Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@janulinek30 píše:
@Poustevnice Tak je asi normální, že když je potřeba děcku koupit něco dražšího, tak se skládá celá rodina, ne??? U nás je to teda normální a vždy, když jsou nějaké narozky, tak se řekne, co je potřeba a složíme se…všichni! To stejní s Vánocema… Nevím no…někde je asi nenormální se jako rodina chovat a mluvit spolu!
No taky si myslím, že než aby každý donesl nějakou „kravinu“, tak je lepší se složit na jednu pořádnou věc, kterou dítě potřebuje, nebo chce. Nevidím na tom nic drzé ani nenormální
Když má synovec narozeniny, sama se ptám, zda chtějí na něco přispět, než abych přinesla auto, které už má doma v 5 barvách.
@Spokojení píše:
Zensky jste normalne uvazujici bytosti? Jestli to dobre chapu, tak to s penezmy bylo uvedeno jako priklad a nikde v prispevku nectu, ze zakladatelka zavola a rekla babickam MUSIS! Predpokladam ze se s nima chtela domluvit. Tak mi neni jasne proc to pisete tak ze babicky musely.
Ono to i o necem vypovida, kdyz babicka ktera sama nema tak da podstatne vic nez babicka ktera asi ma dost. A nejde o castku. Jde o pristup.Autorko zkus mamu ze vsech babickovskych veci trosku vynechat. Tim nemyslim uplne ji odstrihnout. Ale mozna bych zkusila s ni promluvit, ze ji deti nebudete vnucovat a az bude chtit at se o ne zajima. Ja vim ze se to jednoduse rika a taky zalezi jaky spolu mate vztah.
Nekdo je na babickovstvi, nekdo hold ne.
Naprosto souhlasím! Na babku se vyprdni!
@MonaM1 Hele mě příjde že to zbytečně moc hrotíš
. Asi bych si zkusila s mamkou narovinu popovídat co ti vadí atd…třebas to nebude tak horký jak si myslíš
. Hele já si dřiv taky myslela jak tchýně nemá o malýho zájem a bylo mi to líto pak sem si s ní promluvila a ona mi řekla že nás má všechny 3 strašně ráda a je strašně ráda když přijedem k nim nebo když se staví ona tady ale na druhou stranu chápe že máme svůj život a program a že by si v životě nedovolila vyžadovat aby sme k nim jezdili pravidelně nebo že by se nám v životě nechtěla kýblovat do domácnosti až moc často
…Ono promluvit si někdy pomáhá víš?
Jinak s penězma na dárek bych neřešila. U nás se občas na něco dražšího taky složíme (teď sme střebas kupovali novou autosedačku) ale je to tak že sem se před narozeninama zeptala a jak tchýně tak mamka už měli něco koupenýho akorát babičky (vlastně prababičky ) přispěli dle svého uvážení a rozhodně jsem za to byla vděčná a na nikoho z nich sem naštvaná nebyla ![]()
S mojí mamkou se vidíme třeba 4× do roka. S tchýní i 4× za měsíc. Důvod? Tchýně za humnama, moje mamka bydlí v jiném kraji. Vidíme se jen o víkendu a když máme zrovna čas. Buď jede k nám, nebo my k ní.
Máme jedno dítě, co se týče dárků, tak buď něco koupí sama, případně se poradí, jestli může koupit to a ono, aby to už malá neměla. Nebo jen dá peníze, že máme něco koupit.
Ráda by si dcerku vzala na víkend - doteď ji neměla a to má malá 3 roky a 2 měsíce, u druhé babi je často i několik dní. Hold je to tou vzdáleností. Ale jinak se stará jak má.
Dárky u nás po domluvě dáváme obvykle klidně jeden větší - každý dáme 200kč a stačí to. Lidí po rodině je dost a 200Kč není tak strašné, co by se nedalo dát, ať si uděláme aspoň radost. Vyhovuje nám to a klidně přijdeme s tím, že kdyby někdo neměl nápad, vyhlídli jsme si to a to. Manžel si třeba teď kupoval hodinky. Od ostatních dostal peníze a bylo. Nejlepší řešení.
