Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
@Poustevnice jak z ničeho nic? K narozeninám. Vždyť je to běžný postup domluvit se na jednom větším daru, než kupovat několik kravin.
U nás teda není běžné obvolávat příbuzenstvo, že chci na něco přispět. Když se zeptají sami co mají koupit - nabídnu jim, že mohou přispět a na to a to. Ale abych jim volala sama a chtěla od nich finační příspěvek, to teda ani omylem.
@MonaM1 píše:
je fakt, že moje máma se nechovala jako máma…měli jsme stále na krkú socálkú.
Tak se pak těžko můžeš divit, že ani jako babička nefunguje. Odpoutej se od těch pocitů, že se „musí“ chovat jako babička. Nemusí. Nevnucuj se jí, prostě si žij svůj život se svými dcerkami a jí do něho nezahrnuj. Ušetříš si spoustu trápení.
@MonaM1 píše:
je fakt, že moje máma se nechovala jako máma…měli jsme stále na krkú socálkú.
Tak tady mas odpoved
zkus podporovat vztah male s druhou babičkou, chápu, že Te to mrzí, znám ženský, u kterých přišlo mateřství moc brzo, ale vypely a babičky jsou úžasný, ale to bohužel není případ Tvé mamy
Víš co netrap se tím, holt máš takovouhle mamku, mě to že nechce, aby jí malá říkala babi přijde vyloženě jako, že se nesmířila s tím, že stárne a že už je babička
…holt někdo to nepobere…bylo to myslím i v nějakém starém českém filmu, jen tam to bylo ze strany otce…
jinak s tim kolem no nevim, nevim, ale co takhle ho holce koupit ze svýho, to tě nenapadlo…a za 5 tisíc bych ho fakt nekupovala…měla bys vidět první kolo mýho kluka…dodělaný za chvíli ![]()
@MonaM1 to je jediné, co bych chápala, kvuli těm dětem..jenže ma to smysl lámat pres koleno? pokud nema zájem, tak to ty deti stejne dřív nebo spis později vyciti. Žít spokojeně mohou se svou super mámou a tátou a prudivou babičku nepotřebuji jen proto, ze se to tak očekává..nas nemusel babiccin manžel, tak nas tam nasi jednu dobu vubec nedávali, dokud to samotne babičce nedošlo a doma si nedupla.ale stejne to nebyl takový přirozený vztah, jak s tou druhou, u které jsme byli denně a která by pro nas udělala kdykoli cokoli, protože CHTELA.
@evill píše:
U nás teda není běžné obvolávat příbuzenstvo, že chci na něco přispět. Když se zeptají sami co mají koupit - nabídnu jim, že mohou přispět a na to a to. Ale abych jim volala sama a chtěla od nich finační příspěvek, to teda ani omylem.
přesně, zeptám se jestli by nepřispěli, pokud přispějou jsem ráda, ale pokud ne, tak to neřešim…
Moje tchýně vidí malou 5× za rok. Častěji manželovu tlaku nepodlehne. Já to neřeším.
@evill aha, no rodiny jsou ruzne. Mne to připadá u prarodičů úplne normální. Proste zavolá a domluvit se' mami, chceme kupovat kolo, mysleli jsme, že byste se přidali…'
@MonaM1 tak mě by třeba nenapadlo po někom chtít peníze na dárek. Ano pokud se mě prarodiče zeptají, co mají synovi koupit k narozenínám, tak jim řeknu hele chtěli bychom mu koupit kolo, jestli chcete, tak přispějte, ale abych volala a nutila přispět.
Jako když nechce, tak jí nenuť. To je jak kdyby tebe někdo nutil dělat něco, co seti dělat nechce. Není žádnou povinností tvojí matky, aby byla z tvých dětí poprděná.
Chápu, že to mrzí, ale nezměníš jí. No a co se týče jejího přítele, tam to chápu dvojnásob, protože pro něj je to naprosto cizí děcko.
