Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Judithkaj píše:
Holky jdu se vypsat. Nedá se s tím nic dělat, situaci jsem nezvládla, obrečela a teď to musím nějak vydýchat.
Dcerka 11 let měla vlasy do pasu. Krásné, dlouhé, byla to fakt chlouba.
Vždy v úterý jezdí ke svému tatínkovi, který se o ni neumí postarat, proto je vždy přítomna jeho matka. Minulý týden se to zkomplikovalo. Ve středu si ji neplánovaně vzal ze školy s tím, že s ní chce jet do Ikea. Co jsem mohla dělat? Nic. Jsem kliďas a snažím se lidem vycházet vstříc. Jenže mi ji nevrátil ani ve čtvrtek - byl svátek a zavolal mi, že ji nedá v pátek do školy, že jedou někam na výlet. Nejsem matka, co brání dítěti ve styku s otcem, snažila jsem se vše pochopit a řekla, že jí napíše omluvenku a dopíše s ní látku a úkoly z pátku. Nic nedopsal a úkoly píšeme ještě teď.
Největší gól ovšem je, že dcera se vrátila s vlasy ustřiženými na prsa. Prý ji babička chtěla zastřihnout 1cm, ale ustřihla 20. A ještě křivě. Vím, že to nejde změnit, babičce jsem zavolala a byla na ni velmi nepříjemná, ona nebyla schopná se ani nijak hájit. Potřebovala bych si asi dát lahev vína, místo toho mi tu tečou slzy. Asi vzteky. A do toho máme úkoly ještě asi tak na 2 hodiny. Fakt jsem zoufalá. Máte někdo taky tak hnusné pondělí jako já?
A dceři se to líbí? Kvůli ní bych předstírala, že se nic nestalo a jak jí to teď sluší. Ať z toho není ještě více špatná…
Tak jí to zarovnej a pro příště dát babičce jasně najevo, že ona vlasy zkracovat nebude. Dceři vlasy dorostou, ale chápu, že je to k vzteku.
Už kvůli ní bych se snažila nedávat to tolik najevo, aby z toho nebyla špatná.
Ale chlapovi bych to asi taky vytmavila.
@Judithkaj píše:
Ne. Dcera řekla, že vypadá jak debil. A že babičce věřila. Jestli to budeme chtít zarovnat, tak bude mít delší mikádo. Fakt pecka.
Teď už s tím bohužel nic neuděláš…co sednou s dcerou k netu a projet si obrázky sestřihů v této délce? Zkusit jí tím rozptýlit a zaujmout?
No to by mi asi vadilo, pokud to nebylo vylozene prani dcery, tak bych ji asi taky rekla, svoje, babicce…nehlede na to, ze by mi i vadilo, kdyby mi otec takhle neplanovane odsouval vraceni dcery. ![]()
Asi bych reagovala podobně, nic s tím už neuděláš (alespoň jí vlasy zhoustnou, 20 cm je dost), nejhorší je, že kdo ví co je napadne příště. Naštěstí je už velká, spoustu věcí si určitě obhájí sama. Bohužel dozadu na vlasy si nevidí…
Nejlepší je asi ji vzít ke kadeřnici, ať má alespoň upravený účes, než jí to doroste znovu ![]()
Vlasy ke kadeřnici, zarovnají se a brzo dorostou.
Na úkoly bych zavolala milému tatínkovi, ať si je přijede s dcerou dodělat, když slíbil, že se vše dopíše.
@Judithkaj píše:
Holky jdu se vypsat. Nedá se s tím nic dělat, situaci jsem nezvládla, obrečela a teď to musím nějak vydýchat.
Vždy v úterý jezdí ke svému tatínkovi, který se o ni neumí postarat, proto je vždy přítomna jeho matka. Minulý týden se to zkomplikovalo. Ve středu si ji neplánovaně vzal ze školy s tím, že s ní chce jet do Ikea. Co jsem mohla dělat? Nic. Jsem kliďas a snažím se lidem vycházet vstříc. Jenže mi ji nevrátil ani ve čtvrtek - byl svátek a zavolal mi, že ji nedá v pátek do školy, že jedou někam na výlet. Nejsem matka, co brání dítěti ve styku s otcem, snažila jsem se vše pochopit a řekla, že jí napíše omluvenku a dopíše s ní látku a úkoly z pátku. Nic nedopsal a úkoly píšeme ještě teď.
