímhle spojením si představím volnou, resp. žádnou výchovu, jí se kostíky, brumíky, jupíky, pytlík bonbónu na půl dne atd. K večeři pizza z mrazáku, cola, půlku dne sedí dítě u tabletu, druhou u televize, ven se chodí max. do mateřských center a o víkendu hurá do obchoďáku s obědem v mekáči či kfc. Nechtěla jsem nikoho urazit, ale toto mi pojem „moderní“ rodina evokuje. Aby mě tu nikdo nenapadl stylem podle sebe soudím tebe, takto mi opravdu nežijem
.
Chtělo by to trochu nosík dolu, nebio spíš být méně moderní a více normální ![]()
Ono když se narodí další miminko do rodiny, je to pro starší dítě veliká rána a pokud k tomu ještě je vyšoupnuto k babičce, tak se změně chování divit nemůžete. I děti, které jsou doma snášejí narození sourozence horko těžko - žárlí, vztekají se, dělají naschvály, vzdorují atd atd…
Jinak mě teda dítě co vleze do vody, přijde odřené, špinavé, přijde ok
moje děti taky tak vypadají
a netušila jsem, že slepice může dítě zabít i přes plot
![]()
Každopádně, když ti to vadí, matku ignoruj, dítě k ní nedávej a nebo alepoň uspořený čas věnuj studiu pravopisu
Jo a dětí mám 5, vím jaký to je, když se narodí další mimino ![]()
Jee, já jsem v tom věku chodila s babičkou ráno obstarávat dobytek, odpoledne jsem s ní okopávala záhonky (samozřejmě jsem jen asistovala a koukala
), špinavá jsem byla vždycky jak čuně, domlácená jsem byla otřesně pořád protože jsem neustále někam lezla. když jsem byla starší tak jsem se naučila ty slepice i chytat a to byla teprve zábava ![]()
@Krrysa Já bych z těch slepic zas takovou legraci neměla, pokud si takto malé dítě stoupne těsně k plotu (samozřejmě záleží, jak konkrétní plot vypadá), tak ho může slepice klidně klovnout do oka. Jinak děti ke slepicím u babičky pouštím a obě už se nechaly klovnout do prstu (i přes varování) a teď už si dávají pozor.
Řěkni babičce, co se ti nelíbí a domluvte se, jak to bude dál..
Jinak určité věci chápu, taky se mi pár věcí nelíbí u máma, ale… nejde říct nedávej tam děti.. Děti mají babičku rády, babička je, a prostě to, že jsou někdy jak prasat prostě nehrotím.. zase je potřeba si uvědomit, že prostředí bytu domu je jíné jak venkov se zvířaty. Zase se těm dětem nestane nic horzného, když jsou chvíli špinavé.. ale… od do no
@zoy píše:
@Krrysa Já bych z těch slepic zas takovou legraci neměla, pokud si takto malé dítě stoupne těsně k plotu (samozřejmě záleží, jak konkrétní plot vypadá), tak ho může slepice klidně klovnout do oka. Jinak děti ke slepicím u babičky pouštím a obě už se nechaly klovnout do prstu (i přes varování) a teď už si dávají pozor.
Jo, a taky může u padnout a rozbít si hlavu o korýtku nebo ho může klovnout do prstíčku a dostane otravu krve nebo dostane tetanus nebo si zalomí prst v pletivu nebo nebo nebo - cokoliv je možné. Můžeš mi říci, proč by ta slepice vyskakovala a pokoušela se dítě klovnout do oka? A vyskočit a trefit skrze pletivo, to už musí být trénovaná slepice.
Proc jste si porizovali dalsi dite, kdyz nezvladate peci o to jedno? Nechapu, jak muzes sve rok a pul stare dite nekam strkat na hlidani.. a jako duvod uvadis narozeni jejiho sourozence??
@inkakřivák píše:
Jo, a taky může u padnout a rozbít si hlavu o korýtku nebo ho může klovnout do prstíčku a dostane otravu krve nebo dostane tetanus nebo si zalomí prst v pletivu nebo nebo nebo - cokoliv je možné. Můžeš mi říci, proč by ta slepice vyskakovala a pokoušela se dítě klovnout do oka? A vyskočit a trefit skrze pletivo, to už musí být trénovaná slepice.