Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Maminky látkařky, ráda bych po šestinedělí látkovala, líbí se mi bamboolik, čtu na ně samou chválu, ale jak byste tedy doporučily nakoupit látkovací set této značky? Kolik čeho, případně s čím kombinovat? Počítám jeden den na praní a sušení a jeden den nošení?
@Verunka93 Zkus mrknout do tématu: Nové látkující maminky sem ![]()
https://www.emimino.cz/…y-sem-65151/
Bývá tam i poradkyně přímo od Bamboolika, tak ti určo poradí ![]()
Bambooliky neznám, ale vím, že se dost chválí, já za sebe můžu doporučit anavy. většinou se pere jednou za dva dny, takže počítej dva dny nošení plus jeden den praní a sušení, takže bych počítala minimálně 24 plínek (pokud počítám přebalování 8× denně). Jako rezervu bych koupila tak jeden dva balíky čtverců, jsou levné a případně využitelné i jinak
@Verunka93 Jeste vic nez bamboolik si ted chvali SIO od petit lulu, tak se na ne mrkni ![]()
Ze zacatku bych urcite doporucila ctverce a na to Pul svrchnaky, klidne muzes pouzit ty ze sady Bamboolik, co chces poridit. Krasne schnou, je to levna varianta a na male miminko to staci… A tu sadu bych vzala napred jen treba tu denni a pak dokoupit. Pokudvbys chtela latkovat i v noci, ja mam nejradsi Anavy kalhotovku a na to vlnaky, je to takove prodysne…Ale dozvis se treba 20 variant a vyzkouset budes muset sama:-)
Mám Od Bambooliku pár kousků a nejvíc se mi líbí ty kapsovky někdo říká cestovní. Je to nejjednoduší a nejrychlejší. Někdy kapsu vycpu i klasickou čtverkovkou a to je pro mě super. Rychle uschnou a můžu použít hned další
. Krásně malýmu drží, ale je to cvalík. Prý jsou lepší pro velká miminka. Bamboolik jsou krásně štíhlé. Mám i AIO a vadí mi to schnutí. Jenže jsem taky začínající tak to musím vychytat. Mám jich zatím málo a určitě dokoupím ty „kapsovky“. Jinak vlastním i noční plenu a tu jednou vnoci přebaluju.
JInak mám hasi pět plen od Ellis House a to nic moc i flísové svrchňáčky a moc často je nedávám jsou dost široké. Noční plena je na mě šíleně široká ale přesto ji teď má
. Ale už bych jich víc nekoupila
EDIT: Doplnění ![]()
@Ivčis Mě tam byl třeba právě sympatický ten SIO systém, svrchňáky + vkládačka (asi klasické čč nebo ty jejich vnitřní bambusovky) Děkuju!
@Verunka93 Ono je to asi o zvyku. Jak říkám, mám jich zatím málo takže budu muset taky dokoupit. Zatím se mi nejvíc zamlouvají ty kapsovky, když tak prcek načůřá flísová kapsa je na doty skoro úplně suchá. To mi přijde super. Vkládačky mi ze SIO systému mi přijdou dost mokré. Jinak se mi taky hodně líbí tyto . Používám lákrovky jinak asi třetí den
takže žádná odbornice a ještě se nevyznám v názvech jestli třeba SIO nebo AIO
![]()
EDIT: Omlouvám se za překlepy- mobil ![]()
No, ono se obecne nedoporucuje kupovat celou vybavu naraz od jedne znacky, ac teda Bamboolika miluju a jejich system povazuju za genialni, tak nemusi sednout uplne kazdemu. Navic nejlip sedne az o trosku vetsim detem, na novorozene jsem sice nemela, ale mam z toho dojem, ze tim, jak jsou jednovelikostni, byly by hodne objemne. Pak je tu samozrejme varianta Minimimi, ty urcite sednou skvele, ale zase nevydrzi velikostne extra dlouho. A pak kapsove AIO, ty sice sednou krasne, ale jednak k sobe vazou vsecky obecne nevyhody AIO plenek a druhak u starsiho ditete uz je nutno je poradne dovycpavat a rozhodne nevydrzi to, co klasika batoleci SIO, takze bych jich poridila par na paradu a pro pohodli, ale celou vybavu z nich nee.
Pro zacatek, bych vzala asi tohle:
2-3 ks svrchnaku
10-12 ks vnitrnich plen zakladnich (batoleci dokoupis casem, pokud ti budou vyhovovat)
k tomu bych urcite pribrala na zkousku par vicevrstvych, jsou bajecne a je to ekonomictejsi varianta,
a tak 2-3 ks AIO
a petibaleni kratkych vnitrnich plenek
Investice tak 3500-4000.
Pocitej s tim, ze pokud nekoupis ty minimimi, novorozene v nich bude mit zadecek opravdu veliky - nicemu to nevadi, ale vypada to zvlastne.
Sice to neni klasicka sada, jakou nabizeji, ale nabizeji sestaveni individualni sady na miru a udelaji ti na ni specialni cenu.
Takhle ti to na komplet latkovani stacit nebude (na to by tech vnitrku bylo treba tak 2× tolik), ale osahas si to a pokud ti to sedne, dokoupis si to, co ti vyhovovat bude.
Ono je dost teke rict, co bude potrebovat konkretne tve dite (treba to moje bylo extramne ukakane a tocila jsem najednou strasne moc svrchnaku) a co bude vyhovovat tobe. Nekomu treba maximalne vyhovuji zcela obyc ctverce, ja je zkusila parkrat a muset zustat u nich, na rovinu s latkovanim seknu.