Největší gól ovšem je, že dcera se vrátila s vlasy ustřiženými na prsa. Prý ji babička chtěla zastřihnout 1cm, ale ustřihla 20. A ještě křivě. Vím, že to nejde změnit, babičce jsem zavolala a byla na ni velmi nepříjemná, ona nebyla schopná se ani nijak hájit. Potřebovala bych si asi dát lahev vína, místo toho mi tu tečou slzy. Asi vzteky. A do toho máme úkoly ještě asi tak na 2 hodiny. Fakt jsem zoufalá. Máte někdo taky tak hnusné pondělí jako já?
Nejdřív vyřiď babičce, že jsou to vlasy tvojí dcery a babička nový střich za ní nosit nebude, pak vem dceru ke kadeřnici (vlasy zarovnat a případně i prodloužit).Dceři vysvětli, že neni povinná babičku poslouchat.
@Judithkaj nech ji to sestříhat ať se do délky zasahuje co nejméně.
@Judithkaj hele, teď už s tím nic nenaděláš a babičce vyřiď, že ještě jednou jí bez tvého vědomí šmikne, že jí šmikneš taky… má štěstí že jí neošmikla na krátko… vem ji ke kadeřnici a bude kočka (a účtenku dej proplatit babičce)
úplně mi to připomělo, jak moje babi ostříhala bráchu když sme byli u ní na prázdninách… podle hrnce, vypadal jak Jim Carey v Blbým a blbějším…mamka nevěděla stli se smát nebo brečet, já se tenkrát uhájila, brácha byl prcek… ![]()
soucítím s tebou…
Byla bych neskutečně nas.ana.
Ale jestli měla vlasy do pasu, ustříhla jí 20 cm, tak je nemůže mít na prsa a po zarovnání z nich přeci nemůže mít mikádo, to je nějak divné.
@Petronka Můžeš vysvětlit jakým mechanismem zhoustnou vlasy po ustřižení 20 cm?
![]()
Byla bych vytocena, ze by si to babicka za ramecek nedala. Jeste vic bych byla ale nas*rana na tatinka kvuli ukolum a porusovani dohody.
Vlasy strihanim fakt nehoustnou @Petronka
@Judithkaj píše:
Mojej slecne sa zdalo, ze ma dlhu ofinu, a odstrihla si na prostred cela az u korienkov. Pravda, je predskolak, ale ja len ze take veci sa deju.
Vlasy znovu dorastu, to je to najvdacnejsie na experimenty. Prejdite si par webstranok s ucesmi, mozno najdete nieco pouzitelneho, co by sa dalo vytvorit z toho, co slecne na hlave ostalo.
@Judithkaj píše:
Jo holka, netýkat se to mě, tak taky radím to co ty. Před dcerou jsem nebrečela, ořvala jsem si to bokem. Ale štve mě ta bezmoc. Na úkoly, rodičáky, nakupování, vaření, uklízení, praní jsem dobrá. To se mě babička nezeptá, zda nepotřebuji pomoct. Ale ušmiknout před měsícem u kadeřnice zastřižené vlasy umí nato šup.
Ale na babičku buď naštvaná jak chceš…
Jenže tohle se netýká tebe. Tebe štve bezmoc, to je pochopitelné. Ale zkus se na to podívat z pohledu dcery. Děti jsou chytřejší, než si myslíme, oni často vědí, co dospělí ořvali „bokem“. (Viz příběhy holek, co si jejich matky roky mysleli, že vůbec nevědí o problémech ve vztahu s otcem atd.)
@Judithkaj Můj děda uříznul mojí sestřenici culíka nožem. Myslím, že jste dopadli ještě dobře.
Já jednou dceři zarovnávala vlasy, co měla do pasu a dopadla podobně a ještě jsem jí prostřihla rolák
Nicméně, byla bych naštvaná, já bych si to vnoučeti bez zeptání nedovolila.