Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Něco podobného vidím u své mamky. Já dítě sice nemám, ale brácha má už sedmiletého syna a její chování a zájem vůči němu je pro mě ponaučení do budoucna pro mé dítě, že nemám moc očekávat, abych nebyla moc zklamaná.. Mamka vidí malého tak 3 do roka, z toho v létě si ho na pár dní vezme na prázdniny..Jeden rok, přesto, že zrovna neměla práci a měla volno, tak si malého u sebe nenechala o pár dní déle, přesto že věděla, že je u bráchy hodně špatná situace a nebylo by dobré, aby malej u toho byl, ale mamka potřebovala uklízet a vyřizovat a s malým by to bylo náročnější..Mamka od nich bydlí nějakých 20km, spoj sem je tak každou půl až třičtvrtě hodinku, ale mamka není člověk do stresu a změny plánu, takže i návštěvu rodiny, která je autem 15minut(vlakem 20min.) plánuje spoustu dní do předu a všechno hrozně hrotí
I když bydlela od nich 2 minut pěšky, tak se moc neangažovala.. Prostě některé takové jsou, jsou rády, že své děti už vychovali, nemusí se o ně starat, tak si chtějí užívat života, jsou takové chladnější a neberou rodinu tak moc vážně a nemají takové pouto mezi sebou. Vidím to i zpět, jako matka se o nás skvěle starala, ale bylo spíše z povinnost, že se to od ní očekává, nebylo tam takové pouto..Takže tím chci říct, že to nezměníš, mají tvou a manželovu lásku, ta je nejdůležitější a vypadá to, že druhá babička má zájem větší, ta jim to babičkovství vynahradí
![]()
@evill píše:
U nás teda není běžné obvolávat příbuzenstvo, že chci na něco přispět. Když se zeptají sami co mají koupit - nabídnu jim, že mohou přispět a na to a to. Ale abych jim volala sama a chtěla od nich finační příspěvek, to teda ani omylem.
Přesně tak. Buď dají/nedají dárek, podle uvážení. Nebo zavolají, nebo se prostě při pozvání na oslavu zeptají, co plánujeme a podle uvážení přispějí. Anebo my něco plánujeme a ne/přispění necháme na každém s tím, že je každého věc, jestli chtějí dovézt bonboniéru a omalovánky, anebo přispět pětistovku na něco.
Jakákoli domluva je dobrá, je tisíc možností. Ale volat někomu, byť rodičům, aby mi přispěli na…, tak to by mě v životě nenapadlo, a musela bych se stydět.
Protože, pokud se sami zeptají, je to jejich svobodná vůle. Pokud mi někdo zavolá s žádostí o příspěvek, je to tlačení do něčeho, co ten druhý třeba nechce udělat. Protože kdo má, v úzké rodině, chuť říct: Maruš, dík za zavolání, ale nedám ti nic. To by byla zase výživná diskuze.
Pochybuju, že zakladatelka obvolávala babičky s tím, že budou kupovat kolo a každý dá povinně aspoň 1000,–
Spíš bych to viděla tak, že řekla: Hele, dcerka bude mít narozeniny. Ať se zbytečně nekupují blbosti, které stejně nevyužije - napadlo nás pořídit kolo - a kdyby se na to složili všichni, mohli bychom koupit nějaké dražší, kvalitnější - nepřispěli byste?
Nebo se mýlím @MonaM1?
@Virginia píše:
Nechápu, proč se někomu jeví tak strašně důležité, aby prarodiče fungovali na 100%.
V podstatě mi nepřijde nic strašného, pokud tě matka navštíví jednou za měsíc. Pokud jsou ty vztahy normální a korespondují s minulostí, tak bych byla ráda za to, co je.A už vůbec nechápu, že obvoláš babičky s žádostí o peníze a že si vezmeš dva tisíce od babičky, která má, dle tvých slov, taktak na jídlo.
A v podstatě už ale vůbec nechápu tu zdejší emiminovskou módu, jak musí být každej z těch dětiček podělanej a vozit k narozkám, svátkům, vánocům ideálně botičky od Diora, anebo aspon přispívat pětinu příjmu na předražený krámy.
stoprocentní souhlas ![]()
@evill píše:
Jasne chapu, že každý má jinou výchovu a jiné zvyky. Ale přijde mi, že její matce to taky není vhod. Takové no tak ti teda přispěju protože se nehodí říct ne, ale více jak pětistovku ti nedám. Druhá babička zase na přímý dotaz vysolí všechny peníze na jídlo. No mi by to bylo velice hloupé.
omyl..moje matka byla šťastná, protože něchce vybrat nějakoú pytlovinú, ale prostě víc jak 500 ne
@Akivasha píše:
Pochybuju, že zakladatelka obvolávala babičky s tím, že budou kupovat kolo a každý dá povinně aspoň 1000,–Spíš bych to viděla tak, že řekla: Hele, dcerka bude mít narozeniny. Ať se zbytečně nekupují blbosti, které stejně nevyužije - napadlo nás pořídit kolo - a kdyby se na to složili všichni, mohli bychom koupit nějaké dražší, kvalitnější - nepřispěli byste?
Nebo se mýlím @MonaM1?
No povinně to zřejmě nebylo. Ale řešit, že jedna dá jen pětistovku, i když má peněz dost, a druhá, chudá, co má taktak na jídlo dá 2000, mi prostě přijde hnusný.
Je v tom obsaženo i to, že teda ta bohatší měla dát víc.
