Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj zkušené maminy, prosím o radu:
Dcerka má dnes 3 týdny, je plně kojená. V kurzu nám říkali (a taky se to všude píše), že stolička má připomínat „míchaná vajíčka“ a má mít žlutooranžovou barvu. Teď posledních několik dnů má ale stoličku sice žlutou, ale s nádechem do zelena - asi jako hrachová kaše z předvařeného hrachu. Stolička nijak výrazně nepáchne a malá nemá průjem. Je fakt, že jsem v neděli i včera měla hlávkový salát, ale trvá to déle než od neděle. Zítra jdu pro jistotu do poradny na převážení, ale přece jen - jaké máte zkušenosti s barvou stoličky vy? Moc děkuju za odpovědi.
Světlana + Anička
Ahoj, co si pamatuju, tak tmavší stolička může být v případě, že je nadílka v plence déle. Taky se říká, že do zelena se stolička barví, když je „hladová“, to uvidíš na převážení, jestli přibíráte.
VaKa
Ahoj Svetlano,
mám synka uz rocniho, ale co si pamatuji, tak Petrikovi se stolicka dost menila. Nejcasteji to byla michana vajicka , ale pak sup a ctrnact dnu byla stolicka do zelena. Nikdy jsem neprisla na to, cim to bylo. Pribyval normalne, teplotu nemel, prujem take ne a nezapachalo to.
Takze Anicka je urcite v poradku.
Kdyz bude normalne pribyvat, tak je to OK.
Mejte se holky hezky.
Alca a Petrik 12 mes.
(nejdou mi hacky)
Ahoj,
taková zelená barva jakou popisuješ by mohla znamenat hlad (to se nejen říká, ale opravdu je to tak). Možná mimčo míň pije nebo máš míň mlíka. Uvidíš podle váhy.
Alenka
Cauky,
abych rekla pravdu, tak takovou ucebnicovou stolicku mel muj prcek malokdy. Do zelena se muze barvit, kdyz zustane v plence dele. Ted zaciname prikrmovat a to jsou teprve barvicky. Tak nemej strach, malou si prevaz a pokud je v pohode, tak se barvou nezabyvej ![]()
Romca a David
ahoj, když jsem se ptala dr. co znamená občas stolička do zelena, tak mi řekla, jestli malýmu olizuju dudlík, že to můžou být nějaký bakterie ve střevě a je fakt, že manža občas malýmu dudlík olízl ![]()
No ale jak píšou holky, pokud přibývá, tak to asi nebude nic vážnýho, ani u nás to nic neznamenalo.
Ahoj Iv-ka a Lukin 3m
Ahoj Světlano,
mám čtyřměsíčního chlapečka a tento problém s barvou stoličky jsem taky řešila s doktorkou, protože někdy ji měl úplně zelenou. Ale jak mi řekla, pokud přibývá na váze a nemá jiné potíže, může se to prostě stát - a já to mám vypozorované, že ji má zelenou vždy, když má prdíky. Pokud je v pohodě, má ji krásně žlutou až žlutohnědou, ale s prdíkama máme velké problémy už od porodnice, takže ji má zelenou velice často. A s tím salátem se mi to stalo také - právě kvůli nadýmání ho už radši nejím…
A jak mi řekla doktorka, tak i v odborných knihách jsem se dočetla, že hladem to zabarvení do zelena není. V našem případě to je zkrátka tím vzduchem ve střevech. Jestli má mimčo dostatek mlíčka poznáš podle toho,kolik plenek denně počůrá - mělo by jich být 6-8.
Snad jsem tě uklidnila.
Karolina a Kája
Ahoj,
můj synek měl do zelena zbarvenou stoličku celé první tři měsíce. Vždycky dopoledne předpisová míchaná vajíčka, odpoledne zelená. A přibíral hodně, takže od hladu to nebylo, bakteriální vyšetření taky nic neprokázalo. Je fakt, že měl tři měsíce prdíky vždycky odpoledne. Od 3. měsíce jsem asi 14 dní dávala na radu kámošky pediatričky lactobacilus na obnovení střevní mikroflóry a od té doby kakal krásně žlutě až do půl roku, kdy jsem začala s příkrmy
Makýš
Ahoj, Vitek mel casto zelenou stolicku. Mohla byt dele v plince nebo to muze byt , ze mimco vypije vic predniho mleka. Myslim, ze se rozhodne nic nedeje. Kdyby melo mimco hlad, myslim, ze se to pozna i z jinych signalu. Pokud je mala spokojena, je urcite vse v poradku.
Ahoj holky,
moc vám všem děkuju za uklidnění, fakt mi to včera moc pomohlo. Dnes jsme byly v poradně, Anička přibrala za 12 dní 360 g a od porodu za 3 týdny vyrostla o 5 cm, takže je vše O.K., barvu stoličky už asi řešit nebudu. To s těmi prdíky je zajímavé, malá na ně dost trpí, a to s tím předním mlíkem taky - z určitého důvodu totiž musím kojit při každém kojení z obou prsů, takže malá ho fakt dostává o něco víc. Anebo to bylo tím salátem, čert ví. Hlavně že je v pořádku.
Pohodová miminka přeje
Světlana + Anička