Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
U nás do půl roku obě děti oči modrošedé, od půl roku krásně jasně modré. Zajímavé je, že já i muž máme hnědé, ale jedna babička má modré (stejně jasně modré jako děti), tak to mají asi po ní
Teď jim jsou 4 a 2 roky a stále mají stejně modré jako od půl roku. Oba jsou také blonďáčci (úplně světlouncí) ač já i muž máme vlasy hnědé ![]()
Na obrázku starší syn.
Příspěvek upraven 29.08.12 v 09:31
@kate02 píše:
no a co rodiče? Ona ta genetika nezávisí jen na rodičích, zvlášť u těch světlejch očí to někde „schovaný“ bejt může a může se to projevit až po x generacích…U našich dětí to je tak, že starší měl hodně tmavý oči od narození, teď je má hoooodně tmavě hnědý, mladší ten je od narození celkově „světlejší“ a do manželovy rodiny… Takže kluci pomalu nevypadaj jako bráchové…
![]()
![]()
zmý starny asi ne, moje máma hnědý oči, táta černookej arab..i když mámin brácha je modrookej blonďák i v dospělosti…a od přítele v rodině, tam taky jak kdo
ale v životě by mě nenapadlo, že já budu mít někdy v životě jako poloviční arabka modrookýho blonďáčka doma ![]()
@slavuska1 píše:
zmý starny asi ne, moje máma hnědý oči, táta černookej arab..i když mámin brácha je modrookej blonďák i v dospělosti…a od přítele v rodině, tam taky jak kdoale v životě by mě nenapadlo, že já budu mít někdy v životě jako poloviční arabka modrookýho blonďáčka doma
Jenže se musíš koukat i na babičky, dědečky… a tak
Pokud je mámin brácha modrookej blonďák, tak tam ten genetickej předpoklad bejt musí… A nejspíš to „přenáší“ i tvoje mamka ![]()
@kate02 píše:
Jenže se musíš koukat i na babičky, dědečky… a takPokud je mámin brácha modrookej blonďák, tak tam ten genetickej předpoklad bejt musí… A nejspíš to „přenáší“ i tvoje mamka
asi jo no, každopádně mám z toho velkou radost, pač blonďáčci jsou nejhezčí
![]()
Tak to není pravda že musi mit oči po jednom s rodiču. muj muž má 1oko zelene a druhe hnědé. jeho matka je má modre a tata taky. A naše deti maj oči nadherne modre
U nás to totiž vypadá „takhle“ (ale teda lepší společná fotka se nepovedla
)
@kate02 píše:
U nás to totiž vypadá „takhle“ (ale teda lepší společná fotka se nepovedla![]()
)
Kate, to je bomba. Opravdu každý úplně jiný.
Podobně to má i manžel - nejsou si s bráchou vůbec podobní. Manžel je taky tmavý, hnědé oči i vlasy, jeho bratr světle modré oči a vůbec celkově světlý typ. Když jsem je viděla poprvé, tak jsem nevěřila, že to jsou sourozenci. ![]()
Moje teta má taky jednoho malýho modrookýho blonˇáka, a druhýho vysokýho tmavýho…už je jim přes 30 ![]()
Děkuji všem za příspěvky a fotečky, tak vidím že ještě stále se očička mění, tak jsem zvědavá jaký bude nakonec výsledek ![]()
Ahoj, procetla jsem si tuto diskuzi a stejne se musim zeptat..mate nekdo zkusenost s flickem na v oku?..syn se narodil samozrejme s typickyma tmave modryma ocima, ktere mu hodne rychle zacaly hnednout..ted ma takovy odstin sedo-hnedych..ale leve oko se mu porad barvilo pomaleji nez prave a ted tam ma dokonce viditelnou takovou svetlejsi skvrnu…dobarvi se mu to jeste? cetla jsem tady, ze se oci barvi snad az do 3 let?..mudr ma z toho zatim stale jen legraci-ze bude jako Huski…
Zkusím obnovit diskuzi, zajímaly by mě nový poznatky a nejlíp i fotky, jak se dítkům oči změnily
malej je mimčo, takže má samozřejmě modrošedý
ale uprostřed jsou skoro šedobílý a dneska jsem si ve slunečním světle všimla, že na okraji té šedobílé má zelenohnědé paprsky
tak už začínám fantazírovat ![]()
@Acinore fotky nemám, ale moje dítě mělo oči po narození tmavě modrý. Pak mu úplně zčernaly, byl docela děsivej. Potom mu zešedivěly, na půl roce měl oči do zelena a teď na 11 měsících je jasný, že bude hnědoočko po mě. ![]()
@Acinore fotky? z dřívějška mám jen papírové, né z digitálu.. Jinak mladej měl klasické modré, ale pak mu začaly zelenat, přesně jak popisuješ, nejdřív pár skvrnek, paprsky, teď má zelené po mě
a kdy to začalo? tak to Ti fakt neřeknu, ono se to vybarvilo tak nějak postupně..
@mejdylko
by člověk neřekl, co je to za drama, než zhnědnou
já se už s hnědýma narodila, tak tak nějak tajně doufám, že mu nezhnědnou… ![]()
@martina.se to by bylo fajn
já mám hnědý, tatínek modrý, babička zelený, ostatní příbuzný modrý
tak jsem zvědavá ![]()