A ano, pokud to její matka až tak nežere, a na oslavy třeba ani nechodí (blbý, ale její volba), tak mně osobně přijde nevhodné si volat o peníze. Pokud by se bohatá babička nabídla, že teda sice se jí oslava nehodí, ale ráda by koupila něco, dle výběru rodičů, proč ne.
Ale každý to má a vidí jinak. Já se bych prostě tý chudší babičce s žádostí o peníze ani omylem nezmínila.
@MonaM1 My právě taky
A ještě všichni jásají, že nemusí nic vymýšlet a že dají peníze na něco, co se hodí. Všichni známe ty nepotřebné dárky, které se pak válejí ve skříni ![]()
@MonaM1 píše:
omyl..moje matka byla šťastná, protože něchce vybrat nějakoú pytlovinú, ale prostě víc jak 500 ne
Dejme tomu, že byla šťastná. Proč nejsi ty? Mi 500 pro čtyřleté dítě přijde naprosto dostatečné. Kdyby mi chtěl někdo pro 4 leté dítě přispět 2000, řekla bych mu jestli se nezbláznil.
Proč je ti 500 málo?
@Virginia píše:
No povinně to zřejmě nebylo. Ale řešit, že jedna dá jen pětistovku, i když má peněz dost, a druhá, chudá, co má taktak na jídlo dá 2000, mi prostě přijde hnusný.
Je v tom obsaženo i to, že teda ta bohatší měla dát víc.
A ano, pokud to její matka až tak nežere, a na oslavy třeba ani nechodí (blbý, ale její volba), tak mně osobně přijde nevhodné si volat o peníze. Pokud by se bohatá babička nabídla, že teda sice se jí oslava nehodí, ale ráda by koupila něco, dle výběru rodičů, proč ne.
Ale každý to má a vidí jinak. Já se bych prostě tý chudší babičce s žádostí o peníze ani omylem nezmínila.
mě přijde, že debata úž je o něčem jiném… ta babička chúdší chtěla dcerce to kolo celé zaplatit (že má na to vyčleněné a našetřené peníze) a já navrhla jinoú alternatvú-složit se všichni.
@MonaM1 píše:
A ještě jedna věc. Jestli byla šťastná z toho, že má přispět vnoučatům, znamená to, že je ráda má. Takže v tom případě vůbec nevím, co je k řešení. Návštěvy 1× za 1-2 měsíce by byly na mě až moc. ![]()
@MonaM1 píše:
Ahojtejd si za Vámi postěžovat, vylít srdce
. Jde o moji mámú. Úž je mi z ní úzko.
. Omloúvám se předem-nejde mi na klávesnici krátké „ú“ proto píši s dloúhým. Tak když se narodila první dcerka (teď jsoú jí 4r) a začala mlúvit první slabiky v roce, tak když mé mámě řekla „babi“ řekla jí na to, že není babi, ale „Ivanka“. Její přitel na maloú reagoval slovy : „nedávejte to sem“,mě bylo do breú a matka se připitoměle smívala. Když měla třeba malá 2roky zvala jsem ji na oslavú a její odpověď byla, že nepřijde, že vyžívá pěkného počasí a búde dělat na zahradě záhonky. Teď jsem ji zvala ke dceřiným 4r narozenin a ona mi řekla, že se msí podívat do deníkú jestli na sobotú úž něco nemá…
Jezdí moje dcerky navštěvovat 1krát za 1-2měsíce a to na 2h max. Přitom jezdí několikrát za týden okolo nás..necháp to
. Chtěla jsem koúpit dcerce kolo k narozkám, tak jsem telefonovala babičkám a složení peněz a babička z manželové strany žije sama-vyžívá taktak na jídlo a přispěla částkoú 2tis a moje máma která má měsíční obrat kolem 50tis za měsíc mě řekla, že víc jak 500kč mě nedá, ale hrozně se chtěla angažovat do toho, aby mohla říct, že kolo které stojí 5tis že je i od ní…
Prosím o názor, jestli Vám chování přijde normální, nebo úž jsem nenormální já
Neřeš to.
Nechce být babkou, není možná na to ani připravená. Je to její volba a je docela možné, že ji to jednou bude mrzet, že se ochudila o malé vnoučata.
Neřeš to, nefňukej nad tím.
Je to její volba a má na to právo.
Jdu dočíst diskuzi, zatím reaguji jen na tento příspěvek.
@MonaM1 píše:
každý máme hranice jinde, dostali jste od babiček příspěvek 50% kupní ceny dárku, co byste chtěli víc, aby to zaplatily celý? Já bych byla ráda, že obě babičky přispěly, chudou babičku s 2tis bych zvala co nejčastěji na oběd, protože ta částka pokryje bohatě náklady na měsíc obživy a radši nechci vědět, jak dlouho to šetřila a co si musela odepřít.
@evill píše:
Dejme tomu, že byla šťastná. Proč nejsi ty? Mi 500 pro čtyřleté dítě přijde naprosto dostatečné. Kdyby mi chtěl někdo pro 4 leté dítě přispět 2000, řekla bych mu jestli se nezbláznil.Proč je ti 500 málo?
así jak ú koho… my když se skládáme na dárek třeba mámě nebo ségře-tak každý dá 500-1tis, třeba před 2roky měla 50let a to jsme každý dávaly 3000kč
mě to přjde normál ![]()
@MonaM1 píše:
A co jako? My si bezne v ramci rodiny davame darky k narozeninam, Vanocum maximalne do te petistovky. Vy jste chteli prispevek, coz petikilo je.