Pokud ti to vyhovovat nebude, Bamboolik je natolik dobra znacka, ze ji bez problemu prodas s nikterak extremni ztratou dal.
Omlouvám se zakladatelce na dotaz.
@ugluk Můžu se zeptat jak často tedy přebaluješ? Já zatím po každém počůrání, ale malej je jen cvrkavej ale zato čato. Má 5 měsíců a ta AIO mu zatím pobere všechno a to má v kapsy třeba i čtvercovku. A je fakt že mě nenapadlo že bude čůrat víc
. Podle tebe teda nemám kupovat další AIO když má dvoje a koupit raději SIO? A ještě s těmi čtvercovkami ty se nějak extra složí do svrchňíčků? A jaké máš jiné druhy jestli se můžu zeptat? Díky
@Ivčis no, já mám dvouletou ![]()
A čůrají samozřejmě čím dál tím víc. Ty AIO mám a jsou super, ale musím už je dost dovycpávat, naštěstí se dají pěkně. Ale tam nejde o to, že bych ji nepřebalovala dost často, ale prostě je najednou schopna pustit takovou megadávku, že jsou okamžitě durch, neprotečou (teda nedovycpané by asi protekly), ale ty SIO s batolecí vkládačkou už jsou opravdu výrazně savější. Taky jsem zpočátku nejdřív řešila snadnost přebalení a malý zadeček a teď už mi jde hlavně o to, aby plína co nejvíc pobrala
Což teda Bamboolik splňuje skvěle. Objevila jsem ho, když jí bylo 7 m, takže s menšíma dětma nemám zkušenosti. Teď přebaluju tak co dvě hodiny, naštěstí už začíná chodit na nočník, takže je čím dál častěji plína suchá, ale i tak, to dvouhodinové čůrání batolecí bamboolik pobral.
Jinak na větší dítě co se týče savosti mám moc ráda i kalhotkové pleny, kromě SIO Bamboolika mám i nějaké Anavy (obyč kalhotkové, ne verzi Easy, s tou jsem dost narazila), hlavně bambusové, taky ještě Little Lamb/ Lollipop nebo již výše zmíněné Petit Lulu, ty jsou všecky moc fajn. Čtvercovky jsem skládala na novorozenecký sklad (jde samozřejmě i narovno, ale kakání by proteklo), sepnout snappi sponkou a přes to svrchňáky, jako ono to samozřejmě fungovalo, ale asi jsem na to moc líná a pohodlná, Bamboolika prostě popadnu a nandám ![]()
@Ivčis tak já můžu přidat zkušenosti s Bamboolik vs. novorozenec
, jsou dobrý, základní plena je savá a zadeček není nijak dramaticky velký, jejich kalhotky senzačně sedí, obecně je považuju za nejlepší svrchňáky co znám (a že mi jich rukama prošly už mraky, látkování jsem dost propadla a jedu teď druhé dítě). AIO plena sedí taky nádherně a ta opravdu v té základní verzi není objemná ani trochu (pochopitelně v rámci látkovek, jednorázovka bude vždy balík menší). Co se srovnání SIO systému Bamboolik (tj. Bamboolik základní plena a základní plena s batolecí vkládačkou) a SIO systému Petit Lulu (tj. PL SIO Basic a SIO Basic Plus) týče, tak savost stejná, schnutí lepší u PL, manipulace pro mě lepší u PL…ergo Bamboolika jsem prodala a jedu v SIO PL (zatím jen Basic, bohatě stačí, fakt je to savec obrovskej). Cvakám ho do svrchňáků Bamboolik, jsou s nima kompatibilní.
@ugluk Mě teď padly do oka právě ty Petil Lulu, asi nějaké objednám. Připadají mi dost podobné ten Bamboolikům, mohla by si prosím porovnat jejich velikost. Můj prcek má sice 5 měsíců ale váží 9 kilo
je to obřík
. Třeba ty plenky Pop-in mu nesedly vůbec, byly mu těsné kolem nožiček a dost nízké to jsou přitim taky rostoucí. Já tu čtvercovku nacpu do kapsy a stačí to bohatě, ale jak jsem psala Ráďa je cvrkavej. Skládat bych ji asi neskládala a ani nemám ty spony. O Anavy jsem taky přemýšlala, to je dobře že si upozornila na verzi Easy.
@elanaa A taky se ti stávám že má prcek otlačený nožky? Ráďa má 9 kilo jak jsem psala a měl úplně červené otlačeniny z jednorázovek. Četla jsem že u lákových se to nestává, dělám něco špatně? Super, takže objednám PL SIO Basic a PLUS. Díky za rady ![]()
@Ivčis ja ty Petit Lulu nemam SIO, to je celkem novinka, ale klasika kalhotkovky a ty jsou srovnatelne s Anavy, mozna o kousicek vetsi (na nejnovejsi verze). Sednou i dvanactikilove a rezerva tam je. Pop-in dle meho nejsou na vetsi deti, no, ja davala pryc kolem roka. Sice jsem si obra porodila, ale ona se z toho vytahla, jak zacaly prikrmy a vic pohybu, mam z ni takovou prumernou holcicku ![]()
Anavy Easy mi jednak protekala (nejsem sama), druhak mam z okoli referenci, ze z nich taky deti hrozne rychle vyrostly, ale normal kalhotkovky maji super, pres to svrchnaky a je to pekna, stihla a hodne sava plina.
Jinak v tom mi prijdou super ty svrchnaky Bamboolik, jak jsou lemovane flisem, to je dle meho na ty otlaky dobre.