Naše „babička“ chodí jednou za rok (před Vánoci), a diví se, že dcera neví, kdo to je. Hrozně malou objímá, herečka jedna, slibuje, co budou podnikat v létě a prd. Kdyby nechodila vůbec, bylo by to lepší.
K „babičkovství“ nejde nutit.
@laducha píše:
Naše „babička“ chodí jednou za rok (před Vánoci), a diví se, že dcera neví, kdo to je. Hrozně malou objímá, herečka jedna, slibuje, co budou podnikat v létě a prd. Kdyby nechodila vůbec, bylo by to lepší.K „babičkovství“ nejde nutit.
Ty jo, to je hrozné! ![]()
No je to sice smutné a pro mě nepochopitelné, ale bohužel, řešení to nemá. Jediný způsob je se s tím srovnat. A pokud tě to utěší, říkej si - co by za to daly jiné, které si tu stěžují, jak se jim matka - tchyně cpe do života.
A pěstuj si druhou babičku, at dítě ví, co je babičkovská péče a rozmazlování a má nač v dospělosti vzpomínat
@laducha píše:
Naše „babička“ chodí jednou za rok (před Vánoci), a diví se, že dcera neví, kdo to je. Hrozně malou objímá, herečka jedna, slibuje, co budou podnikat v létě a prd. Kdyby nechodila vůbec, bylo by to lepší.K „babičkovství“ nejde nutit.
jojo, moje mama si takhle pristi leto bere kluky na 3 tydny na chatu
uz se tomu ani nesmeju, je to ritual…
Jinask tedy u nas chuda mama dava nejvic (podle me se vykupuje za svuj nezajem), bohatsi tata dava mene a nejbohatsi tchanovci detem obvykle jen poprejou. Ale zase si kluka opravdu na dva tydny v lete k sobe vzali a to si cenim daleko vic.
@Petrushca píše:
Ty jo, to je hrozné!
@laducha píše:
Naše „babička“ chodí jednou za rok (před Vánoci), a diví se, že dcera neví, kdo to je. Hrozně malou objímá, herečka jedna, slibuje, co budou podnikat v létě a prd. Kdyby nechodila vůbec, bylo by to lepší.U nas je to same- manzelova mati videla vnoucata naposledy o Vanocich, kdyz jsme tam jeli - takze cetnost navstev je 1× za rok.
Sama neprijede, i kdyz ma auto a relativne casu dost, bydli 20 km od nas. Vnoucatum nepreje k narozeninam ani osobne ani pranickem (deti jsou uz skolni, takze cist umi). Proste totalni nezajem, ale neresim to, nema to cenu, proste ji nezahrnujeme do naseho zivota. Jinak, kdyz neco potrebuje, vola a byla by ochotna prijet hned - napriklad, kdyz chce pujcit penize, ale to zase nejsme ochotni my…![]()
![]()
@Pudloslava píše:
jojo, moje mama si takhle pristi leto bere kluky na 3 tydny na chatuuz se tomu ani nesmeju, je to ritual…
Je nas takovych, koukam asi vic
taky mame doma takovy folklor - minuly rok se babicka nestihla stavit ani jednou za vnoucaty, protoze ji to „proste nevyslo“, tento rok je to stejne, no comment
A vnoucata ji taky navstivit nemuzou, rodine sdelila, ze nebyvadoma, tak at se nikdo o navstevu nesnazi… ![]()
@laducha píše:
No ani nevíte, jak tohle znám, ale z manželovo strany. Čekali jsme prvního, to bylo řečí, jak bude tchýně vozit a kdesi cosi, no pak vozila 3× a z toho 2× jsem jí volala já. A nic. Pak jsem čekali druhého a znovu, budeme vozit a blablabla. Narodil se druhý, vozilo se 1×! Ale pořád o tom vykládá, jak vozila. Po čase se narodil malej manželovo bratrovi a najednou se vozilo každý den, žádná únava ani nemoc jí najednou nezdolala. Naše kluky ráda vidí, ale nevyhledává je, když je nevidí měsíc, nevadí. A taky poslouchám, jak si je budou brát na výlety a na pohár, velký PRD. Teď je mi to už fuk, její škoda, kluci rostou a už jí nevyhledávají. A já to neřeším. Její soutěž ![]()