Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Velmi mě zaujalo tohle téma na internetu a chtěla bych se zeptat, jestli jsou tu nějaké maminy, které tuto „komunikaci s nemluvňátky“ vyzkoušeli a s jakým úspěchem.. Děkuju za případné reakce..
Mam jednu kamaradku co ro praktikujena tolik me to ocarovali ze jdu v lednu na kurz
Ahoj, znakování praktikujeme. Starší dcera začala znakovat až v 11 měsících, my jsme ukazovali od 8 měsíců. Hrozně ji to bavilo i si vymýšlela vlastní znaky. Mluvit začala brzy - v 15 měsících a od znaků postupně upouštěla. S mladší jsme začali znakovat taky v 8 měsících a už v 9 měsících se chytla, ale znakuje, aby se domluvila, nemá to jako koníčka
Inspiraci hledám zde . Knížky ani kurzy potřeba nejsou.
@maxak Díky za tip, moc hezký web.. Mě to naprosto okouzlilo, když ty drobečkové ještě meumí mluvit, aspoň takhle můžou dát najevo, co by potřebovali a chtěli.. Jak je to jednoduché, tak je to geniální..
@paola white Taky bych šla nejradši hned, jen ještě nemám s kým
a než to bude aktuální, tak bych to určitě zapomněla..
Ahoj, znakování jsme zkusili a docela s úspěchem… Nejdřív to vypadalo, že vůbec nic, a pak se to rozjelo. Dokonce se obávám, že si rozumíme tak dobře, že dcera (skoro 18 měsíců) nechce začít mluvit.
Knížku jsem spíš prolítla, ale potřebovala jsem se s naší věčně nespokojenou holčičkou nějak domluvit, takže jsem si vymýšlela takové znaky, aby byly v rámci obličeje nebo rukou (před obličejem), začala taky znakovat a dokáže si říct o hodně věcí, i o nějakou konkrétní pohádku
, každé jsme vymyslely znak, tak to stačí ukázat a už vím…
P. S. Na procházkách „kecáme“ skoro pořád ![]()
@Silky123 Tohle mě taky napadlo, jestli pak nejsou líní se rozmluvit, ale pak jsem četla, že kolikrát začínají mluvit i dřív..
Jako že, když se dítě naučí lézt, taky ho to neodradí, aby se naučilo chodit..
Ne, ona mluví, to strašně moc, ale je to taková svahilština, takže když nerozumím, zaznakuje mi. Když jsem byla posledně u kamarádky, je to porodní as., momentálně pracuje u pediatričky, tak mi koukla na malou a říkala, že to bude pěkná povídálka, že jede jak mašinka.
Takže bych se toho nebála
. Znakování nám pomáhá, když nerozumím jejím pokusům o řeč
, tak se jí omluvím, že batoletštinu ještě neumím…
@Silky123 Ahoj Silky ![]()
Nemusíš se bát, to, že znakujete nezpůsobuje opoždění v řeči, spíš naopak, podporuje komunikaci a až je dítě schopné nějaké slovo vyslovit, tak ho začne používat a znak už nepoužívá.
Není nad to vědět, jestli chce dítě pití, i-pad nebo knížku a když k tomu „řekne“, že chce knížku s žirafou, tak je spokojenost na obou stranách bez řevu ![]()
Někdy si dítě používám znak po svém. Starší dcera si všechno uzpůsobila jen pro jednu ruku ![]()
Přesně, já jsem to dělala z čirého zoufalství…
Moc mě to zaujalo, i jsem si pořídila knížku. Nechtěla jsem však pospíchat s nabízením znaků velmi brzy, chtěla jsem prostě kratší odezvu. A než jsem se rozhoupala, tak se syn rozmluvil tak, že jsme to nepotřebovalo. V roce začal mluvit tak, že jsme se domluvili, co zrovna potřebuje a nebo na to ukázal. Teď ve 2 letech mluví v rozvitých větách.
Jo, máme za sebou asi šest lekcí a myšlenka dobrá, ovšem náplň katastrofa - jsme tam skupina maminek s cca ročními prďochy.. Tak dodnes neumíme vyznakovat máma, táta a vůbec základní pojmy, ale už známe snad celou zoologickou ![]()
Takže trochu uhozený výběr slov..