Špatné vztahy v rodině kvůli dědictví

Anonymní
18.11.16 17:01

špatné vztahy v rodině kvůli dědictví

Ahoj holky prosím o anonym potřebuji se vypovídat a poprosit zda máte některá zkušenosti. Můj muž má otce který asi před měsícem bohužel zemřel :( závět nebyla sepsaná a tím to všechno začíná. Má bratra který má taky manželku a čtyři děti. Vztahy s nimi jsem měla v celku pěkné sice mi vadilo jakým způsobem žijí že jsou samí dluh a žijí takovým tím životem pro bohaté zda mi rozumíte. Nechtějí aby vypadali že na nic nemají tak si neustále půjčujou, jezdí dvakrát ročně k moři, platí dětem drahé kroužky a už i nám vlastně dluží dost peněz :( Je to ale manželův bratr tak co můžu dělat. Od smrti táty mám ale vůči nim poslední dobou opravdu zášt. Táta ani nevychladl a už tam jeli prohrabávat jeho věci co by si uloupili a mohli prodat :( tchyně nám řekla že táta dával celý život bratrovi peníze aby jim pomáhal a že si před smrtí přál aby muž dostal traktor za pořizovací cenu asi 100000.Dostal i různé nářadí které využije kolem baráku ale ted je na něj bratr naštvaný a asi závidí že dostal od svého táty sekačku. Traktor chtějí prodat a že půjdeme na půl. Manžel řekl že radši nic nechce není napsána poslední vůle a než aby se hádal s rodinou tak se toho zřekne. Já s ním souhlasím ale je mi to všechno líto jak se dokáže člověk změnit kvůli majetku. Myslíte že mají i právo na tchyni byt? Bojím se aby za ní taky nepřišli že chtějí půlku vyplatit. Zažili jste něco podobného? Jsem jen proti nim zaujatá? Mě každý varoval že jakmile se jedná o majetek nezná bratr bratra ale tohle je na mě moc :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36504
18.11.16 17:03

Už máte ustanoveného notáře? Pokud ano, o situaci bych se s ním poradila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101929
18.11.16 17:07

Za této situace bych se rozhodně dědictví nevzdávala, naopak, pokud ty peníze nedostávali v hotovosti, ale převodem, tak bych požadovala jejich zahrnutí do dědického podílu a trvala bych na přesném rozdělení, protože pokud ten byt měli v SJM nebo to bylo jeho, tak část z něj půjde též do dědictví, takže by byla blbost od tvého muže se dědictví vzdávat, jelikož o to větší část by musela tchýně vyplácet. Nene, vztahy stojí za prd už teď, vůbec by mi nevadilo je s takovými lidmi pokazit ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32232
18.11.16 17:08

No na byt tchyně bohužel syn právo má, tchyně dědí půlku a z druhé půlky se dělí bratr, bratr, tchýně. Nerozumím tomu, že píšeš, že vám dluží dost peněz, ale je to bratr, tak co máš dělat. No asi jim nepůjčovat, co jiného. Teď můžete prodat traktor a ať vám z toho vrátí všechno co vám dluží. Já bych se toho ve prospěch hamižnýho bratra nevzdala, vztahy stejně mít lepší nebudete a ani tatínek by asi nechtěl, aby to dostal jen jeden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.11.16 17:08

To chce notáře, sejít se všichni u něj a domluvit se, vše dát na papír.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
18.11.16 17:10

Kdyz jsou potomci a manzel, tak bohuzel dědí vsichni a o byt zalezi na tom, jak se dohodnou. Notar spočítá dědicky podil každého a podle toho se to rozděli a manželova maminka to synům asi bude muset zaplatit, nebo na ne napsat cast bytu. Ja tedy dedictvi odmitla, ale bráchovi mamka musí platit, protoze je nezletilý. Tak odmitnout nemuze. Jestli je švagr na peníze, tak taky neodmítne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101929
18.11.16 17:10
@Monchichik píše:
No na byt tchyně bohužel syn právo má, tchyně dědí půlku a z druhé půlky se dělí bratr, bratr, tchýně.

Já jen opravím, tu půlku tchýně nedědí, ta půlka je její z titulu vypořádání SJM, se zbytkem souhlas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
18.11.16 17:11

Tak za prve, pokud nebyla sepsana posledni vule, tak polovinu dedi automaticky manzelka, druhou polovinu si deli deti. Za druhe, pokud je bratr zadluzeny a jsou na nej vedene exekuce apod., mohl by to byt problem, protoze samozrejme pujdou i po dedictvi, takze bych tchyni doporucila spojit se s pravnikem a resit to s nim. Kvuli majetku jsou kolikrat opravdu hnusne spory. Drzim palce, at to dobre dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
18.11.16 17:22
@Miky33 píše:
Tak za prve, pokud nebyla sepsana posledni vule, tak polovinu dedi automaticky manzelka, druhou polovinu si deli deti. Za druhe, pokud je bratr zadluzeny a jsou na nej vedene exekuce apod., mohl by to byt problem, protoze samozrejme pujdou i po dedictvi, takze bych tchyni doporucila spojit se s pravnikem a resit to s nim. Kvuli majetku jsou kolikrat opravdu hnusne spory. Drzim palce, at to dobre dopadne.

Půlku nededi deti mezi sebou, prvni pulku dostane manzelka jako vypořádání SJM a tu druhou si rozdělí ona a deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
18.11.16 17:31

Pokud se muž chce všeho vzdát, darovala bych to spíš tchýni… asi jeho matka? Ať ji chudinu třeba kvůli vyrovnání nevystěhujou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
18.11.16 17:33
@analoja píše:
Pokud se muž chce všeho vzdát, darovala bych to spíš tchýni… asi jeho matka? Ať ji chudinu třeba kvůli vyrovnání nevystěhujou.

Nemuzou, ona dědí taky. A darovat dedictvi nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
88
18.11.16 17:34

@Zuuuzaaa122 Jj, pardon, ale bohuzel na tu jednu sestinu bratr narok mit bude… Coz muze byt prusvih.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
18.11.16 17:39
@Miky33 píše:
@Zuuuzaaa122 Jj, pardon, ale bohuzel na tu jednu sestinu bratr narok mit bude… Coz muze byt prusvih.

To ano

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
18.11.16 17:50
@Zuuuzaaa122 píše:
Nemuzou, ona dědí taky. A darovat dedictvi nejde.

no, nějaká možnost bude, možná se to jmenuje jinak, ale vím o dvou případech, kdy se dědic vzdal svého podílu vůči jinému… pravda, ještě podle starého zákona

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65442
18.11.16 17:52

@analoja nevím, jak je to teď, ale pochybuju, že by se to až tak změnilo. Manžel i můj otec se taky vzdali svého dědictví (každý v jiném ) ve prospěch své matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová