Barefoot - životnost bot

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6650
23.1.17 13:54

@alifie Jo zmrznou, nosím termo vlněné ponožky a ty ten problém snadno vyřeší :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.1.17 13:55

@martina.se 35 je ještě málo na degenerativní změny pohybového aparátu. A pořád je čas to alespoň minimalizovat.

@alifie teď jsem chodila ve vivo hiker ve sněhu. Ve městě se silnějšíma ponožkama v pohodě. Pokud se vyloženě šlape do sněhu, tak to izoluje hůř, ale člověk nemrzne - podle fotek soudím, že to má stejnou podrážku. Nejspíš by pomohla nějaká izolační vložka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
532
23.1.17 14:00

@alifie Mám zimní Vivo Gobi (tedy první sezónu), vyměnila jsem origo termo vložky za merino s alu vrstvou..často postavám s dětmi, za chůze je samozřejmě tepleji, ale i když stojím, nohy mi nemrznou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.1.17 14:09
@alifie píše:
Prochladne člověk přes podrážku, když se ve Vivo Gobi v zimě na 15 minut zastaví na pokec s kamarádkou? (Na chůzi v zimě se mi docela osvědčily i „nezimní“ barefooty, tj. nebyla mi zima, dokud jsem se hýbala, pominu-li, že příšerně kloužou na vlhké dlažbě. Nicméně po čtvrthodinovém pokecu venku na jednom místě, jsem z těch nezimních měla nohy naprosto promrzlé.)

na pokec s kamrádkou nevim, na hřišti s dětma, na kopci při bobování apod ano. I s vložkou. Prostě je to na chození, na postávání fakt ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17221
23.1.17 14:14

Dík všem za odpovědi - takže zůstánu u svých nezimních a na plánované delší postávání si budu brát sněhule. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
23.1.17 14:49
@Ou píše:
A proč boty nestřídáte a nepečujete o ně? Zejména když už investujete do kožených.

Rok je doba na levné umělohmotné či látkové šlupičky, dobrá kožená bota, která má čas vyschnout a je opečováváná, měníte vložky a po sezoně ji vidí dobrý opravář obuvi kvůli podražení či zpevnění, tak vydrží skutečně dlouho.

Jinak mám tenisky a pohorky od VIVOBAREFOOT, tenisky jsou se mnou už třetí sezonu, pohorky první.

Jsou 2 důvody (možná 3). ;)
Prvním jsou peníze. Nemůžu si dovolit koupit 2-3 páry pořádných kvalitních bot najednou. I když chápu, že peníze jsou v tomto relativní, že se mi ta suma rozprostře do několika dalších let. Najednou je to prostě velký výdaj. Když k tomu připočtu i boty pro manžela, pro děti,…padla by na to celá 1 výplata. Navíc, mé boty končí prochozenou podrážkou - myslím, že to už není o opečovávání. Pokud budu boty střídat, nevydrží mi rok, ale 2. A jsem tam, kde jsem byla.

Druhý důvod - jsem ráda, když seženu alespoň 1 pár bot, který splňuje mé požadavky. Potřebuji boty, které se dají vzít téměř ke všemu a téměř všude, nemají tuhou podrážku, jsou pohodlné (tak, že v nich můžu být celý den na nohou) a celý den v nich chodit - jak po městě, tak v terénu. Nepromoknou a přesto alespoň trochu dýchají. Do toho mám velikost 40, vysoký nárt, a široké prsty. Už jen toto samo o sobě je pekelná kombinace.

třetí důvod - to už je možná na hranici sugesce, ale i pokud mám náhodou víc bot, vždy jsou mi jedny z nich nejpohodlnější a k těm prostě tíhnu. Takže ty zbylé by stejně ležely v botníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
23.1.17 14:51
@AndelaCerna píše:
Jestli muzu doporucit volnocasove baleriny tak crocs, mam oboje 3r a to jsem v jednech 2r litala v praci jako servirka a za den natapano 15-25km :D barefoot jsem prvni rok v praci odrovnala za 6m a nebyli ani hezky

To jsou přesně jedny z těch bot, které mi tvarem nesedí - vzhledem k vysokému nártu a vysoké klenbě bych potřebovala přes nárt ještě pásek. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
23.1.17 16:25

@Agneth: V barefoot botách obecně je především potřeba chodit správně, jinak si zničíš nejn boty, ale především nohy a záda. Pokud klasickým botám do roka prošoupeš podrážku, nejspíš to znamená, že při chůzi nohy šouráš, pořádně je nezvedáš. S barefootama se tonpak pravsěpodobně stane taky, když styl chůze nezměníš.