Tak obvolávat a dožadovat se peněz na dárek, jako by to byla nezbytná nutnost - pětiletému dítěti dávat velký dar, to vážně ne, beru to jako drzost. A omlouvat to narozeninami…ne každý to tak „papá“, no. Babička bude asi taky „nebaštící“…
Tvoje maminka jako babička nefunguje - s tím se nedá nic dělat.
Takové věci nelze vynutit - může Ti být dcerek stokrát líto, ale změnit to nemůžeš. Když jí budeš děvčata nutit, stejně se k nim nebude chovat tak, jak Ty bys chtěla, to musí mít člověk v sobě.
Začínám mít dojem, že moje (bohužel) jediná babička žije dva životy ![]()
No neuděláš nic. Neužírej se.
Neuděláš s tím nic. ![]()
A třeba pro mou mámu je to ideální příklad, že taková babička (jako byla její máma nám) být nechce.
Nechápu, proč se někomu jeví tak strašně důležité, aby prarodiče fungovali na 100%.
V podstatě mi nepřijde nic strašného, pokud tě matka navštíví jednou za měsíc. Pokud jsou ty vztahy normální a korespondují s minulostí, tak bych byla ráda za to, co je.
A už vůbec nechápu, že obvoláš babičky s žádostí o peníze a že si vezmeš dva tisíce od babičky, která má, dle tvých slov, taktak na jídlo.
A v podstatě už ale vůbec nechápu tu zdejší emiminovskou módu, jak musí být každej z těch dětiček podělanej a vozit k narozkám, svátkům, vánocům ideálně botičky od Diora, anebo aspon přispívat pětinu příjmu na předražený krámy.
@Bábrdl píše:
@evill aha, no rodiny jsou ruzne. Mne to připadá u prarodičů úplne normální. Proste zavolá a domluvit se' mami, chceme kupovat kolo, mysleli jsme, že byste se přidali…'
Jasne chapu, že každý má jinou výchovu a jiné zvyky. Ale přijde mi, že její matce to taky není vhod. Takové no tak ti teda přispěju protože se nehodí říct ne, ale více jak pětistovku ti nedám. Druhá babička zase na přímý dotaz vysolí všechny peníze na jídlo. No mi by to bylo velice hloupé. ![]()
Něco podobného vidím u své mamky. Já dítě sice nemám, ale brácha má už sedmiletého syna a její chování a zájem vůči němu je pro mě ponaučení do budoucna pro mé dítě, že nemám moc očekávat, abych nebyla moc zklamaná.. Mamka vidí malého tak 3 do roka, z toho v létě si ho na pár dní vezme na prázdniny..Jeden rok, přesto, že zrovna neměla práci a měla volno, tak si malého u sebe nenechala o pár dní déle, přesto že věděla, že je u bráchy hodně špatná situace a nebylo by dobré, aby malej u toho byl, ale mamka potřebovala uklízet a vyřizovat a s malým by to bylo náročnější..Mamka od nich bydlí nějakých 20km, spoj sem je tak každou půl až třičtvrtě hodinku, ale mamka není člověk do stresu a změny plánu, takže i návštěvu rodiny, která je autem 15minut(vlakem 20min.) plánuje spoustu dní do předu a všechno hrozně hrotí
I když bydlela od nich 2 minut pěšky, tak se moc neangažovala.. Prostě některé takové jsou, jsou rády, že své děti už vychovali, nemusí se o ně starat, tak si chtějí užívat života, jsou takové chladnější a neberou rodinu tak moc vážně a nemají takové pouto mezi sebou. Vidím to i zpět, jako matka se o nás skvěle starala, ale bylo spíše z povinnost, že se to od ní očekává, nebylo tam takové pouto..Takže tím chci říct, že to nezměníš, mají tvou a manželovu lásku, ta je nejdůležitější a vypadá to, že druhá babička má zájem větší, ta jim to babičkovství vynahradí
![]()