Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, v říjnu se nám narodila dcera, chci se zeptat, kdy se jí přesně vybarví oči. Nebo jí zůstane barva, se kterou se narodila? Máme takové ty modrošedé.
Ahoj,
tohle ti nikdo přesně neřekne, je to individuální. V okolí máme případy, kdy se lidem změnila barva očí v pubertě, ale většinou se mění cca do půli roka po narození (oči většinou ztmavnou, řekla bych).
Nám se synek narodil s jasně modrýma očima a ty má doteď.
Ahoj, někde jsem četla, že barva očí se dětem ustáluje do půl roka. Můj malý měl taky modrošedivou až hodně šedivou a teď je má krásně modré… asi po mamince. ![]()
Ahoj L.
Ahoj, barva očí se ustálí většinou kolem půl roku, u Danečka se ale změnila na tmavě hnědé ještě v porodnici a už mu to zůstalo.
Ahoj,
myslím, že obecně až do cca 1 roka se barva mění. Nám zůstala ta modrá ![]()
Radka s Eminkou
literatura uvadi, ze vetsina deti se rodi s modryma, do pul roku se barva muze zmenit
Ahoj,
náš prcek měl po porodu oči modrošedé, kolem půl roku se mu začaly postupně měnit a teprve nyní, kolem roku a čtvrt se mu celé zbarvily do hněda.
Ahoj, v Mamince nebo Betynce jsem asi před rokem četla, že jediná jistota očí je, když mají oba rodiče modré oči, dítko je bude mít taky. Mám v okolí tři páry s modrýma očima a zřejmě je to pravda, všech pět dětí má modré oči ![]()
Ale náš případ je trochu jiný. Já mám oči zelené, přítel hnědé a roční klučina modré. ![]()
A nikdo v rodině široko daleko modré oči nemá. Fakt nechápu. Ještě, že je kluk tak moc podobný na tátu, asi bych to jinak nevysvětlila. ![]()
Gába, trapné s tím vysvětlováním. My máme oba hnědé a Šimon je modroočko, ale taková ta švestkově modrá, takže si toho každý hned všimne a už jsem na to několikrát byla tak podezřívavě tázaná. Není nic trapnějšího.
Věra
Aleš se narodil s tmavě šedýma očima. Po necelém měsíci mu zhnědly a má je hodně tmavě hnědé. Od té doby se mu už nezměnily…
Dej tomu čas
.
Moje holčička se narodila rovnou s krásně hnědýma očima a v porodnici mi tvrdili, že tmavá barva se už nezmění. škoda, tajně jsem doufala, že bude mít oči jasně zelené po mně, ale vyhrál „taťka“.
jen k těm modrým očím- mý rodiče mají oba modré, moje sestra taky, já jediná zelené (nejsem adoptovaná
), takže jistota to není…
Můj 7měsíční Lukášek se narodil s téměř černýma očima, asi kolem 2-3 měsíce mu začaly hnědnout, teď je má takové nevýrazně tmavě hnědé a předpokládám, že to ještě ení definitivní barva.
Barborce se změnila barva očí z modrých na nepopsatelnou šedivo-hnědo-zelenou až ve 12 měsících. I lékařka mi říkala, že barva se může kolem roku změnit.