Jinak moje zkušenost (nosím výhradně barefoot asi 3 roky) je taková, že si člověk musí boty dobře zkontrolovat při nákupu, aby nevzal vadný kus (s křivým šitím, špatným lepením, nestejně napruženými gumičkami, oděrkami na kůži a podobně). Zejména Vivo má občas ty vady až zarážející, že člověk nechápe, jak tohle mohlo projít přes výstupní kontrolu. Ale když si to ohlídáš a koupíš dobře ušitou botu, tak jejich výdrž není o nic horší než u klasických bot. Samozřejmě to chce nějakou tu péči, jako každé boty. Já mám svoje první barefooty, kupované před těmi třemi roky, v botníku stále, a počítám, že mi ještě pár sezón vydrží. Ale je teda fakt, že jich mám víc a střídám je, i když mám taky oblíbené páry, které nosím častěji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
23.1.17 16:33

@Agneth Asi tušíte jak iracionální postoj to je. Rčení nejsem tak bohatá, abych si mohla dovolit kupovat levné věci je velmi platné. O tom že nepečovat o to co už koupím je úplně nahlavu ani nemluvit.

Zbytečně vyhazujete prachy proto, že se o svoje stávající boty nestaráte tak, aby vydržely.

Buď pokračujte v tom, co děláte doteď, nebo možná by stálo za trošku rozumnější přístup k botám. Klíčové je nechat je po každém nošení vyschnout - a třeba v horku to přes noc fakt nestačí, proto to chce druhý den vzít jiné boty a k těm prvním se vrátit posléze. A po namočení mazat a na nové podražení odnést dřív, než se rozpadnout. Kožené boty je záhodno mít na napínácích (ty levné u deichmana jsou za 70 korun)

Jinak ty boty, co považujete za univerzální jsou boty, které ve skutečností tak nějak nesedí nikam, ale dají se přežít.

Vzhledem k tomu, že mám nohu 42 tak řeči o tom jak je těžké sehnat boty si nechte - fakt máte mnohonásobně širší výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7974
23.1.17 16:51

@Ou Kupuju si roky „stejný“ boty. Přesněji, střih a výrobce stejné, ale třeba stélku inovovali a podrážka se taky mění. Ty úplně první daly při nepéči 4 roky, ty poslední dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
23.1.17 17:00
@Ou píše:
@alifie teď jsem chodila ve vivo hiker ve sněhu. Ve městě se silnějšíma ponožkama v pohodě. Pokud se vyloženě šlape do sněhu, tak to izoluje hůř, ale člověk nemrzne - podle fotek soudím, že to má stejnou podrážku. Nejspíš by pomohla nějaká izolační vložka.

Nemá. Hiker má kolíky, pokud vím. Gobi Hi Top mají klasickou viváckou šestiúhelníkovou plástev, bez kolíků. Jaký to má vliv na tepelnou izolaci, to ale nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
23.1.17 17:15
@Ou píše:
@Agneth Asi tušíte jak iracionální postoj to je. Rčení nejsem tak bohatá, abych si mohla dovolit kupovat levné věci je velmi platné. O tom že nepečovat o to co už koupím je úplně nahlavu ani nemluvit.

Zbytečně vyhazujete prachy proto, že se o svoje stávající boty nestaráte tak, aby vydržely.

Buď pokračujte v tom, co děláte doteď, nebo možná by stálo za trošku rozumnější přístup k botám. Klíčové je nechat je po každém nošení vyschnout - a třeba v horku to přes noc fakt nestačí, proto to chce druhý den vzít jiné boty a k těm prvním se vrátit posléze. A po namočení mazat a na nové podražení odnést dřív, než se rozpadnout. Kožené boty je záhodno mít na napínácích (ty levné u deichmana jsou za 70 korun)

Jinak ty boty, co považujete za univerzální jsou boty, které ve skutečností tak nějak nesedí nikam, ale dají se přežít.

Vzhledem k tomu, že mám nohu 42 tak řeči o tom jak je těžké sehnat boty si nechte - fakt máte mnohonásobně širší výběr.

Ano, vím o tom, že se o boty nestarám úplně vzorně. Na druhou stranu beru obuv jako spotřební věc, která mi má sloužit. A ne jako věc, které budu naopak sloužit já a opečovávat ji jak jen to půjde. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
23.1.17 20:29

Mám Vivo Stealth lux, az na male rozlepeni gumy jsou jako nové… A to je taham krom mrazu porad. Mala mela taky Vivo, jenže ona je masakruje všude, stromy, prolezacky a tak.. Ale tak já vždycky naslapovala pres špičky, takže je prodrene nemám… Mala boty často taha, spis naschvál a paty pak odře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák